جزئیات مراحل پذرش در آزمون دکتری
مراحل پذرش در این آزمون به دو مرحله تقسیم می شود.
مرحله اول مربوط به سنجش علم است که امور مربوط به آن از طریق آزمون سراسری توسط سازمان سنجش آموزش کشور برگزار می شود و مرحله دوم توسط مؤسسات پذیرنده دانشجو صورت می پذیرد که شامل: الف) امتیاز پژوهشی، ب) امتیاز آموزشی و ج) امتیاز آزمون تخصصی یا مصاحبه است.
شرایط و ضوابط، تاریخ و نحوه ثبت نام در آزمون ورودی دوره دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) سال ۱۳۹۷
داوطلبان متقاضی ثبتنام و شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری (نیمه متمرکز Ph.D) سال ۱۳۹۷ برای پذیرش در دوره های روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان دانشگاهها می توانند از چهارشنبه اول آذرماه ۹۶ با در نظر داشتن شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه راهنمای شرکت در آزمون، در این آزمون ثبتنام کنند
.
شرایط ثبت نام:
ثبتنام برای آزمون ورودی دکتری (نیمهمتمرکز Ph.D) سال ۱۳۹۷ از روز چهارشنبه اول آذرماه ۹۶ آغاز و در روز سهشنبه ۷ آذرماه ۹۶ پایان می پذیرد. ثبتنام منحصراً به صورت اینترنتی و از طریق پایگاه اطلاع رسانی این سازمان به نشانی: www.sanjesh.org انجام خواهد پذیرفت.
هر داوطلب براساس علاقه فقط می تواند در یک کدرشته امتحانی (بر اساس ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون)، ثبتنام و در آزمون مربوط شرکت کند.
داوطلبان لازم است که ابتدا دفترچه راهنمای ثبتنام را مطالعه کرده و در صورت واجد شرایط بودن، نسبت به پرداخت هزینه خرید کارت اعتباری ثبتنام در آزمون به شرح ذیل، اقدام کنند و سپس مراحل بعدی را به انجام برسانند. دفترچه راهنما همزمان با شروع ثبتنام از پایگاه اطلاعرسانی این سازمان قابل دریافت است
.
زمان توزیع کارت اینترنتی و محل آزمون:
براساس برنامه زمانی پیش بینی شده آزمون ورودی دکتری (نیمه متمرکز Ph.D) سال ۱۳۹۷ در روز جمعه ۴ اسفندماه ۹۶ برگزار خواهد شد. داوطلبان لازم است از روز سهشنبه اول اسفند تا پنجشنبه سوم اسفندماه ۹۶ با مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش نسبت به تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون و راهنمای شرکت در آزمون اقدام کنند.
محل آزمون داوطلبان بر اساس استان و شهرستان محل اقامت مندرج در بند ۳۳ تقاضانامه تعیین می شود. لذا داوطلبان با مراجعه به جدول شماره ۲ مندرج در دفترچه راهنمای ثبتنام و درج کد مربوط به استان و شهر محل اقامت در تقاضانامه ثبت نام اقدام کنند.
