می خوام درباره تاریخچه کنکور براتون مطلب بنویسم و براتون بگم که این آزمون چطوری و از کجا شروع شد و چی شد که یه دفعه این آزمون ورود به دانشگاه تبدیل به یه غول بی شاخ و دم شد. غولی که همهتون ازش می نالید و تقریبا هیچکس توی ایران نیست که مستقیم یا غیر مستقیم باهاش درگیر نشده باشه.
فهرست آنچه در این مقاله می خوانید:
کنکور چیست؟
کنکور یه آزمون تستیه که هر سال برگزار می شه و توی چند ساعت تعیین می کنه کدوم داوطلبا توی کدوم رشته و دانشگاه درس بخونن. شاید به نظرتون غیر عادلانه باشه که سرنوشت یه آدم توی چند ساعت رقم بخوره. منم باهاتون موافقم اما فعلا که آش کشک خالس و باید بتونیم با تمام توان باهش روبرو بشیم.
چطوری مامانامون گولمون زدن؟
همه ما از بچگی به نوعی درگیر انتخاب رشته دانشگاهی یا شغل آیندمون بودیم. مثلا تو رویاهای بچگیمون هممون دوس داشتیم دکتر یا خلبان بشیم و مامانامونم از همون اول گولمون می زدن که اگه میخوای خلبان شی باید غذاتو خوب بخوری و درساتو بخونی.
من که خودم توی بچگی انقدر غذا خوردم که الان باید بجای خلبان فضانورد می شدم اما نمی دونم چرا اینجوری نشد. راستش به این نتیجه رسیدم اینکه می گن رفیق بی کلک مادر همچینم درست نیس.
البته این که مامانم این مقاله هامو نمی خونه هم در گفتن این حرفا بی تاثیر نیستا!!
بگذریم
تاریخچه کنکور
جونم براتون بگه که در زمانهای خیلی قدیم یعنی قبل از سال ۴۲ کنکور به این روشی که الان می بینید وجود نداشت. اون زمان دانشگاه هایی مثل دانشگاه تهران، پلی تکنیک (امیرکبیر)، ملی (شهید بهشتی)، فردوسی مشهد، جندی شاپور اهواز (شهید چمران)، پهلوی(شیراز) و… هر کدوم برای خودشون بصورت جداگانه دانشجو پذیرش می کردن و شرایط مخصوص خودشونو داشتن.
تاریخچه کنکور برمی گرده به عاشقان روپوش سفید البته روپوش سفید پزشکی نه از اون روپوش سفیدا که از میدون انقلاب می خرن و میرن باهاش آمپول زن می شن.
دانشکده پزشکی دانشگاه تهران اولین جایی بود که بخاطر زیاد بودن متقاضیاش یه آزمون هماهنگ برگزار کرد و بعد از اون دانشکده حقوق و فنی شروع به گرفتن آزمون هماهنگ کردن.
اگه دانش آموزی نمی تونست توی پزشکی قبول بشه می رفت سراغ رشته های دیگه یعنی چیزی به اسم انتخاب رشته هم معنایی نداشت.
کنکوری ها در سفر
این مدل آزمون گرفتن یه مشکل بزرگ داشت اونم این بود که داوطلبا باید برای شرکت کردن توی آزمون دانشگاه های مختلف به شهرهای مختلفی سفر می کردن و اگه داوطلبی توی دوتا دانشگاه قبول می شد طبیعتا صندلی یه دانشگاه خالی می موند.
با زیاد شدن تعداد داوطلبای تحصیل در دانشگاه، برای رفع این مشکل به این نتیجه رسیدن که یه آزمون سراسری کشوری برگزار کنن تا همه بتونن در شرایط مساوی (اون زمان سهمیه هم وجود نداشت) خودشون رو برای ادامه تحصیل محک بزنن. این جوری شد که کم کم تاریخچه کنکور شکل گرفت.
اولین سال برگزاری کنکور چه سالی بود؟
سال ۴۲ اولین کنکور هماهنگ کشوری زیر نظر هیئت مسابقات ورودی دانشگاه ها برگزار شد و به این ترتیب کل داوطلبا بصورت یکجا با هم رقابت کردن.
