نحوه معافیت سربازان فراری همواره پرسشی بوده است که مشمولین نظام وظیفه را به درگیر کرده است. بسیاری از مشمولان سربازی می توانند از انواع تسهیلات معافیت سربازی استفاده کنند و به خدمت سربازی نروند.
اما عده از مشمولان نه تنها شرایط معاف شدن ندارند بلکه به خدمت سربازی نمی روند و دچار غیبت می شوند و یا از خدمت سربازی فرار می کنند. این افراد نیز به دنبال راهی می گردند که از ادامه سربازی معاف شوند و یا از مجازات غیبت سربازی و یا فرار از خدمت رهایی پیدا کنند.
در این مقاله قصد داریم در خصوص راه کارهایی جهت معافیت سربازان فراری بیشتر توضیح دهیم.
چه کسانی سرباز فراری محسوب می شوند؟
بهتر است قبل از هر چیز نسبت به سرباز فراری و یا سرباز غایب بیشتر آشنا شویم. بسیاری از افراد زمانی که به سن مشمولیت می رسند جهت اعزام به خدمت سربازی اقدام می کنند. در صورتی که فرد نسبت به اعزام به خدمت اقدامی نکند غایب محسوب می شود.
مطابق با ماده ۵۸ قانون خدمت وظیفه عمومی مشمولان تا مدت مشخصی غایب محسوب می شوند. اگر مدت غیبت مشمول از حد خاصی بیشتر شود این شخص سرباز فراری محسوب خواهد شد.
گاهی نیز برخی افراد در حین انجام خدمت سربازی، از ادامه خدمت منصرف شده و در حین خدمت سربازی غیبت می کنند. این افراد در ابتدا سرباز غایب محسوب می شوند و در صورت تداوم این غیبت به عنوان سرباز فراری محسوب می شوند.
معافیت سربازان فراری ممکن است؟
در صورتی فردی به عنوان سرباز فراری محسوب شود همچون سرباز غایب از دریافت خدمات اجتماعی محروم می شود. در واقع باید این گونه بگوییم سرباز فراری یا سرباز غایب نمی توانند به راحتی در جامعه زندگی کنند. فرد به ناچار یا باید خود را به نظام وظیفه معرفی کند و یا باید راهی برای معافیت سرباز فراری پیدا کند.
در واقع در قانون فردی که از خدمت سربازی فرار کرده است مشمول مجازات هایی می شود. برای اینکه فرد بتواند از معافیت سرباز فراری استفاده کند دو حالت وجود دارد. که در ادامه مقاله بیان می کنیم. اما قبل از آن بهتر است در خصوص مجازات های فرار از خدمت سربازی کمی بیشتر بدانیم.
مجازات فرار از خدمت سربازی
قوانین مربوط به فرار از خدمت سربازی با توجه به علت فرار از خدمت سربازی مشخص می شود. اگر فرار سرباز از خدمت موجه باشد، در دادگاه نظامی علت فرار فرد از خدمت سربازی بررسی می شود. نوع مجازات فرار از خدمت سربازی با توجه به دلایل موجود تعیین می شود که یا منجر به حبس و یا منجر به اضافه خدمت می شود و البته گاهی هم به دلیل وجود دلایل موجه مورد بخشودگی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید: آیا من شرایط معاف شدن از خدمت را دارم؟
با توجه به ماده ۶۰ قانون جرایم نظامی اگر فرد بعد از فرار از خدمت، خود را معرفی نماید و برای اولین مرتبه فرار کرده باشد، نهایتا مدت سه ماه اضافه خدمت برایش لحاظ می شود. در صورتی که فرد سابقه فرار بیش از ۶۰ روز داشته باشد، بین ۲ الی ۶ ماه زندان برایش در نظر گرفته می شود. گاهی نیز با نظر قاضی و بررسی دلایل فرار و سوابق فرد مدت حبس به جریمه نقدی یا اضافه خدمت تبدیل می شود.
راه های معافیت سرباز فراری
همانگونه که گفته شد راه هایی را در قانون گاهی در نظر می گیرند که سرباز های فراری یا غایب بتوانند از تسهیلاتی همچون معافیت سرباز فراری و یا بخشودگی غیبت و … استفاده کنند.
یکی از راه های معافیت سربازان فراری یا غایب از خدمت سربازی، پرداخت جریمه غیبت از خدمت سربازی می باشد.
