معافیت ماده 6 بهزیستی

مراحل اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

416 38,408

یکی از انواع معافیت های سربازی، معافیت ماده 6 بهزیستی است. در راستای حمایت از معلولان جامعه قانون معافیت ماده 6 بهزیستی در 24 خرداد سال 1402 تغییر کرد. این مقاله نیز بر اساس آخریین تغییرات اعلامی سازمان وظیفه عمومی فراجا به روز شده است.

مشمولان بسیاری هستند که خودشان یا از اعضای خانواده ایشان به عنوان مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. معافیت ماده ششم بهزیستی با توافق بین سازمان بهزیستی و ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفته است. در دواقع این معافیت به منظور حمایت از خانواده افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفته شده است.

در این مقاله قصد داریم در خصوص معافیت ماده 6 بهزیستی اطلاعات بیشتری را در اختیار مشمولان قرار دهیم.

مددجو به چه کسی می گویند؟

مددجوی بهزیستی کسی است که به واسطه معلولیت و یا نیاز به حمایت روحی و … تحت پوشش و حمایت سازمان بهزیستی قرار می گیرد. در سازمان بهزیستی معلولیت ها در 6 گروه اصلی دسته بندی می شوند. این گروه ها شرح زیر می باشد. هرکدام از این گروه ها خود نیز زیر شاخه هایی دارند که طیف وسیعی را شامل می شوند.

معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

در واقع معافیت ماده 6 به منظور حمایت از خانواده هایی است که یک یا دو نفر از اعضای آن خانواده تحت پوشش بهزیستی هستند. این معافیت طی تفاهم نامه ای با سازمان نظام وظیفه عمومی در دهه هشتاد منعقد شد.

در این نوع معافیت در صورتی که یک یا دو نفر از اعضای خانواده شما تحت پوشش بهزیستی باشد، می توانید به واسطه معافیت ماده 6 بهزیستی از معافیت کفالت استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید. در ادامه شرایط و قوانین این معافیت بهزیستی را بیان خواهیم نمود.

پنج قانون برای استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی

برای گرفتن معافیت مددجویی بهزیستی باید وضعیت خانوادگی شما در یکی از حالات زیر باشد:

  1. پدر یا مادرتان به دلیل معلولیت، تحت پوشش بهزیستی باشد.
  2. حداقل یک نفر از اعضای خانواده (خواهر و برادر) به واسطه معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشند. (سابقا دو نفر نیاز بود)
  3. شما متاهل باشید و همسرتان به خاطر معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  4. فرزندتان به دلیل معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  5. حتما لازم نیست مادرتان معلولیت داشته باشد. حتی در صورتی که مادرتان معلول هم نباشد و مادرتان تحت پوشش این سازمان باشد باز هم می توانید برای معافیت اقدام کنید.

در صورتی که شما در خانواده ای زندگی می کنید که شرایط فوق را دارد، می توانید به راحتی و بدون هیچ گونه نگرانی از معافیت ماده 6 استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید.

شرایط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی | مشاوره تفنی 70703025 021

شرط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی

قوانین استفاده از معافیت ماده 6 را گفتیم. اکنون لازم است بدانید خود شما هم باید شرایط خاصی را داشته باشد تا بتواند از این معافیت استفاده کنید.

  • شما نباید دارای غیبت سربازی باشید. یعنی در دوران غیبت قبل از تاریخ اعزام قرار نگرفته باشید.
  • برای اخذ معافیت تعداد برادرها در یک خانواده مهم نیست. در صورت وجود یک یا چند برادر در خانواده ای یک یا دو نفر از اعضای آن تحت پوشش بهزیستی هستند، یکی از برادرها می تواند از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کند.

آخرین تغییرات در معافیت کفالت ماده شش

سابقا باید پدر یا مادر به دلیل معلولیت شدید تحت پوشش بهزیستی می بودند. درصورت سالم بودم پدر و مادر، تنها در صورتی که دو نفر از اعضای خانواده یعنی خواهر یا برادر ها، تحت پوشش بودند مشمول شانس اولیه کفالت را پیدا می کرد. سرانجام سازمان وظیفه عمومی فراجا در تاریخ 24 خرداد 1402 شرایط جدید معافیت ماده 6 را اعلام کرد.

