خدمت سربازی یکی از دغدغه های مهم جوانان کشور است. نحوه اعزام به خدمت و اقدامات لازم جهت اعزام یکی از جز سوالات متداول اعزام به خدمت نظام وظیفه است. هدف از این مقاله این است که ابهامات مشمولینی که قصد فرستادن دفترچه اعزام به خدمت را دارند، بر طرف کنیم. بدیهی است با کسب اطلاعات کافی در مورد اعزام به خدمت سربازی میزان نگرانی مشمولین در مورد خذمت نظام وظیفه کاهش می یابد.
پاسخ به سوالات متداول اعزام به خدمت سربازی
۱) اگر فردی قبل از زمان اعزام به خدمت برای معافیت پزشکی اقدام کند و معاف از رزم شود آیا برای وی غیبت اولیه درج می شود؟
- اگر فرد مشمول معاف از رزم شده باشد و در اولین اعزامی که اعلام شده به خدمت برود، غیبت اولیه برای او لحاظ نمی شود. البته در صورتی که قبل از اقدام برای معافیت پزشکی غیبت نداشته باشد.
۲) به چه مشمولانی غایب بین راه می گویند؟
- به مشمولانی که محل آموزش ایشان مشحص شده باشد و در حین رفتن به محل آموزش مرتکب غیبت شوند غایب بین راه گفته می شود.
۳) مدت زمانی که فارغ التحصیلان دانشگاهها و سایر موسسات آموزش عالی فرصت دارند پس از فارغ التحصیلی برای خدمت وظیفه عمومی اقدام نمایند چه مدت است؟
- این افراد از زمان فراغت از تحصیلی حداکثر به مدت یک سال مهلت دارند که مدارک خود را ارسال نمایند.
۴) واکسن مننژیت و دو گانه تا چه مدت قبل از اعزام باید زده شود؟
- این واکسن حداقل باید ۱۵ روز قبل از اعزام زده شود. با توجه به اینکه تولید Anti body توسط این واکسن صورت می گیرد باید بین یک تا دو هفته زمان سپری شود.
۵) تاریخ اعزام مشمولین در طول سال در چه زمان هایی صورت می گیرد؟
- مشمولان دیپلم و زیر دیپلم در تاریخهای ۱۸ و ۱۹ هر ماه و مشمولان فارغ التحصیل دانشگاهها در تاریخ یکم ماههای زوج و مشمولان هیات علمی دانشگاهها در تیر ماه هر سال به خدمت اعزام می گردند.
۶) تکلیف افرادی که سن خود را تغییر دادهاند چیست؟
- بر اساس قانون، سن مشمول برای خدمت وظیفه عمومی، تابع مندرجات اولیه اولین شناسنامه می باشد. پس هرگونه تغییری که بعداً به عمل آمده باشد از لحاظ وظیفه عمومی معتبر نیست. مگر اینکه تغییر سن بر مبنای ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی مصوب سال ۶۷ صورت گرفته باشد.
۷) مشمولانی که در خارج از کشور اقامت دارند چگونه جهت اعزام به خدمت اقدام کنند؟
- این مشمولان باید به نمایندگی دولت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت خود و در صورت نبود آن، به نزدیک ترین نمایندگی دولت در محل دیگر مراجعه نمایند.
۸) مدت خدمت سربازی چند ماه است؟
- طول مدت سربازی در مهر ماه سال ۹۹ تغییر کرد. در حال حاضر مدت خدمت سربازی بر اساس بومیو غیر بومی بودن محاسبه می شود. اگر سرباز عادی بومی باشید ۲۴ ماه و در غیر این صورت ۲۱ ماه خدمت می کنید..البته مدت خدمت سربازی با توجه به نوع خدمت سربازی بین ۱۷ الی ۲۴ ماه می باشد.
۹) مشمولانی که برای آنان تاریخ اعزام تعیین شده، میتوانند تاریخ اعزام خود را تغییر دهند ؟
- تاریخ اعزام همواره جز سوالات متداول اعزام به خدمت مشمولین بوده است.
- بله، مشمولانی که جهت اعزام به خدمت دلایل موجه دارند و نمیتوانند در موعد مقرر به خدمت اعزام شوند می توانند درخواست تمدید اعزام به خدمت نمایند.
۱۰) اشخاصی که در حین تحصیل به سن مشمولیت میرسند چه اقدامی باید انجام دهند؟
- این افراد که در حین تحصیل به سن مشمولیت میرسند، تا زمانی که برابر مقررات به تحصیل خود ادامه میدهند برای آنان معافیت تحصیلی صادر شده و از اعزام به خدمت دوره ضرورت معاف میباشند. با اخذ معرفی نامه از محل تحصیل و ارائه به سازمان نظام وظیفه به این افراد معافیت تحصیلی تعلق می گیرد.
