با توجه به شرایطی که از گذشته در کشور ما حاکم بوده، ورود به دانشگاه اتفاق مهم در زندگی دانش آموزان ایرانی است. آن ها به این ترتیب می توانند مسیر اشتغال خود را مشخص کنند و در جهت موفقیت خود در زندگی گام بردارند.
شرایط به گونه ای است که افراد شایسته به منظور تصاحب صندلی های دانشگاه، باید به محک آزمون سنجیده شوند تا انتخاب عادلانه صورت گیرد. در کنار افرادی که فقط شانس خود را امتحان می کنند، تعداد مشخصی برای هدف های بزرگ و تعیین شده به رقابت می پردازند. چگونگی برگزاری این آزمون، مدت هاست مورد سؤال و بررسی قرار گرفته است.
تحول در کنکور
به گزارش باران مشاوره و به نقل از خبرنگاران جوان، کنکور، سهیمه ها و تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنان در حال تحول است.
معاون خط مشی گذاری ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در هر سیستم با وجود ظرفیت مشخص که برایش متقاضی بسیار وجود دارد، ناچار به انتخاب می شویم. این انتخاب باید به گونه ای باشد که به نتیجه مطلوب دست یابیم.
کنکور سنتی
ابراهیم سوزنچی بیان کرد: کنکور در کشور ما به صورت سنتی و تاریخی برگزار می شود. در سال ۱۳۱۷ که تعدا د متقاضیان از تعداد صندلی ها بیشتر شد، مسئولین ناچار شدند یک آزمون برگزار کنند. خود دانشکده ها متولی برگزاری آزمون شدند. از سال ۱۳۳۴ این مسئولیت از دانشکده ها به دانشگاه ها انتقال یافت.
سازمان سنجش که سال ۱۳۵۴ تاسیس شد، فقط متولی سنجش بود و پذیرش را همچنان خود دانشگاه ها انجام می دادند. در حال حاضر سیستم ما متمرکز شده است، یعنی پذیرش و سنجش وابسته به آزمونی است که برگزار می شود.
تعداد متقاضیان ورود به دانشگاه ها در کشور ما زیاد است. حدود ۸۰ هزار صندلی در دانشگاه های دولتی وجود دارد که برای کسب آن یک میلیون داوطلب در کنکور شرکت می کنند. به دلیل این اختلاف زیاد، پذیرش واقعا پیچیده و سخت شده است.
قانون حذف کنکور
سوزنچی ادامه داد: روند حذف کنکور در مجلس همچنان در حال بررسی است. در این زمینه، قانون حذف کنکور، اولین قانونی بود که در مجلس مطرح شد. بر اساس آن مقرر شد پذیرش در دانشگاه ها بر مبنای سوابق آموزشی و تحصیلی جایگزین کنکور شود.
عملی نبودن این مطلب محرض است، چرا که توجه به معدل ها هم نمی تواند انتخاب عادلانه به همراه داشته باشد. در سال ۹۲ مجلس قانون دیگر مجلس به عنوان سنجش و پذیرش دانشجو مطرح شد که شورای سنجش و آموزش بر اساس آن ایجاد شد.
سهمیه های کنکور
وی خاطرنشان کرد: سهمیه مناطق، اولین سهمیه در کنکور است که به داوطلبان ساکن در مناطق محروم و دور از امکانات آموزشی خوب تعلق دارد. همه افراد با شرایط یکسان در آزمون شرکت نمی کنند و برای جبران این مطلب، تعدادی سهمیه دیگر ایجاد شد.
دلیل ایجاد سهمیه ها این بود که میان افرادی که برای تحصیل از امکانات عالی بهره مندند، با آن دسته که به حداقل امکانات آموزشی دسترسی دارند، تفاوتی وجود نداشته باشد. تعداد سهمیه ها به مرور و بنا بر اتفاقاتی که افتاده، مانند سیل، زلزله و غیره زیاد شده اند. در مجموع ۱۹ سهمیه داریم.