چند سوال متداول درباره آزمون دکتری:
- تفاوت آزمون ورودی مقطع دکتری با آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد در چیست؟
تفاوت اصلی در ایجاد آمادگی برای کنکور دکتری با کنکور ارشد، در پیچیدگی مدیریت ساختار این آزمون است. برای ورود به دانشگاه در مقطع دکتری، لازم است نه تنها برای آزمون (های) ورودی آمادگی مطلوب ایجاد کرد، بلکه تلاش برای تقویت رزومه نیز ضروری است. البته قسمتی از رزومه متقاضیان در مقطع ارشد با توجه به “معدل این مقطع” و “موضوع پایاننامه ارشد” و “رنک دانشگاهی مقطع ارشد” و “تعداد و کیفیت مقالاتی که کار شده است”، تا این مرحله تشکیل شده است و در این مرحله باید تلاش شود که با هدف تقویت این رزومه برنامهریزی خاصی انجام شود. مواردی همچون “ارتباط گرفتن با اساتیدی که رزومه خوبی دارند و گرفتن توصیهنامه از آنها” و “چاپ مقالاتISI یا ISC یا مقالاتی با کیفیت مطلوب در حوزه تخصصی رشته متقاضی” (که البته در ایران تعداد مقالات مهمتر از کیفیت و citation ( یا همان ارجاع به مقاله) و مجلهای که مقاله در آن چاپ شده، میباشد! از طرفی تنها دانشگاههای دولتی ایران روی این موضوع حساسیت دارند و دانشگاههای درجه۲ به پایین با تنها یک مقاله هم اغوا میشوند!) و “داشتن سخنرانی یا کنفرانس یا ارائه یا پوستر یا مقالات داخلی” و “یکی بودن دانشگاه مبداء و مقصد و شناخت اساتید از متقاضی” و “ارتباط گرفتن با اساتید دانشگاهی که متقاضی برای آنها دعوت به مصاحبه شده، پیش از مصاحبه” و “تسلط بر زبان انگلیسی” و “داشتن کتابهای تخصصی (ترجمه یا تالیف)” و مواردی مشابه این …
۲ -نحوه پذیرش آزمون سراسری چگونه است؟
آزمون ورودی مقطع دکتری دانشگاههای دولتی کشور، در دو مرحله برگذار میشود. مرحله اول، یک آزمون عمومی که در دو نوبت در سال اجرا میشود است که در این آزمون کتبی دروس زبان عمومی، استعداد تحصیلی و دروس خاصی از رشته موردنظر سوال میشود و این آزمون کشوری است. مرحله دوم، شامل ترکیبی از مصاحبه و آزمون تخصصی است که توسط خود دانشگاه مقصد برگزار میشود.
۳-آزمون عمومی دکتری در چه مقاطع زمانی برگزار میشود؟
آزمون کتبی یا عمومی دکتری تا سال گذشته، سالی دو بار و آن هم در آبان و اسفندماه هر سال برگزار میشد اما از امسال فقط در اسفند ماه برگزار خواهد شد.
۴ -نحوه پذیرش آزمون دکتری دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
پذیرش در دانشگاه آزاد به سه صورت با آزمون و بدون آزمون و از طریق معرفی اساتید در قالب پژوهش محور صورت میگیرد؛ هر ساله در بهمنماه، آزمون کتبی برای ورود به مقطع دکتری برگزار میشود. برای دو روش دیگر ورود به این دانشگاه ارسال رزومه و مصاحبه صورت میگیرد.
۵-نحوه پذیرش در مقطع دکتری دانشگاه های پردیس چگونه است؟
تا پیش از سال ۹۳ شرایط پذیرش دانشگاههای پردیس (دانشگاههای پولی سراسری – خودگردان) بدون آزمون ورودی و تنها از طریق ارسال رزومه و مصاحبه انجام میشد. در سال ۹۳ برای ورورد به مقطع دکتری پردیس ۹۴ دو آزمون در شهریور و اسفندماه به صورت جداگانه از آزمون سراسری برگزار شد. اما در حال حاضر شرایط ورود به این دانشگاهها یا با آزمون سراسری و یا بدون آزمون انجام میشود.
۶-نحوه پذیرش آزمون دکتری بدون کنکور دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
شرایط پذیرش داوطلبان بدون آزمون به شرح زیر است؛ داوطلبان دوره دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر شرایط عمومی و اختصاصی باید واجد شرایط زیر باشند:
دارا بـودن حـداقل میـانگین نمـرات ۱۸ در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته برای رشته های علوم انسانی (به جـز رشته های حسابداری و مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی) و حداقل میانگین ۱۷ جهت سایر رشته ها (از جملـه رشـته هـای حسابداری و مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی)؛ همچنین دارا بودن حداقل میانگین ۱۷ جهـت فـارغ التحصـیلان مقطع کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفه ای یا عمومی. متقاضیان دوره بدون آزمـون لازم اسـت فاقـد دروس معادلسازی شده باشنداین متقاضیان لازم اسـت براسـاس مقررات آموزشی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر در ۶ نیمسال فارغ التحصیل شده و حداقل نمره پایان نامـه آنها ۱۸.۵۰ باشد. از دیگر مواردی که در پذیرش متقاضیان بدون کنکور دانشگاه آزاد تأثیر دارد، متجانس و همنام بودن رشته فارغ التحصـیلی در مقطـع کارشناسی ارشد با رشته انتخابی در مقطع دکتری تخصصی میباشد. داوطلبان دوره بدون آزمون لازم است نسخه هایی از فایل مقالات و تولیدات علمـی چـاپ شـده در مجـلات ISI یـا مجلات علمی پژوهشی فارسی زبان و غیر فارسی زبان داخلی یا خارجی یا ISC خود را نیز آماده نمایند.