تاریخ اعزام به خدمت برای مشمولین با توجه به ماه تولد و تحصیلات مشمولین متفاوت است.
۱۱) تاریخ اعزام مشمولین در طول سال در چه زمان هایی صورت می گیرد؟
- مشمولان دیپلم و زیر دیپلم در تاریخهای ۱۸ و ۱۹ هر ماه و مشمولان فارغ التحصیل دانشگاهها در تاریخ یکم ماههای زوج و مشمولان هیات علمی دانشگاهها در تیر ماه هر سال به خدمت اعزام میگردند.
۱۲) تغییر سن برای بستگان مشمول مانند پدر، در ارتباط با معافیت کفالت پذیرفته میشود؟
- در صورتی که تغییر سن در شناسنامه فرد بر اساس ماده واحده قانون باشد، ملاک محاسبه برای سازمان نظام وظیفه همان سن درج شده در شناسنامه فرد مکفول است.
۱۳) اگر فردی وضعیت خدمت سربازی خود را مشخص نکرده باشد چه محرومیتهایی شامل حال او میشود؟
- اگر فرد مشمول در زمان مقرر خود را به سازمان نظام وظیفه جهت تعیین وضعیت معرفی نکند، به فرد غیبت تعلق می گیرد. در نتیجه محرومیت از خدمات اجتماعی و … شامل حال فرد غایب می شود.
۱۴) افرادی که به صورت کارمندی و یا پیمانی به استخدام نیروهای مسلح در می آیند در صورتی که قبل از اتمام تعهد از خدمت استعفاء دهند یا برکنار شوند، از نظر خدمت سربازی چگونه با آنان رفتار میشود؟
- اگر فردی دارای تعهد خدمتی باشد. چناچه مدت تعهد خدمتی را به اتمام نرسانده باشد و استعفا داده باشد باید به ازای هر یک سال باقیمانده از دوران تعهد، دو الی سه ماه از خدمت سربازی را سپری نماید.
۱۵) افرادی که ترک تحصیل کرده و یا زیر سن مشمولیت دیپلم میگیرند، در چه زمانی باید خودشان را برای خدمت سربازی معرفی کنند؟
- سن مشمولیت ۱۸ سال تمام است. قبل از اینکه فرد به سن ۱۸ سال تمام برسد باید دفترچه خود را پست کند.
۱۶) در قانون وظیفه عمومی، چه تنبیهاتی برای مشمولان غایب در نظر گرفته شده است؟
- با توجه به قوانین نظام وظیفه غیبت دو نوع است. اگر غیبت در حین خدمت باشد فرد با صلاحدید فرمانده مربوطه، مدت اضافه خدمت مشخص می شود. اگر غیبت قبل از اعزام به خدمت باشد به ازای هر سال، سه ماه اضافه خدمت لحاظ می شود.
۱۷) بخشودگی اضافه خدمت شامل چه کسانی میشود؟
- اگر اضافه خدمت در حین خدمت به فرد تعلق بگیرد، در صورت رضایت از عملکرد سرباز فرمانده می تواند اضافه خدمت را ببخشد. اگر اضافه خدمت به دلیل تاخیر در اعزام باشد باید مدارک و مستندات معتبر ارائه شود تا غیبت فرد توجیه شود. و اضافه خدمت بخشیده شود. برای پاسخگویی به سوالات متداول اعزام به خدمت و مشاوره تلفنی می توانید به شماره ۷۰۷۰۳۰۲ ۰۲۱ تماس حاصل نمایید.
۱۸) آیا امکان استخدام مشمولان در دستگاههای دولتی وجود دارد؟
- در صورتی که فرد مشمول نظام وظیفه باشد تا زمانی که وضعیت نظام وظیفه خود را مشخص نکند نمی تواند استخدام شود.
۱۹) آیا به کارگیری موقت مشمولان غایب هم مجازات دارد؟
- بله، با توجه به قانون مصوب تمامی کارفرمایان و … در صورت به کارگیری از افراد دارای غیبت نظام وظیفه، در مرتبه اول جریمه می شوند و در مرتبه دوم نیز مبلغ جریمه افزایش می یابد.
خواندن مقاله راه های اخذ معافیت کفالت را از دست ندهد.
۲۰) برای من برگه اعزام به تاریخ ۹۷/۰۵/۱۹ صادر شده اما برادر دیگرم هماکنون در حال انجام خدمت سربازی است آیا میتوانم اعزامم را به عقب بیندازم؟
- بله، در صورتی که دو برادر بالای ۱۸ سال هستید و دیگری در حین خدمت است می توانید به همراه مدارک لازم درخواست تمدید اعزام به خدمت سربازی را از طریق دفاتر پلیس+۱۰ پیگیری نمایید.