برای حمایت از خانواده های معلول تحت پوشش بهزیستی، شرط دو فرزندی معلول حذف شد. بدین ترتیب چناچه حتی یکی از اعضای خانواده دچار معلولیت شدید باشد مشمول شانس معافیت بهزیستی ماده 6 را پیدا می کند.

تفاوت معافیت های کفالت با معافیت بهزیستی

در معافیت های کفالت علاوه بر عدم وجود عیبت، باید تنها پسر سالم بالای 18 سال خانواده باشید. مزیت استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی تین است که در صورت وجود چندین پسر بالای 18 سال در خانواده باز هم یکی از آنها می تواند از خدمت سربازی استفاده کند.

آیا می دانستید مشمولان غایب هم تحت شرایطی می توانند از معافیت بهزیستی استفاده کنند.

مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی

با توجه به مطالب مذکور، در صورتی که شرایط معافیت سربازی از طریق ماده شش بهزیستی را دارید، به اداره مربوطه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نمایید. در مرحله دوم کمیسیون صحت ادعای شما را بررسی کرده و در صورت تایید با اخذ معرفی نامه به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنید.

در دفاتر پلیس + 10 درخواست معافیتتان را ثبت می کنید. چنانچه در انجام مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی با سوالی مواجه شدید می توانید از مشاوره نظام وظیفه استفاده نمایید.

استشهاد محلی برای معافیت ماده شیش بهزیستی

معافیت ماده 6 جز معافیت های کفالت سربازی به حساب می آید. یکی از مراحل اصلی برخی از معافیت های کفالت، انجام استشهاد محلی معافیت کفالت سربازی و پر کردن فرم تحقیقات محلی است.
در این مرحله باید فرم های دریافتی از پلیس + 10 را پر کنید. برای انجام استشهاد محلی شما باید شرح حال خود را در برگه ای تهیه کرده و به امضای شاهدان خود برسانید. باید توجه داشته باشید که اگر اطلاعات غلطی بدهید معافیت شما ابطال می گردد.
[ultimate_fancytext strings_textspeed=”35″ strings_backspeed=”0″ fancytext_strings=”برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد معافیت ماده 6 بهزیستی همین حالا با مرکز مشاوره تلفنی باران به شماره 70703025 021 تماس حاصل نمایید.” ex_class=”fancyText_Sarbazi”]

معافیت مشمولان دارای مادر فاقد شوهر و یا فرزند معلول

بر اساس دستورالعملی که دفتر توانمندسازی خانواده منتشر کرده است، اگر مادر فاقد شوهر (همسر فوت کرده باشد یا طلاق رسمی گرفته باشد) و تحت پوشش بهزیستی باشد، یکی از فرزندانش از سربازی معاف می شود. همچنین مشمولانی که دارای حداقل یک فرزند معلول در خانواده باشند، می توانند بر اساس این توافق نامه از خدمت سربازی معاف شوند.

مهمترین نکته برای گرفتن معافیت از طریق بهزیستی

از سال ۱۳۸۲ بر اساس توافق نامه ای بین سازمان بهزیستی و سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا منعقد شد، فرزند سالم خانواده های دارای معلول می تواند از تسهیلات سربازی بهره مند شود. با توجه به اینکه هدف از این نوع معافیت تشویق خانواده به مراقبت از افراد معلول در منزل است، اگر معلول در مراکز شبانه روزی و خارج از محیط خانه نگهداری شود فرد مشمول نمی تواند از این معافیت استفاده کند.

مشاوره معافیت بهزیستی

با توجه به قوانین و تبصره های متعدد برای اخذ معافیت بهزیستی گاها مشمولان برای اخذ این معافیت سردرگم هستند. جالب است بدانید که هر نوع معلولیتی سبب اخذ معافیت از طریق بهزیستی نمی شود.

بر اساس تبصره ماده «1»قانون حمایت جامع از حقوق معلولان، معلولیت در سه حوزه جسمی، ذهنی و روانی دسته بندی شده است. منظور از معلولیت جسمی–حرکتی وجود معلولیت در حوزه های جسمی (ارتوپدی،جراحی مغز و اعصاب و …)بینایی ،شنوایی و گفتاری می شود.

