این روزها همه جا صحبت از بهینه سازی و اصلاح ساختار سربازی می شود. بسیاری از سربازان و مشمولان سربازی چشم انتظار تغییرات در حوزه سربازی هستند. پس از اعلام خبر افزایش مدت سربازی به 24 ماه، مشمولان انتقادات زیادی به وظیفه عمومی وارد کردند.
اما در سال های اخیر وظیفه عمومی تلاش های بسیاری در در راستای بهینه سازی خدمت انجام داده است. طرح هایی مثل سرباز ماهر، طرح ماهرسان، تحصیل همزمان با خدمت، افزایش حقوق سربازی، مالیات سربازی و … در همین راستا مطرح شدند.
هرچند برخی از این طرح ها مثل تحصیل سربازان در دانشگاه حین خدمت و یا طرح مالیات سربازی به دلیل عدم اعتبار یا … منتفی شدند اما باز هم شاهد گام های مثبتی در راستای رفاه حال سربازان هستیم.
نمایندگان مجلس هم در ماه های اخیر طرح هایی مبنی بر فروش خدمت سربازی ارائه کرده اند که تصویب نشده است. به دلیل تصویب نشدن طرح فروش خدمت سربازی نمایندگان طرح های جالب دیگری از جمله افزایش حقوق سربازان یا کاهش مدت خدمت ارائه کرده اند.
اگر مشوق های لازم و شرایط مناسب در ارتباط با خدمت وجود داشته باشد و جوانان با رفتن به خدمت، بتوانند آینده روشنی را برای خود ترسیم کنند، بی شک خدمت سربازی برایشان خوشایندتر خواهد بود.
خدمت سربازی در حال حاضر از جذابیت های کافی برخوردار نیست و نیاز به تحولات اساسی دارد. برای تغییر قوانین مربوط به خدمت سربازی، مجلس اقداماتی صورت داده است که برای اطلاع از آن ها، پیشنهاد می کنیم این خبر را مطالعه کنید.
دلایل ازدیاد سربازان غایب و فراری
به گزارش باران مشاوره به نقل از همشهری، نظر عنابستانی، از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس این است که برای بهینه سازی خدمت سربازی یکی از طرح های خوبی که می تواند بررسی شود، امکان تحصیل حین خدمت است. (توضیح باران مشاوره: این طرح یک دوره اجرا و با شروع بیمرای کرونا لغو شد)
دلایل بسیاری باعث شده است تا سربازی نزد جوانان خوشایند نباشد و شاهد ازدیاد تعداد سربازان غایب و فراری باشیم. دلایلی از جمله:
- شرایط رفاهی پادگان ها
- احساس تلف شدن بیهوده عمر
- سختی های اعزام به مناطق محروم و دور از محل سکونت
- اجباری بودن
- حقوق کم
- مدت طولانی آن
- بهینه نبودن دوره خدمت
ایرادات وارده به سربازی کنونی
علاوه بر ایرادهای مذکور در سال جاری اتفاقاتی رخ داد که باعث شده است جوانان رغبت کمتری برای رعزام سدن به خدمت داشته باشند.
مهمترین این دلایل عبارتند از:
- ایراد های قانونی و سختگیرانه
- به روز نشدن بسیاری از قوانین با شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور
به طور مثال بدلیل شیوع کرونا برگزاری کنکور کارشناسی ارشد و دکتری به تعویق افتاد اما اعزام ها به تعویق نیفتاد. همچنین در مهر ماه 99 طول مدت خدمت سربازی از 21 ماه به 24 ماه افزایش پیدا کرد.
این مشکلات نمایندگان مجلس یازدهم را بر آن داشت تا به دنبال تغییر ساختار خدمت سربازی باشند. آن ها معتقدند اجباری سختگیرانه از زمان رضاخان شکل گرفته و تاکنون تغییری نداشته است.