۷-تمهیدات لازم برای ایجاد آمادگی جهت قبولی در مقطع دکتری چه مواردی هستند؟
• آمادگی برای آزمون کتبی
• قوی کردن رزومه پژوهشی – آموزشی تا پیش از روز مصاحبه
• تکمیل مدارک پژوهشی – آموزشی
• آمادگی برای جلسه مصاحبه
۸-آزمون استعداد تحصیلی (GMAT) چیست؟
استعدادتحصیلی یا GMAT آزمونی جهت سنجش “توانایی تجزیه و تحلیل، توانایی تصویرسازی ذهنی، سرعت عمل و تمرکز، قدرت و سرعت انتقال مفاهیم و هوش” داوطلب است. این آزمون بومیسازی شده و ترکیبی از آزمونهای بینالمللی GMAT و GRE است که در کنکور مقطع دکتری به آزمون “استعداد تحصیلی” مشهور است. این آزمون اولین بار در سال ۷۴ در ایران برای مقطع کارشناسی ارشد طراحی و همزمان با برگزاری آزمون دکتری از سال ۸۹ در کنکور این مقطع برای تمامی رشتهها به عنوان یکی از سرفصلهای امتحانی مطرح شد. البته در گذشته سوالات آزمونهای GMAT و GRE بینالملل عیناً ترجمه میشد ولی در حال حاضر تیم طراحی مجزایی برای طراحی تستهای جدید داخلی برای این آزمون در سازمان سنجش وجود دارد و کیفیت سوالات این آزمون از استاندارد داخلی خوبی برخوردار است.
برای اطلاع دقیق از این آزمون و جزییات آن میتوانید با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نمایید.
۹-آزمون زبان دکتری سراسری (مرحله اول عمومی) در چه سطحی است و شامل چه مواردی است؟
آزمون زبان مرحله اول عمومی است و در سطح سوالات آزمون تافل مطرح میشود. این آزمون شامل موارد گرامر، واژگان و درک مطلب است.
۱۰-در حال حاضر کدام دانشگاههای کشور دانشجوی دکتری میپذیرند؟
درحال حاضر اکثر دانشگاههای شناخته شده در رشتهها و گرایشهای مختلف اقدام به پذیرش در مقطع دکتری میکنند.
۱۱-در مورد روز مصاحبه چه مواردی لازم است بدانیم؟
در این روز بهتر است خود را از قبل از نظر ذهنی، علمی و روحی آماده کنید؛ در این روز سعی کنید به موقع و با ظاهری آراسته در محل حاضر شوید، کلیه مدارک مورد نیاز برای روز مصاحبه را بهمراه داشته باشید و در جریان مصاحبه تا لحظه آخر مبارزه کنید و از پیش خود را یک بازنده ندانید.
در این روز در ابتدا خواسته میشود خود را مختصراً معرفی نموده و به طور مختصر درباره مقاطع تحصیلی گذشته خود صحبت کنید؛ سپس مدارک پژوهشی شما مورد ارزیابی تیم مصاحبهکننده قرار خواهد گرفت و پس از آن هر یک از اساتید در حوزه خاصی دانش علمی شما را با پرسش و پاسخ ارزیابی خواهند کرد؛ خیلی مهم است به سوالات مربوط به حوزه تخصصی که اقدام کردهاید مسلط بوده و به پرسشها پاسخ دهید؛ حتیالامکان سعی کنید به تمامی سوالات با ظاهری مطمئن پاسخ دهید.