از اونجایی که هر کاری برای بار اول با مخالفت هایی همراهه نحوه برگزاری این کنکور و یه سری ناهماهنگی ها باعث شد که جامعه علمی واکنش تندی نشون بده و کنکور دوباره به حال اولیه برگرده.
تاسیس وزارت علوم
با گذشت زمان دانشگاه های دیگه ای مثل دانشگاه صنعتی آریا مهر (شریف فعلی)، رضاییه (ارومیه فعلی) و… به دانشگاه های کشور اضافه شد. تب ادامه تحصیل هم که همینطوری داشت بالاتر می رفت در نتیجه مسوولین امر به این نتیجه رسیدن که همون کنکور هماهنگ بهترین راه برای پذیرش دانشجو هست.
بعد از اینکه وزارت علوم تاسیس شد در سال ۴۷ در این وزارتخونه یه مرکز آزمون شناسی راه انداختن و این مرکز دوباره در ۱۵ مرداد ۱۳۴۸ کنکور سراسری رو برگزار کرد. و به این ترتیب تاریخچه کنکور رسما شکل گرفت.
مهدی حضرتی نفر اول کنکور در تاریخچه کنکور ایران
۴۷,۷۰۳ نفر در کنکور سال ۴۷ شرکت کردن و برای قبولی در ۱۲ دانشگاه و ۳۰ رشته با هم رقابت کردن. این داوطلبا همزمان با آزمونی که دادن ۱۰ تا رشته انتخاب کردن و به سوالات با پاسخ کوتاه جواب دادن. یعنی اولین کنکور کشور تستی نبود.
شخصی به نام آقای حضرتی نفر اول این کنکور شد. و برای همیشه اسمش در تاریخچه کنکور ایران ثبت شد.
چقد خفن فک کن به نوه هاش می گه من اولین نفر اولین کنکور ایران شدم!
سرنوشت اسفناک عمه طراح و پیوندش با تاریخچه کنکور
مساله مهم در آزمون سال ۴۸ این بود که این آزمون منبع مشخصی نداشت و داوطلبا باید در زمینه رشته خودشون اطلاعات عمومی بالایی کسب می کردن.
درست در همین تاریخ و بعد از همین آزمون بود که فحش دادن به طراح و عمه گرامی ایشون مورد استقبال داوطلبا قرار گرفت و همه داوطلبا در کل طول مدت آزمون و حتی بعد از اعلام نتایج دست از سر عمه اون طراح برنداشتن.
بعد از این حادثه عمه طراح با تاریخچه کنکور پیوند خورد و این پیوند تا به امروز ادامه دار شده.
از سال ۴۸ به بعد تا همین امروز کنکور به راه ورودی دانشگاه ها تبدیل شد و هر سال داوطلبای کل کشور در اون شرکت می کنن.
کنکور در ایران
سال ۱۳۵۴ سازمان سنجش تاسیس شد و جای مرکز آزمون شناسی رو گرفت. طبق تصمیم این سازمان قرار شد موارد زیر در کنکور تاثیر بذاره.
- معدل امتحان نهایی ششم متوسطه
- نوع دیپلم (که اون زمان به سه دسته ریاضی، طبیعی و ادبی تقسیم می شد)
- جنسیت
- وضعیت سربازی
- سهمیه منطقه
در سال ۵۷ بخاطر شرایط خاص انقلاب این شرایط اعمال نشد و ۱۷۰۱ هزار دانشجو در ۱۵۰ رشته تحصیل می کردن. سال ۵۸ هم کنکور برگزار شد اما بعد از اون دانشگاه ها به خاطر انقلاب فرهنگی تعطیل شد و دیگه کنکوری برگزار نشد.
خیلی لازمه بدونید که اگه یک روز غیبت از سربازی بخورید از ادامه تحصیل محروم میشید حتی اگه رتبه یک کنکور شده باشین. پس اگه تو سال آخر تحصیلی تون هستین بهتره پیگیر وضعیت معافیت تحصیلیون بشین. من بهتون پیشنهاد می کنم تو این مورد اصلا کوتاهی نکنید و از مشاوران سربازی باران مشاوره کمک بگیرین.