ابوترابی در هفته اول آبان اعلام کرد که مجلس طرح جدیدی برای معافیت سربازی مشمولان در سال کرونایی و تحریمی 99 دارد. البته به نظر نمی رسد این طرح به زودی مورد بررسی قرار گیرد.
همچنین بخوانید: طرح مالیات سربازی آقای ابوترابی چیست؟
میزان حقوق سربازان
علی اصغر عنابستانی، رئیس کمیته اشتغال و روابط کار کمیسیون اجتماعی گفت: تغییرات لازم است، اما سربازی از ارکان دفاعی کشور است و باید مراقب باشیم که طرح های جدید موجب لطمه زدن به شرایط دفاعی کشور نشوند.
لازم است حقوق و مزایا بیشتر شود و به کارگیری ها متناسب با شرایط روز و فضای امنیتی و تکنولوژی کشور انجام گیرد. طرح هایی مانند دوره های فنی و حرفه ای و امتیازاتی که به همراه داشت و نیز به کارگیری سرباز نخبه و امریه در دستگاه های اداری مناسب بود، اما این موارد کافی نیست.
سربازان نباید از حداقل هایی هم که قانون برایشان تعریف کرده محروم شوند. در حال حاضر به دلیل کسری بودجه، سربازان فقط 10 درصد از حق خود را دریافت می کنند.
اکنون میانگین حقوق سربازان وظیفه نیروهای مسلح 480 هزار تومان است. ستاد کل نیروهای مسلح این مبلغ را با مصوبه مجلس از ابتدای سال 1400 به یک میلیون و 350 هزار تومان می رساند. با این افزایش 3 برابری حدود 60 درصد قانون برای سربازان محقق می شود.
حداقل حقوق سرباز 340 هزار تومان و حداکثر آن 700 هزار تومان برای پزشکان است. ممکن است این مبلغ در مناطق محروم به یک میلیون تومان برسد. لازم است برای جذب نیروها، ترتیبی اتخاذ شود که دخل و خرج جوانان با هم همخوانی داشته باشد.
مجلس تلاش دارد تا در لایجه بودجه سال 1400 حقوق سربازان را تا سه برابر افزایش دهد. حقوق سربازی با توجه به درجه تعیین می شود. برای اطلاعات بیشتر به “سربازان چقدر حقوق می گیرند؟” مراجعه کند.
لزوم تغییر در قانون سربازی
ایران در جمع 6 کشوری قرار دارد که قانون سربازی آن ها در طی پنجاه سال هیچ تغییری نداشته است. قانون نظام وظیفه ما از سال 1304 با وجود تغییر در سبک زندگی و شرایط اجتماعی، تغییری نداشته است.
ضرورت دارد برای ایجاد هر تغییری، عدالت مد نظر قرار بگیرد. در حال حاضر در خدمت سربازی فقط فرزندان دهک های یک، 2، 3 و 4 در مناطق مرزی خدمت می کنند که این دور از عدالت است.
علی بابایی کارنامی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: برای اجرای عدالت بدون توجه به خانواده سرباز، حداقل اجباری باید در منطقه ویژه مرزی 6 ماه شود و زمان سربازی کلی باید از 18 ماه به 14 ماه کاهش پیدا کند.
دولت ها باید درمودر تغییر زمان سربازی اختیار داشته باشند و به دلیل اهمیت مهارت آموزی سربازان، ارتباط سازمان نظام وظیفه با سازمان فنی و حرفه ای باید کمی منطقی تر شود. فعلاً در کمیسیون اجتماعی طرحی در مورد سربازی در دستور کار نیست.
به تازگی کمیته ای ویژه برای تدوین نظام جامع متناسب با نیازهای نیروهای مسلح و کشور با حضور نمایندگان دستگاه های سازمان نظام وظیفه، ستاد کل نیروهای مسلح، سازمان برنامه و بودجه، اعضای کمیسیون شوراها و امنیت ملی و اجتماعی تشکیل شده است.