۱۲-چه اساتیدی برای توصیهنامه دادن مناسب هستند؟
اساتیدی که برند خوبی در رشته متقاضی دارند، اصولاً اساتیدی هستند که در دانشکدهها سمتهای اجرایی نیز دارند (مثلا مدیر گروه هستند و …) یا رزومه قوی دارند. که رزومه اساتید را تعداد ترجمهها، تالیفها، مقالاتی که در طول یک سال کار میکنند، کیفیت دانشگاهی که در آن هیئت علمی هستند و … را تشکیل میدهد. متقاضی میتواند از اساتید بیرون از دانشگاه خود، به عنوان استاد مشاور، توصیهنامه بگیرند
۱۳-رزومه پژوهشی – آموزشی، چگونه پربارتر میشود؟
وزن رزومه پژوهشی – آموزشی به تعداد مقالات و کتاب نیست؛ از آنجایی که اکثر پذیرفته شدگان وقت لازم برای اخذ پذیرش مقاله داخلی یا خارجی را ندارند، داشتن ۳ الی ۴ مقاله باکیفیت و چاپ شده در محلات معتبر رزومه پژوهشی داوطلب را بالا خواهد برد. ترجمه یا تألیف کتاب مرتبط با رشته تخصصی و چاپ شده در انتشارات معتبر و شناخته شده به رزومه فرد کمک خواهد کرد؛ همچنین داشتن سابقه تدریس حتی به صورت دستیار استاد نیز میتواند کمک حال شما باشد. توجه داشته باشید در برخی موارد دیده شده است داشتن تعداد بالای مقالات و نیز بیکیفیت بودن آنها نتیجه عکس از خود نشان داده و حتی آن دسته از مقالات خوب فرد را نیز زیر سوال برده است.
۱۴-اقدامات لازم برای تقویت رزومه چیست؟
• اخذ پذیرش یا چاپ مقاله
• تألیف یا ترجمه کتاب
• گواهینامه حضور در دورههای نرمافزارهای آماری و تخصصی
۱۵-آیا در مقطع دکتری نیاز به مدرک زبان است؟
مدرک زبان در مقطع دکتری کاملاً به دانشگاه محل تحصیل بستگی دارد؛ برخی دانشگاهها پیش از ثبت نام، برخی تا پایان سال اول و یا دوم دانشجو را موظف به ارائه مدرک معتبر زبان کرده اند؛ البته در برخی از دانشگاهها نیز هیچگونه مدرک زبانی حتی تا پایان مقطع دکتری درخواست نشده است.
۱۶-آیا تغییر رشته در مقطع دکتری امری شدنی است؟
بنا به اعلام مشاور سازمان سنجش، تغییر گرایش و رشته در برخی از دورههای دکتری امکانپذیر نیست. برای اطلاع از جزییات دقیقتر میتوانید به صفحه تخصصی هر رشته زیر مراجعه نمایید.
۱۷-آیا در مقطع دکتری امکان مهمان گرفتن یا انتقالی وجود دارد؟
بنا به اعلام مشاور سازمان سنجش، نقل و انتقال پذیرفتهشدگان دورههای دکتری امکانپذیر نیست؛ ولی گرفتن مهمان به آئیننامههای داخلی دانشگاهها بستگی داشته و هیچ منع قانونی برای آن وجود ندارد
نحوه اعمال نمرات آزمون سراسری دکترا و مصاحبه دانشگاه مقصد
براساس تصمیم جدید وزارت علوم، ازاینپس پذیرش و تحصیل در دوره دکتری سختتر از گذشته شده است. پیشازاین دانشجویان دوره دکتری، ۷۰ درصد در آزمون و ۳۰ در مصاحبه علمی شانس ورود به دوره دکتری را داشتند که حالا براساس آییننامه آموزشی، دوره دکتری تخصصی ازاینپس ۵۰ درصد آزمون ورودی و ۵۰ درصد مصاحبه علمی در پذیرش سهم دارد..