تاسیس دانشگاه های جدید
سال ۶۱ دوباره کنکور برگزار شد. سهمیه های رزمندگان، مناطق و… از همین سال به شرکت کننده ها اختصاصا پیدا کرد. ۳۲ هزار نفر در این کنکور شرکت کردن که فقط ۳ هزار نفرشون برای دانشجو شدن در ۹ رشته انتخاب شدن.
در واقع سال ۶۱ فقط رشته های پزشکی، فنی و مهندسی، کشاورزی، الهیات و معارف اسلامی کنکور داشتن.
از سال ۶۱ به بعد به تدریج متقاضیان کنکور بیشتر شدن و دانشگاه های آزاد، پیام نور، شبانه (نوبت دوم فعلی)، غیر انتفاعی و مراکز تربیت معلم هم به دانشگاه های کشور اضافه شدن.
تعداد شرکت کننده های کنکور از سال ۹۴ تا ۹۹
تعداد شرکت کننده های کنکور در ۶ سال اخیر روند جالبی داشته. یعنی از سال ۹۴ تا سال ۹۹ هر سال تعداد شرکت کننده ها افزایش داشته. با اینکه تعداد و ظرفیت دانشگاه ها مدام رو به افزایشه اما سر ۱۵ درصد از رشته های خوب و دانشگاه های خوب همیشه رقابت وجود داره.
تعداد، ظرفیت و رشته های پرمتقاضی دانشگاه های تاپ کشور تقریبا ثابته و این داشنگاه های پیام نور، آزاد و غیر انتفاعی هستن که دارن زیاد می شن. بنابراین با افزایش تعداد شرکت کننده های کنکور رقابت بر سر رشته های خوب دانشگاه های خوب سنگین تر می شه.
توی این جدول می تونید تعداد شرکت کننده های چند سال اخیر رو به تفکیک جنسیت ببینید.
سال تحصیلی | تعداد کل شرکت کنندگان | شرکتکننده خانم | شرکتکننده آقا |
۹۴ | ۸۸۰,۷۵۶ | ۵۱۸,۱۵۷ | ۳۶۲,۵۹۹ |
۹۵ | ۸۶۰,۱۰۹ | ۵۰۹,۰۱۹ | ۳۵۱,۰۹۰ |
۹۶ | ۹۲۹,۷۹۱ | ۵۴۸,۲۲۰ | ۳۸۱,۵۷۱ |
۹۷ | ۱۰۱,۱۳۶,۰ | ۵۹۹,۱۲۱ | ۴۱۲,۲۶۳ |
۹۸ | ۱۱۱,۸۷۹,۳ | ۶۴۸,۷۵۴ | ۴۷۰,۰۳۹ |
۹۹ | ۱,۳۹۳,۲۳۳ | اعلام نشده | اعلام نشده |
سخت ترین کنکور ایران
بین سالهای ۷۹ تا ۸۲ دانش آموزا سخت ترین کنکور ها رو تجربه کردن. سال ۸۱ رکورد تعداد شرکت کننده کنکور زده شد و فقط در همین سال یک میلیون و هشتصد هزار نفر در کنکور شرکت کردن و رقابتی ترین کنکور در تاریخچه کنکور به ثبت رسید.
دقت کردین؟؟!! ۱.۸۰۰.۰۰۰ نفررررررر
حالا باز بیاین بگین کنکور ما سخت بوده!
در سال های بعدی معمولا تعداد شرکت کننده ها کمی بیشتر یا کمتر از یک میلیون نفر بوده و با توجه به اضافه شدن ظرفیت دانشگاه ها ورود به دانشگاه هم آسونتر شده.
تقسیم بندی های منطقه ای و نظام های مختلف آموزشی
برای جلوگیری از رفت آمد دانشجوها در مسیر های دور از سال ۷۱ یه سری از رشته ها بومی شد و تقسیم بندی استان، ناحیه و قطب آموزشی در انتخاب رشته شروع شد و در همین سال تعداد انتخاب دانشجوها از ۱۵۰ رشته به ۱۰۰ رشته کاهش پیدا کرد.
سال ۷۵ و همزمان با ورود نظام جدیدی ها به کنکور، کنکور دو مرحله ای شد یعنبی بچه ها یه آزمون ورود به پیش دانشگاهی و بعدش یه آزمون ورود به دانشگاه داشتن. سال بعدش فقط نظام قدیمی ها دو مرحله ای بودن.