معافیت بهزیستی به هر سه حوزه فوق تعلق نمی گیرد!!! از این رو اخذ مشاوره برای معافیت بهزیستی امری ضروری به نظر می رسد.

یکی دیگر از متداول ترین ابهامات کسانی که مادرشان تحت پوشش بهزیستی است این است که “آیا وضعیت جسمانی پدر در اخذ این معافیت تاثیرگذار است؟” یعنی “اگر پدر سالم باشد باز هم می توان از معافیت ماده 6 استفاده کرد؟”

برای اخذ پاسخ سوالات خود از باران مشاوره کمک بگیرید.

با سابقه ترین مرکز مشاوره تلفنی

70703025 021

همین حالا با برترین مشاورین نظام وظیفه تماس بگیر

مرکز مشاوره تلفنی باران 70703025 021

تعداد دیدگاه ها 416 تا
  1. مجید :

    سلام وقتتون بخیر باشه
    پدر من هر دو گوشش کامل ناشنواست. سال 85 عمل کرده و کاشت حلزون داشته و الان فقط یه گوشش با سمعک می‌شنوه. اقدام کردیم برای بهزیستی هنوز کارتش صادر نشده، ولی در حال انجام مراحلش هست. بعد از صادر شدن کارت می‌خوام اقدام کنم برای معافیت سربازیم. خواستم بپرسم که آیا امکان معافیتم هست؟ چون جایی خوندم پدرم باید نیاز به مراقبت داشته باشه تا معافیت بِدن، در حالیکه بابام سرکار میره و به جز گوشش شرایط جسمانیش خداروشکر خوبه. معاف میشم آیا؟

    1. باران مشاوره :

      مجید جان به مقاله معافیت کفالت پدر مراجعه کرده و جدول آیین نامه کسان مشمول بخش نانشوانی را بخوانید.

  2. محمودحاجی کلاته :

    باسلام من معلول اعصاب وروان تنت پوشش هستم ویک پسردارم که غیبت هم نکرده واموزشیشورفت که معافیت تحصیلی گرفت الان کمیسیون بهزیستی هم رفتم امانظام وظیفه چون دوسه باربستری شدم امابامیل شخصی بددلایلی ترخیص شدم معافیت ماده شش صادرنمیکنه چکارکنم ؟پسرم 27سالشه اماداره داغون میشه نه میتونه ازدواج کنه نه خدمت میره؟

    1. باران مشاوره :

      آقای کلانه حرف کمیسیون ملاک است شما فقط می توانید اعتراض بزنید.

  3. احمد :

    باسلام خدمت شمابزرگواران
    من مردادماەنودوهشت وقتی فهمیدم ازطریق بهزیستی میتونم برامعافیت اقدام کنم دست بکارشدم اسفندنودوهشت کمیسیون مرکزاستان پدرم رابەعنوان معلول شدیدقبول کردن بعدانجام کارای پلیس بعلاوەوبردن پروندەبەحوضەنظامی شهر،سەاردیبهشت نودونەبرامون کمیسیون گرفتن اما دکترای حوضەرای ندادن
    بەماگفتن کەپروندەمعلولیت پدرتون کەمعلولیت صورت و اندام تحتانی هست روقبول نداریم
    ،بەبهزیستی استان خبردادم گفتن همچین چیزی امکان ندارەوبایدمعاف بشی
    الان من بایدچکاری کنم توحوضە تارای معافی صادرکنن برام؟

    1. باران مشاوره :

      احمد جان به رای کمیسیون اعتراض کنید.

  4. علی :

    سپاس از شما بابت پاسخگویی خیلی لطف کردید
    پدرم در قید حیات هست ولی مادرم شرایطی چندان مناسبی ندارد یعنی آب سیاه چشم دارد چشم های بسیار ضعیف انحراف ستون فقرات و دیسک و ارتروز و گوش های ضعیف در این مورد چی پیشنهاد شما چیه همچنین ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. باران مشاوره :

      لطفا از باران مشاوره پرسیش تکراری خودتان را مجددا مطرح نکنید. تا این لحظه سه باز با نام های کاربری علی و محمد این سوال را از باران مشاوره پرسیده اید و هر سه بار به شما پاسخ دادیم.