۲۱) برای تمدید تاریخ اعزام باید چگونه اقدام نمایم؟
- اگر مشمولی نیاز به تمدید تاریخ اعزام به خدمت داشته باشد باید به یکی از دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه نماید و درخواست تمدید اعزام به خدمت خود را ثبت نماید. بعد از گذشت یک هفته مجددا جهت پیگیری درخواست خود به آنجا مراجعه نماید.
۲۱) برای تمدید تاریخ اعزام باید چگونه اقدام نمایم؟
- اگر مشمولی نیاز به تمدید تاریخ اعزام به خدمت داشته باشد باید به یکی از دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه نماید و درخواست تمدید اعزام به خدمت خود را ثبت نماید. بعد از گذشت یک هفته مجددا جهت پیگیری درخواست خود به آنجا مراجعه نماید.
۲۲) من تازه از دانشگاه فارغالتحصیل شدم و می خواهم زودتر به خدمت سربازی بروم باید چکار کنم؟
- در صورت فارغ التحصیلی یک سال فرصت برای ارسال دفترچه دارید. در صورت تمایل به اعزام زودتر باید دفترچه را پس از فارغ التحصیلی ارسال نمایید. در صورت موجود بودن ظرفیت و پذیرش اعزام شما زودتر انجام می شود.
۲۳) مشمول دارای معافیت تحصیلی در هر مقطع تحصیلی چندبار می تواند از معافیت تحصیلی استفاده کند؟
- با توجه به قوانین نظام وظیفه، هر فرد مشمول در هر مقطع فقط یک بار می تواند تحصیل کند. اگر فرد مشمول در مقطعی انصراف از تحصیل دهد می تواند با رعایت قوانین مجدد در همان مقطع و در رشته دیگر به ادامه تحصیل بپردازد. انصراف از تحصیل هم فقط یک بار امکان پذیر است.
۲۴) اگر بخواهیم در مورد بد رفتاری با سرباز های گزارشی بدهیم باید به کجا مراجعه کنیم؟
- برای پیگیری این شکایت ها باید به ستاد کل معاونت نیروی انسانی مراجعه کنید.
لزوم اخذ مشاوره برای سربازی
کلیه مشمولان می توانند برای دریافت پاسخ سوالات متداول اعزام به خدمت خود با مرکز مشاوره تلفنی باران به شماره ۷۰۷۰۳۰۲۵ ۰۲۱ تماس حاصل نمایند. با دریافت پاسخ سوالات متداول اعزام به خدمت ممکن است بتوانید از شرایط معافیت سربازی بهره مند شوید.
سلام من میتونم یه هته بعد ۱۸سالگیم برم برای سربازیم ثبت نام کنم یا اونا به من تاریخ میدن ندن یهو ۶ماه بعد بیا
اگه فرجه معرفی داشته باشی می تونی تاریخ اعزام درخواستی بدی
سلام
من بخاطر جبهه پدرم معاف میشم و اقدام هم کردم ولی هنو کارتم نیومده وسوالم اینه من تا کارت معافیت نگیرم نمیتونم از کشور خارج شم؟؟
اخه بعضیا میگن بعد اینکه اقدام کردی یه برگه از تهران میاد میبریش نظام وظیفه اونا ثبت میکنن بعد ثبت اونا میتونی از کشور خارج شی البته بدون کارت؟؟
با گواهی هم می تونی خارج بشی
سلام بنده اعزامی سال ۹۳ هستم و بعد از چند سال میخوام خودمو معرفی کنم برای ادامه خدمت سربازی . میخواستم بدونم بنده همون ۲۱ماه حساب میشم یا باید ۲۴ ماه خدمت کنم ؟
۲۴ ماه حساب میشه هم حقوقت به تاریخ روز حساب میشه هم مدت خدمتت
سلام من یکی از دوستانم خدمت اصلی افتاده زاهدان نیرو انتظامی ایا وقتی وارد خدمت اصلی بشود گوشیشو میگیرن؟ و اینکه هر چند ماه میتونه چند روز مرخصی بگیره؟ یا اینکه چند روز مرخصی بهش میدن؟ سوال سوم چه مدت(ماه) خدمت میکنه ؟
مهدی جان گوشی رو معمولا دژبانی تحویل می گیره بهتره گوشی بدون دوربین ببر
سلام من شاکی دارم وراضی نمیشه رضایت بده ومن یک سال زندان محکوم شدم آیا میتوانم برم خدمت
اگه برات زندان ببرن باید بری زندان منتها غیبتت توجیه میشه