از سال ۷۷ کنکور بصورت تک مرحله ای درومد و داوطلبا در ۵ گروه علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبان خارجی و هنر با هم رقابت می کنن.
آخرین تغییر مهم کنکور در سال ۹۲ اتفاق افتاد که کنکور دانشگاه سراسری و آزاد با هم ادغام شدن و این روال تا الانم ادامه داره.
قشنگ ترین خاطره تاریخچه کنکور
تاریخچه کنکور جدا از اطلاعات تاریخی و آماری که به ما می ده یاد آور خاطرات قشنگی هم هست. خاطراتی که برای همیشه در زهن بچه های ده ۴۰، ۵۰ و ۶۰ می مونه.
یکی از قشنگ ترین و پر هیجان ترین بخشهای کنکور در سال های پیش مربوط می شد به اعلام نتایج. واقعا نمی دونم چرا مسوولین سنجش انقد دوس داشتن داوطلبا رو دق بدن؟؟!!
آخه اعلام نتایج این جوری بود که تاریخ دقیقش خیلی وقتا معلوم نبود و همه می دونستن مثلا قراره بین دوشنبه تا پنج شنبه قبولی ها در روزنامه اعلام بشه.
در نتیجه در این فاصله زمانی همه از دکه های روزنامه فروشی می پرسیدن ” آقا ؟! جوابا اومده؟! ” ” نه هنوز ” یعنی انقد این سوالو از دکه ای ها می پرسیدن طرف زخم می شد.
روز که جوابا توی روزنامه چاپ می شد یه صف از جلوی دکه تا چنتا خیابون اونطرف تر می بستن تا روزنامه رو بگیرن و نتیجه زحماتشون رو چک کنن.
حساب کن یه روزنامه به ترتیب حروف الفبا با چندین هزار اسم. بدبخت جعفری ها و حسینی ها و احمدی ها کلی از صفحات روزنامه مال فامیلی اونا بود.
یه سری از کسانی که شم اقتصادی قوی داشتن می رفتن یه روزنامه می خریدن و از نفرات آخر صف مثلا یک پنجم قیمت روزنامه رو می گرفتن و اسمشون رو چک می کردن. فک کنم بابک زنجانی و خاوری و یه سری از این سلاطین اجناس نوادگان همینا بودن که از استعداد پول دراوردن ارثی شون در راه غلط استفاده کردن.
آیا کنکور حذف میشه؟
سال ۸۶ قرار شد که کنکور حذف بشه و برای سال ۹۰ دیگه کنکوری نداشته باشیم، سال ۹۰ این اتفاق نیفتاد و حذف کنکور به سال ۹۲ موکول شد. اما کنکور همچنان پابرجاست و داره برگزار میشه.
تنها کار مثبتی که در چند سال اخیر برای کمرنگ تر شدن کنکور صورت گرفته اضافه کردن تاثیر مثبت معدل به کنکور بوده.
از نظر من حذف کنکور برای رشته های پرطرفدار و شهرهای بزرگ کلا شدنی نیست چون همه دوس دارن توی دانشگاه های خوب، بهترین رشته ها رو بخونن. از طرفی ما هر سال کلی دانش آموز معدل بالا داریم که باعث می شه انتخاب بر اساس معدل غیر ممکن بشه.
در کل راجع به حذف کنکور من یکی چشمم آب نمی خوره و این کنکور آش کشک خالس و حالا حالاها باهامون هست. تاریخچه کنکور حالا حالاها پروندش بازه و به این زودیا قرار نیس از شرش راحت شیم.
اگه می خواید ترستون از این غول بی شاخ و دم بریزه و با شجاعت تمام برید توی شکمش مقاله های مختلف باران مشاوره رو بخونید.
سوالات متداول
اولین سال برگزاری کنکور چه سالی بود؟
- اولین کنکور هماهنگ کشوری در سال ۴۲ برگزار شد.
نفر اول اولین کنکور ایران که بود؟
- در اولین کنکور آقای مهدی حضرتی رتبه یکم را بدست آورد.
تعداد شرکت کنندگان کنکور چقدر است؟
- چیزی حدود نیم میلیون نفر در چند سال اخیر در کنکور شرکت کرده اند.