برخی از سهمیه ها مانند سهمیه رزمندگان در طول زمان از بین رفته اند. یعنی سهمیه وجود دارد، اما چون عملا رزمنده ای وجود ندارد، خود به خود از بین رفته است.
شما می توانید جدید تغییرات در حوزه کنکور، تاریخ برگزاری آزمون ها، جزئیات مدارس و … را در بخش اخبار تحصیلی باران مشاوره پیگیری کنید.
مسأله سهمیه ایثارگران
او بیان داشت: مسئله اصلی سهمیه ها در حال حاضر، سهمیه ایثارگران است که در سال ۱۳۹۲ با تصویب مجلس ابلاغ شد. در مورد این سهمیه، سال ۱۳۹۶ تجدید نظری صورت گرفت. ۲۰ درصد این سهمیه که ۲۵ درصد سهمیه ها را دربرمی گیرد، اعمال می شود. با تصویب سهمیه ۵ درصدی برای جانبازان در سال ۱۳۹۶، مقرر شد باقیمانده سهمیه ایثارگران با این ۵ در صد پر شود.
در حال حاضر کارگروه مشترکی میان شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس با محوریت بررسی سهمیه های کنکور ایجاد شده است. یکی از سهمیه ها، سهمیه بومی گزینی است که آن هم به احتمال زیاد تغییر خواهد کرد.
خروج کنکور از حالت تک بعدی
سوزنچی با بیان این که برگزاری کنکور مشکل اصلی است، گفت: ما معتقدیم سنجش و پذیرش باید از یکدیگر جدا باشند و در نظر داریم این اصل را اجرایی کنیم. بنابراین باید سنجش را به جای یک بار، دو بار در سال انجام دهیم که مقاومت های زیادی در این زمینه وجود دارد.
اقدام دوم این است که سنجش فقط از طریق آزمون تستی انجام نشود، یعنی تصمیم داریم که کنکور را از حالت تک بعدی خارج کنیم. هم اکنون ۸ سیاست انجام شده در این مورد در حال بررسی است. این تغییر در کنار حذف برخی سهمیه ها می تواند یک اتفاق خوب باشد.
اقدامات در این زمینه انجام گرفته است تا حالت المپیک وار کنکور به شدت کم رنگ و سنجش عادلانه تری انجام شود. در این صورت از بار استرس خانواده ها کاسته می شود.
۵ دلیل مهم بودن مشاوره تلفنی برای دانش آموزان و دانش جویان
- با توجه به تعداد زیاد موارد معافیت در قانون از جمله کفالت، پزشکی، موارد خاص و ...، ممکن است شما دارای شرایط یکی از معافیت ها باشید اما با ناآگاهی، معافیت خود را از دست بدهید.
- امکان مشاوره از هر نقطه و بدون نیاز به مراجعه حضوری از (به جز تعطیلات رسمی) توسط مشاورین مجرب مرکز باران (با بیش از ۳ سال سابقه) دیگر مزیت مشاوره تلفنی است.
- با توجه به اینکه ضوابط و آیین نامه ها مدام در حال تغییر است، شما را از اخرین قوانین و تبصره های معافیت نظام وظیفه سربازی آگاه می کنیم. با آگاهی از قوانین ممکن است بتوانید از امتیازات امریه، پروژه کسری خدمت و .... بهرمند شوید.
- از همه مهمتر بی اطلاعی از قوانین و مهلت های قانونی پر کردن دفترچه، یا عمل کردن به توصیه های افراد نا آگاه می تواند منجر به از دست رفتن امتیازات و حتی جریمه شدن شما گردد.
- جهت کسب اطلاع از خرید خدمت سربازی مطابق با آخرین آیین نامه ها (سال۹۸)، انواع معافیت ها و کسری ها برای خانواده معظم شهدا، ایثارگران، جانبازان، رزمندگان و آزادگان، معافیت کفالت، شرایط اخذ معافیت های پزشکی و نحوه گرفتن امریه از ارگان های دولتی و انواع کسری خدمت سربازی و هرگونه سوال تخصصی پیرامون معافیت نظام وظیفه سربازی می توانید همه روزه (به جز تعطیلات رسمی) با ما تماس بگیرید.