براساس تصمیم وزارت علوم، این آییننامه برای دانشجویان ورودی سال تحصیلی ۱۳۹۵ و بعد از آن الزامی است. بااینحال اختیار عمل صددرصدی دانشگاهها برای پذیرش دانشجو، حالا شرایط را برای ورود دانشجویان به مقطع دکتری سختتر میکند.
براساس این آییننامه، داشتن مدرک رسمی پایان دوره کارشناسی ارشد مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات، فناوری و بهداشت درمان و آموزش پزشکی، داشتن صلاحیت علمی و عمومی ورود به مؤسسه طبق ضوابط و احراز توانایی در زبان خارجی طبق شیوهنامه مصوب مؤسسه از شرایط ورود به دوره دکتری تخصصی است.
براساس این آییننامه، آموزش رایگان برای هر دانشجو در دوره دکتری تخصصی فقط یکبار امکانپذیر است و تحصیل همزمان دانشجو در همان دوره یا دورههای دیگر تحصیلی و تغییر رشته و انتقال ممنوع است. مدت تحصیل در دوره دکتری تخصصی حداقل شش نیمسال و حداکثر هشت نیمسال است و هر نیمسال ۱۸ هفته، شامل ۱۶ هفته آموزش و دو هفته ارزشیابی است. درصورتیکه دانشجو در مدت مقرر دانشآموخته نشود، مؤسسه میتواند به پیشنهاد استاد راهنما مدت تحصیل را تا دو نیمسال دیگر افزایش دهد.
علاوه بر این امروز مدیرکل پژوهشی وزارت علوم گفت: در سال جاری روند پذیرش دانشجو در مراکز پژوهشی و پژوهشگاه ها تغییر کرده و پذیرش دانشجو نیز در این مراکز کاهش یافته است. براساس برنامه وزارت علوم تنها پژوهشگاه های دولتی بزرگ می توانند دانشجوی تحصیلات تکمیلی پذیرش کنند.
این اتفاق در شرایطی است که پیش از این در گذشته مراکز پژوهشی خصوصی و غیردولتی نیز می توانستند دانشجو پذیرش کنند که از سال جاری این مراکز دیگر مجاز به پذیرش دانشجو نخواهند بود
.
میانگین معدل کل، باید بالای ۱۶ باشد
براساس این آییننامه، تعداد واحدهای تحصیلی دوره دکتری تحصصی، ۳۶ واحد است که ۱۲ تا ۱۸ واحد آن آموزشی و ۱۸ تا ۲۴ واحد پژوهشی است و دانشجو باید در هرنیمسال تحصیلی، حداقل شش و حداکثر ۱۰ واحد درسی را انتخاب کند. نکته مهم در این آییننامه، نمره قابل قبول برای هر درس است؛ بهطوریکه نمره قابل قبول برای هر درس ۱۴ از ۲۰ و میانگین کل قابل قبول، ۱۶ از ۲۰است و دانشجوی مشمول آموزش رایگان، در صورت کسبنکردن نمره قبولی یا حذف غیرموجه آن، موظف است برای انتخاب مجدد همان درس یا درس جایگزین، هزینه مربوطه را براساس مصوبه هیئت امنا پرداخت کند.
این اتفاق در شرایطی است که پیشازاین میانگین کل قابل قبول، ۱۵ از ۲۰ بود. براساس این آییننامه، چاپ یک مقاله علمی مستخرج از رساله دانشجو، شرط دفاع از رساله تعیین شده است و هیئت داوران دفاع از رساله را سه عضو هیئت علمی علاوهبر استادان راهنما و مشاور تشکیل میدهندکه یک عضو از داخل مؤسسه و دو عضو دیگر خارج از مؤسسه انتخاب میشوند و روز دفاع از رساله و کسب درجه قبولی، تاریخ فارغالتحصیلی دانشجو محسوب میشود.
به متقاضیان دوره دکترا توصیه مینماییم به منظور کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان و متخصصین دوره دکترا در این مرکز تماس حاصل نمایید.