  5. علی :

    سلام خسته نباشید
    من تک فرزند هستم و خواهرم معلولیت خیلی شدید دارد آیا میتوانم از این ماده استفاده کنم و غیبت هم نخوردم
    سپاس

    1. باران مشاوره :

      علی جان حداقل دو نفر از خواهر برادرها باید معلولیت داشته باشند. اگر پدرتان در قید حیات نیست می توانید اقدام کنید.

  6. مهرداد :

    سلام
    من برادری دارم که قبلا معافیت کفالت استفاده کرده و الان خارج از کشوره. اگه پدرم رو مددجوی بهزیستی کنم میتونم از این ماده استفاده کنم؟ یا میشه برادرم رو رد صلاحیت کنم و خودم معافیت مستقیم کفالت بگیرم؟

    1. باران مشاوره :

      مهرداد جان هر خانواده فقط یک کفیل دارد.

  7. امید :

    سلام من پدرم تازه تحت پوشش بهزیستی قرارگرفته ولی با وجودی که یه گوشش صفره درصدنمیشنوه و گوش دیگش فقط ۲۰درصد میشنوه معلولیت متوسط زدن لطفا راهنمایی کنید باید چی کار کنم ممنون میشم

    1. باران مشاوره :

      امید جان معمولا معافیت را به معلولیت شدید نی دهند. توصیه می کنم مقاله معافیت کفالت پدر را از روی سایت پیدا کرده و آیین نامه کسان مشمول را مطالعه نمتیید.

  8. بهادر :

    سلام،خسته نباشید.
    من پدرم ۷۰ سال سن دارد واز کار افتاده وتحت پوشش کمیته امداد هستیم .
    ویک برادر معلول شدید ذهنی دارم و تحت پوشش بهزیستی است.
    آیا میتونم معافیت بگیرم؟؟؟

    1. باران مشاوره :

      در صورتی که معلولیت برادر شما شدید باشد و پدرتان از کار افتاده باشد، می توانید برای معافیت اقدام کنید.

  9. محمد :

    سلام ببخشید من مادرم وقتی که یک سالشون بوده سوختگی شدید داشتن به طوری که پای راستشون از مچ به پایین رشد کمی داشته و تغیر شکل داشته و فقط 2 تا انگشت بسیار کوچیک دارن و پوستشون هم دچار سوختگی شده بیماری عفونت استخوان هم دارن تا جایی که باید پاشون رو قطع میکردیم اما منصرف شدیم به خاطر سوختگی کوتاهی پا هم دارن علاوه بر این شنوایی گوش راستشون هم خیلی پایینه(نزدیک به صفر) و بیماری های دیگه ای مثل آرتروز روماتیسم و دیسک کمر دارن و اینکه پدرمم زنده و زیر 60 سال دارن و سالم هستن. آیا با وجود سلامتی پدرم معافیت ماده 6 بهزیستی شامل من میشه؟

    1. باران مشاوره :

      محمد خان در صورتی که مادرتان از کار افتاده یا نیازمند به مراقبت باشد، می توانید از ماده 6 بهزیستی استفاده کنید و معافیت بگیرید.

  10. میثم :

    سلام
    من پدرم فوت شده و یک برادر بزرگتر از خودم دارم که معلول شدید ذهنی و تحت پوشش بهزیستی قرار داره و کارت معافیت پزشکی هم گرفته خودم در حال حاضر سربازم می خواستم بدونم میتونم برای گرفتن معافیت کفالت مادر اقدام کنم ؟

    1. باران مشاوره :

      میثم جان در صورتی که معلولیت ذهنی برادرتان شدید باشد می توانید برای معافیت کفالت مادر یا حتی کفالت برادر اقدام کنید.