با توجه به قانون افرادی که بیش از ۸ سال از غیبت سربازیشان یا فرار از خدمتشان گذشته باشند می توانند با پرداخت جریمه نقدی از کارت معافیت سربازی استفاده کنند. البته این طرح فعلا اجرا نمی شود.
یکی دیگر از راه های معافیت سربازان فراری یا سرباز غایب این است که بر اساس قانون افرادی که بیش از ۵۰ سال سن دارند از خدمت سربازی معاف می شوند. همچنین سربازان فراری می توانند از معافیت متاهلی یا معافیت پزشکی استفاده کنند.
قانون جریمه ریالی فرار از خدمت یربازی و خرید آن تا پایان سال ۹۷ می باشد و پس از آن دیگر امکان خرید خدمت سربازی وجود ندارد
آیا سربازان فراری می توانند معافیت پزشکی بگیرند؟
چون گذراندن دوره خدمت سربازی نیاز به آمادگی جسمانی مناسب دارد، پس منطقی است که در صورت فردی از توانایی لازم بر خوردار نباشد از معافیت سربازی استفاده کند. در صورتی که سربازی از خدمت فرار کرده باشد باز هم می تواند شامل قانون معافیت پزشکی بشود. اما اخذ معافیت پزشکی برای سربازان فراری دارای شرایط بسیار خاصی است.
اگر خواهان استفاده از این نوع معافیت خدمت هستید خواندن معافیت پزشکی را از دست ندهید.
مشاوره معافیت سربازی
با توجه به قوانین نظام وظیفه و پیچیدگی های موجود پیشنهاد می کنیم قبل از هر اقدامی با مشاوران مجرب، سوالات و مشکلات خود را در میان بگذارید. گاهی افرادی با توجه به مشکلات زندگی ناچار به فرار از خدمت سربازی می شوند.
گاهی نیز دولت بنا بر دستور فرماندهی کل قوا تمام مجازات های غیبت سربازی و یا فرار از خدمت سربازی را مورد بخشش قرار می دهد. در هر صورت معافیت سرباز فراری راه هایی دارد که اگر با مشاورین مجرب نظام وظیفه مشورت کنید می توانند راه های درست را به شما پیشنهاد دهند.
معافیت متاهلی سربازان فراری
معافیت برای مشمولان متاهل در ادریبهشت سال ۱۴۰۱ تصویب شد. این معافیت شامل سربازان غایب یا فراری نیز می شود.
مشمولان متاهل فراری بالای ۴۰ سال که سه فرزند دارند، یا هر مشمول متاهل فراری با چهار فرزند می تواند پس از تعیین وضعیت فرار از خدمت سربازی معاف شود. برای اطلاعات بیشتر با باران مشاوره تماس گرفته یا مقاله معافیت متاهلی را مطالعه نمایید.
سلام خسته نباشی من سال ۱۳۸۵از خدمت سربازی فرار کرد م والان طرح رهبری ۴۰سالی ۴فرزندی آمده.. معافیت میشم یانه.. بعضی میگن بری جای که خدمت کردی نظام وظیفه عمومی. یا پلیس+۱۰. میتونه درستش کنه.
اول باید پرونده فرارت بسته بشه بعد معافیت بگیری
سلام من سربازی فراری به مدل ۵سال فراری بودم و الان خودم را معرفی کردم و خدمت سربازی را انجام میدم در این مدت پدرم شنوایش زیر ۳۰درصد است آیا من میتوانم معافی بگیرم؟
علی جان به مقاله معافیت کفالت پدر مراجعه کنین.
سلام بنده ۱۲ ماه خدمت کردم بعد کرونا گرفتم دیگ به پادگان بر نگشتم بار اولم هست و از فرار تا حالا ۱ سال ۳ ماه میگذره میخوام خود معرف برم اظهار پشیمانی کنم جرمم چی هست و اینکه اگر بخوان جریمه کنن چقدر جریمه میکنن
اگه فرار اولت باشه و خود معرف بری احتمال عفو زیاده یا مقدار ناچیزی جریمه نقدی می کنن
سلام من ۱ سال هست فراری هستم مشکلات عصاب و روان دارم درگیر مسئله اعتیاد شدم و فرار کردم امکان معافیت هست
اول باید پرونده فراتون بسته بشه بعد برای معافیت اقدام کنید