تولید نسل در اوایل انقلاب بیشتر بود، در نتیجه سرباز بیشتری داشتیم. مدت خدمت سربازی بنا به ضرورت در رقم های 12ماه، 18ماه، 21 ماه و 24 ماه تغییراتی داشته است. در ضمن در طول جنگ نیز به سرباز نیاز بود، طوری که متولین 37 و 38 هم به سربازی فراخوانده شدند.
کشور ما سابقه قوانین مقطعی در دوران خاص که به فراخور زمان اجرا شده است را دارد. در شرایط فعلی به دلیل کمبود نیرو و سوق جامعه به سمت پیری، برای جذب جوانان به خدمت سربازی باید قوانین را بازنگری کرد.
سابقا سربازان بومی نمی توانستند کسری مناطق بگیرند. در طرح جدید سربازی، به همه سربازان کسری مناطق محروم و امنیتی تعلق می گیرد.
تحول بنیادین در قانون نظام وظیفه
سید کاظم دلخوش، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: گاهی در مورد خدمت سربازی نمایندگان و دیگر گروه ها، پیشنهاداتی را در مجلس مطرح می کنند که در قانون فعلی وجود دارد و به دلیل نبود اعتبارات نمی توان آن ها را اجرایی کرد.
برخی طرح ها از کیفیت لازم برخوردار نیستند و ما به دنبال یک تحول بنیادین و اساسی در قانون نظام وظیفه و خدمت سربازی هستیم. البته براساس اصل 110 قانون اساسی هر تصمیمی در خصوص نیروهای مسلح از جمله اصلاح ساختار سربازی، به تأیید و موافقت فرمانده معظم کل قوا نیاز دارد.
در سال های اخیر چندین طرح برای خوشایند کردن سربازی انجام شده است، مانند:
- حذف قانون تراشیدن موی سر با نمراه 4
- به کارگیری غایبان متأهل در محل سکونت خود
- چشم پوشی از غیبت متأهلین
- کاهش یک ماهه مدت سربازی در مناطق محروم
5 دلیل مهم بودن مشاوره تلفنی برای مشمولین خدمت سربازی
- با توجه به تعداد زیاد موارد معافیت در قانون از جمله کفالت، پزشکی، موارد خاص و ...، ممکن است شما دارای شرایط یکی از معافیت ها باشید اما با ناآگاهی، معافیت خود را از دست بدهید.
- امکان مشاوره از هر نقطه و بدون نیاز به مراجعه حضوری از (به جز تعطیلات رسمی) توسط مشاورین مجرب مرکز باران (با بیش از 3 سال سابقه) دیگر مزیت مشاوره تلفنی است.
- با توجه به اینکه ضوابط و آیین نامه ها مدام در حال تغییر است، شما را از اخرین قوانین و تبصره های معافیت نظام وظیفه سربازی آگاه می کنیم. با آگاهی از قوانین ممکن است بتوانید از امتیازات امریه، پروژه کسری خدمت و .... بهرمند شوید.
- از همه مهمتر بی اطلاعی از قوانین و مهلت های قانونی پر کردن دفترچه، یا عمل کردن به توصیه های افراد نا آگاه می تواند منجر به از دست رفتن امتیازات و حتی جریمه شدن شما گردد.
- جهت کسب اطلاع از خرید خدمت سربازی مطابق با آخرین آیین نامه ها (سال1400)، انواع معافیت ها و کسری ها برای خانواده معظم شهدا، ایثارگران، جانبازان، رزمندگان و آزادگان، معافیت کفالت، شرایط اخذ معافیت های پزشکی و نحوه گرفتن امریه از ارگان های دولتی و انواع کسری خدمت سربازی و هرگونه سوال تخصصی پیرامون معافیت نظام وظیفه سربازی می توانید همه روزه (به جز تعطیلات رسمی) با ما تماس بگیرید.