  11. سامان :

    سلام. من یک خواهر دارای معلولیت جسمی حرکتی دارم که تحت پوشش بهزیستیه همچنین برادرم زیر 18 ساله و تا چند ماه دیگه فارغ التحصیل دانشگاه میشم و غیبتی ندارم. میخواستم ببینم با این وضعیت نمیتونم شامل این نوع معافیت بشم؟ یا از تسهیلاتی مثل کسری خدمت استفاده کنم؟

    1. باران مشاوره :

      سامان خان معافیت ماده 6 شامل شما نمی شود. هیچ تسهیلاتی کسری هم ندارد. البته ممکن است بتوانید با رایزنی از خدمت سربازی در شهر خود یرخوردار شوید.

  12. علی :

    سلام وقتتون بخیر
    من از طریق قانون ماده ۶ بهزیستی بدلیل معلولیت شنوایی پدرم برای معافیت اقدام کردم..
    چهارتا ای بی ار گرفتن از پدرم که دوتا دکتر که از طرف بهزیستی رفتیم زده بودن ۹۰ دسی بل و دوتای دیگه که از طرف نظام وظیفه رفتیم ۶۵ و ۵۵ دسی بل تشخیص دادن و توی کمیسیون پزشکی نظام وظیفه رد شدیم…و گفتن که میتونم اعتراض بزنم
    سوالم اینه که بعد اعتراض چه مراحلی رو داریم؟ و ایا دوباره معاینه میشه پدرم و احتمال معافیت چقدره؟
    در ضمن در اینکه شنوایی پدرم شدیدا ضعیفه شکی نیس و مطمئنم که اون دوتا دکتر که جوون و بی تجربه بودن نسبت به دوتای قبلی قطعا کم نوشتن درصد ناشنوایی پدرم رو!!

    1. باران مشاوره :

      علی آقا فقط پرونده شما را در شورای عالی بررسی می کنند. معاینات دیگر انجام نمی شود مگر اینکه شورای عالی تشخیص دهد نیاز به معاینه مجدد است.

  13. محمد حسن زاده :

    سلام وقت بخیر
    من متولد سال 77 هستم و مدرک فوق دیپلم (فنی و حرفه ای) دارم ولی هنوز با دانشگاه تسویه نکردم و به مدت یکسال یعنی تا پایان سال 98 معافیت تحصیلی دارم .اگر من بخواهم برای سال 99 دانشگاه شرکت کنم (دانشگاه دولتی فنی و حرفه ای با کنکور و یا بدون کنکور) چه زمانی اقدام به پست کردن دفترچه بکنم تا هم غیبت نخورم و هم بتونم نتایج کنکور رو متوجه بشم و برم دانشگاه ؟
    و در ضمن بنده نمی دانم می توانم معافیت دائم بگیرم یا خیر … ! چون پدر من 64 ساله هستند و از بیماری سرطان رنج می برند ، و من از سمت مادر خودم یک خواهر کوچکتر دارم و از سمت همسر دیگر فوت شده پدرم 2 خواهر و 4 برادر دیگر دارم ؛ دو نفر از آنها سربازی رفته اند و یکی خریده و دیگری معافیت پزشکی گرفته است و زندگی انها از ما جداست (متاهل و مجرد) . آیا با این شرایط امکان معافیت بنده وجود دارد یا خیر ؟

    متشکر که وقت می گزارید .

    1. باران مشاوره :

      آقای حسن زاده معافیت شامل شما نمی شود.برای ادامه تحصیل و فرصت معرفی نیز تاریخ فارغ التحصیلی شما مهم است که به آن اشاره ای نکرده اید.

  14. جواد :

    سلام خسته نباشید . من مادرم یک گوشش کلا شنوایی نداره پدرمم سالمه هردو زیر شصت سال هستند نمیشه عضو بهزیستی بشم از طریق مادرم معاف بشم. یعنی هیچ راهی وجود نداره

    1. باران مشاوره :

      آقا جواد خیر، معافیت شامل شما نمی شود.

  15. Saman :

    با سلام ببخشید من الان س ماه خدمتم بعدش داداش کوچیکم ب دلیل معلولیت دست راستش تحت پوشش بهزیستی هستش و پدر و مادرم در قید حیات هستن و منم تنها برادر بالا ۱۸ سال برادرم هستم گفتم ببینم که امکانش هس که معافیت کفالت بگیرم؟

    1. باران مشاوره :

      آقا سامان معافیت به شما تعلق نمی گیرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: