معافیت پزشکی

شرایط گرفتن معافیت پزشکی سربازی در سال 1402 چیست؟

552 105,601

درصد بالایی از معافیت های سربازی مربوط به معافیت پزشکی است. از نظر سازمان وظیفه عمومی چنانچه مشمول یا سرباز، شرایط جسمی و روانی لازم برای خدمت را نداشته باشد می تواند از یکی از انواع معافیت پزشکی بهره مند شود.

بیماری های زیادی شامل معافیت می شود. با این حال بسیاری از مشمولان هنوز نمی دانند که آیا بیماری شان منجر به معافیت می شود یا خیر. این مقاله بر اساس آیین نامه معافیت پزشکی 1402 نوشته شده است.

معافیت پزشکی یعنی چه؟

به طور کلی زمانی که مشمول یا سرباز بنا به دلایل روانی یا جسمانی قادر به انجام خدمت نباشد از سربازی معاف می شود. عده ای فکر می کنند گرفتن معافیت پزشکی خیلی دشوار است و عملا شانسی برای معافیت ندارند. این تفکر اشتباه است.

این معافیت فقط مختص ایران نیست و تقریبا در همه جای دنیا وجود دارد. معافیت پزشکی به انگلیسی (Medical exemption) است. جالب است بدانید هیتلر در جنگ جهانی اول در ارتش آلمان بر خلاف میلش معافیت پزشکی یا Medical exemption گرفته است.

قانون معافیت پزشکی در ایران

حفظ سلامت سربازان جز اولویت های اصلی وظیفه عمومی است. اگر سرباز از نظر جسمی یا روانی قادر به انجام امور محوله نباشد نه تنها برای نیروهای مسلح مفید نیست بلکه باعث کاهش بهره وری نیز می شد.

از طرفی هزینه های درمانی سربازان با نیروهای مسلح است. به همین دلیل سازمان نظام وظیفه قبل از اعزام مشمولان وضعیت سلامت جسمی و روانی مشمولان را دسته بندی می کند. هدف از این ارزیابی سنجش توانایی جسمی روانی مشمولان است.

 

گروه بندی و بررسی وضعیت سلامت جسمی و روانی مشمولان سربازی

دسته بندی مشمولان از نظر سلامت جسمی و روان در سربازی

  1. گروه اول: مشمولانی که از لحاظ روانی و جسمی در سلامت کامل هستند. این مشمولان توانایی گذراندن خدمت سربازی را بدون هیچ مشکلی دارند.
  2. گروه دوم: در گروه دوم مشمولانی قرار می گیرند که به دلیل عارضه یا بیماری دچار نقص عضو یا اختلالات روانی جزئی شده اند. به این گروه معافیت از امور رزم داده می شود.
  3. گروه سوم: گاها برخی از مشمولان سربازی به بیماری یا عارضه های جسمی یا روانی دچار هستند که با نیاز به درمان دارد. برای این گروه طول درمان تعیین می شود و پس از بهبودی کامل به سربازی اعزام می شوند.
  4. گروه چهارم: مشمولانی که بیماری یا نقص عضوشان شدید بوده و درمانشان غیر ممکن یا طولانی است در گروه چهارم قرار می گیرند. این مشمولان قادر به انجام سربازی (امور رزمی و غیر رزمی) نیستند چون ممکن است عارضه یا بیماری آنها با انجام خدمت تشدید شود.
  • نکته: میزان تحصیلات مشمولان در قرار گرفتن در هر یک از این گروه ها موثر است.

انواع معافیت پزشکی

بعد از اینکه وضعیت سلامت شما توسط وظیفه عمومی ارزیابی شد یکی از معافیت های پزشکی به شما تعلق می گیرد.


نوع معافیت توضیحات
معافیت از رزم به دلیل شرایط جسمانی یا روانی بیماری، این مشمولان از انجام فعالیت ها سنگین در طول خدمت سربازی معاف هستند.
معافیت موقت اگر شدت بیماری زیاد و بیماری درمان شدنی باشد بر اساس قانون نظام وظیفه طول درمان تعیین می شود. بدین ترتیب تا زمان بهبودی، فرد از خدمت معاف می شود. پس از درمان فرد مجددا مشمول به خدمت سربازی می شود.
معافیت دائم اگر شدت بیماری زیاد و درمان بیماری امکان پذیر نباشد فرد از خدمت سربازی معاف می شود.

معافیت از رزم، معافیت موقت و معافیت دائم پزشکی، فقط شامل بیماری هایی است که توسط سازمان نظام وظیفه عمومی اعلام می شود. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله انواع معافیت های پزشکی را بخوانید.

معافیت پزشکی شامل چه مواردی است؟

معافیت های پزشکی شامل طیف گسترده ای از بیماری ها می شود.

از شایع ترین بیماری های معاف کننده می توان به معافیت بیماری های عمومی، معافیت بیماری های اعصاب و روان، معافیت بیماری های استخوان، معافیت واریکسل، معافیت نمره چشم و … اشاره کرد.

حالا که تفاوت معافیت از رزم، معافیت دائم و معافیت موقت پزشکی را دانستیم باید تشخیص دهیم که چه بیماری هایی شامل معافیت پزشکی می شوند.

لیست بیماری های معافیت پزشکی 1402

در آخرین آیین نامه معافیت پزشکی سربازی، بیماری های معاف کننده در 17 گروه دسته بندی شده اند. با کلیک کردن روی هر کدام از گروه های بیماری، به صفحه مربوط به آن بیماری می روید.

ردیفنوع بیماریردیفنوع بیماری
1شکم و دستگاه گوارش و جراحی عمومی2بیماریهای استخوان (اسکلت)
3بیماری های عفونی4ریه و قفسه صدری
5روماتولوژی و بافت همبند6جراحي مغز و اعصاب
7قلب و عروق8اعصاب و روان
9گوش، حلق و بینی10داخلي مغز و اعصاب (نورولوژي)
11چشم و عوارض بینایی12بیماری های عمومی
13دستگاه تناسلی و ادراری14فك و دهان ودندان
15خون و انكولوژی16پوست و بافتهاي زير پوست
17بیماریهای غدد مترشحه و داخلی

هر یک از گروه های بیماری در جدول فوق شامل مجموعه از بیماری ها می شود. به طور مثال گروه چشم و عوارض بینایی، شامل معافیت نمره چشم، معافیت قوز قرنیه و … می شود.

هر بیماری یا عارضه دارای بند و تبصره مختص خودش است. برای مثال معافیت کوتاهی قد ارتباط مستقیمی با مدرک تحصیلی تان دارد.

شرایط گرفتن معافیت پزشکی | باران مشاوره

شرایط معافیت پزشکی مشمولان خدمت

مهمترین شرط برای گرفتن معافیت پزشکی این است که شما قادر به انجام خدمت سربازی نباشید. بر اساس آیین نامه معافیت پزشکی 1402 وضعیت فعلی شما (سرباز، دانشجو، در خارج از کشور یا در فرجه معرفی به سر می برید) مانع گرفتن معافیت پزشکی نمی شود بلکه فقط مسیرتان برای اخذ معافیت متفاوت می شود.

شرایط معافیت پزشکی برای سربازان

معافیت پزشکی حین خدمت فقط به سربازانی تعلق می گیرد که در طول مدت خدمت دچار مصدومیت و یا بیماری‌ شده اند. البته اگر سرباز در زمان اعزام بیماری یا عارضه ای داشته و در حین خدمت بیماری اش شدید شده باشد می تواند برای معافیت پزشکی حین خدمت اقدام کند.

این سربازان باید به بهداری یگان خدمتی مراجعه کرده و با تشخیص بهداری روند معافیت پزشکی برایشان آغاز می شود.

در صورتی که آسیب دیدگی در حین فرار از خدمت سربازی اتفاق بیفتد، شرایط اخذ پزشکی خدمت سربازی تغییر می کند.

انواع معافیت پزشکی حین خدمت

بنابر قوانین سازمان نظام وظیفه عمومی، اخذ معافیت پزشکی حین خدمت بستگی به میزان باقی مانده خدمت و مدت درمان سرباز دارد. با توجه به طول درمان، سرباز ممکن است یکی از معافیت های (دائم، موقت و از رزم) را بگیرد. همچنین امکان دارد با توجه به طول مدت درمان هیچ یک از معافیت های پزشکی به سرباز تعلق نگیرد. در این صورت مرخصی از خدمت به سرباز داده می شود.

آیا مدت زمان مرخصی از خدمت، جز خدمت سربازی به حساب می آید؟
  • بله. با توجه به میزان مدت مرخصی، ممکن است از طول مدت سربازی کسر شود. اگر مدت مرخصی از حد خاصی کمتر باشد، مرخصی جز خدمت سربازی به حساب می آید. در غیر این صورت مرخصی تبدیل به معافیت موقت می شود.
تفاوت بین مرخصی از خدمت و معافیت موقت چیست؟
  • مرخصی جز خدمت سربازی حساب می شود. به عنوان مثال سربازی را در نظر بگیرید که دو ماه خدمت کرده باشد. این سرباز یک ماه مرخصی از خدمت می گیرد. پس از پایان مدت مرخصی، از نظر سازمان نظام وظیفه این سرباز سه ماه خدمت کرده است. اما طول مدت معافیت موقت جز خدمت وظیفه محسوب نمی شود.
آیا در صورت مصدومیت حین خدمت جانباز محسوب می شوم؟
  • کارت جانبازی و … تنها وقتی صادر می شود که مصدومیت در هنگام رزم اتفاق افتاده باشد.
شرایط معافیت پزشکی حین تحصیل

شرایط معافیت پزشکی حین تحصیل

پسران بالای 18 سال که معافیت تحصیلی دارند نیز می توانند حین تحصیل برای معافیت پزشکی اقدام کنند. البته در آیین نامه معافیت پزشکی محدودیت هایی برای دانشجویان در نظر گرفته شده است.

معافیت پزشکی دانشجویان فقط به مواردی مثل نقص عضو یا بیماری هالی بالینی سربازی تعلق می گیرد. برای اطلاعات بیشتر می توانید با باران مشاوره تماس گرفته یا مقاله معافیت پزشکی حین تحصیل را مطالعه نمایید.

شرایط معافیت پزشکی در خارج از کشور | باران مشاوره

شرایط معافیت پزشکی خارج از کشور

تفاوت زیادی بین شرایط معافیت پزشکی برای مشمولان مقیم خارج و داخل کشور وجود ندارد. مشمولان مقیم خارج کشور هم می توانند حین تحصیل و هم در زمان غیبت برای معافیت پزشکی اقدام کنند.

اگر مقیم خارج کشور هستید یا در خارج از کشور تحصیل می کنید می توانید با مراجعه به کنسول گری درخواست اولیه معافیت پزشکی را بدهید. برای اطلاعات بیشتر به مقاله معافیت پزشکی مشمولان خارج از کشور مراجعه کنید.

مراحل اخذ معافیت پزشکی خدمت سربازی

مراحل اخذ معافیت پزشکی خدمت سربازی

  1. رفتن به مراکز پلیس+10 اولین گام اخذ معافیت پزشکی است.
  2. بعد از رفتن به پلیس+10، نوبت به پر کردن برگه خود اظهاری می رسد.
  3. پس از انجام مراحل فوق، فرم معاینه اولیه با توجه به برگه خود اظهاری پر می شود.
  4. حالا باید مدارک مورد نیاز را تهیه کنیم. این مدارک توسط اپراتور پلیس+10 تایید و در سیستم ثبت می شود.
  5. بعد از یک الی دو هفته برگ معرفی نامه به بیمارستان را دریافت می نمایید.
  6. حالا باید به بیمارستان مربوطه برویم. در این مرحله معاینات لازم صورت می گیرد.
  7. در این مرحله جوابیه از بیمارستان برای سازمان نظام وظیفه صادر می شود. ما باید منتظر نامه سازمان نظام وظیفه بمانیم.
  8. پس از بررسی سازمان نظام وظیفه، نامه دعوت به شورای پزشکی به دست ما می رسد.
  9. مراجعه به شورای پزشکی برای انجام مجدد معاینات. این مرحله برای اخذ معافیت پزشکی سربازی بسیار مهم است.
  10. پس از معاینه، تیم کمیسیون پزشکی وضعیت معافیت را مشخص می کند. این معافیت می تواند معافیت دائم، معافیت موقت، و یا معافیت از رزم باشد.
روند گرفتن معافیت پزشکی ممکن است با پیچیدگی هایی همراه باشد. باران مشاوره به شما توصیه می کند مراحل معافیت پزشکی را مطالعه نمایید.
مراحل و مدارک معافیت پزشکی | باران مشاوره

مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی

مدارک مورد نیاز معافیت پزشکی به شرح زیر است.

  • پرکردن فرم وضعیت مشمولان (برگه شماره 1)
  • پر کردن فرم معاینه اولیه مشمولین توسط پزشک (برگه شماره 2)
  • پر کردن فرم واکسیناسیون توسط مرکز بهداشت ( برگه شماره 5)
  • تهیه اصل و کپی شناسنامه ( تمامی صفحات). شناسنامه شما باید عکس دار باشد.
  • اصل و کپی کارت ملی (ترجیحا از هر دو سمت کارت ملی کپی تهیه کنید.)
  • اصل و کپی آخرین مدرك تحصیلی یا گواهی فراغت از تحصیل
  • یک قطعه عکس رنگي 4×3 تمام رخ زمينه سفيد از مشمول

پر کردن برگه های معافیت پزشکی ممکن است برای تان اندکی زمانبر باشد. برای صرفه جویی در زمان و همچنین اقدام به موقع برای معافیت بهتر است با مشاوران آگاه نظام وظیفه ارتباط بر قرار نمایید. مرکز مشاوره تلفنی نظام وظیفه باران با شماره 70703025 021 آماده کمک به متقاضیان معافیت پزشکی است. آگاهانه تصمیم بگیرید.

کمیسیون معافیت پزشکی

آخرین مرحله گرفتن معافیت پزشکی شرکت در کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه است. وقت کمیسیون توسط سازمان نظام وظیفه تعیین می شود. شما فقط یکبار می توانید وقت این کمیسیون را عقب بیندازید.

پزشکان کمیسیون سربازی

کمیسیون از سه پزشک تشکیل شده است. پزشکان کمیسیون ثابت نیستند یعنی برای هر متقاضی ممکن است کمیسیونی با پزشکان مختلف تشکیل شود. نوع معافیت را رای اکثریت پزشکان تعیین می کند.

کمیسیون پزشکی نظام وظیفه

آیا رای کمیسیون پزشکی قابل اعتراض است؟

ممکن است شما احساس کنید که شرایط اخذ معافیت پزشکی را دارید اما نظر کمیسیون متفاوت باشد به طوری که نه تنها معافیت موقت و دائم بلکه معافیت از رزم هر برایتان صادر نشود.

در این حالت شما می توانید به رای کمیسیون پزشکی اعتراض کنید. در صورت وجود شرایط خاصی پرونده شما به شورای عالی پزشکی نظام وظیفه ارجاع داده می شود.

رای شورای عالی پزشکی قطعی و لازم الاجراست و دیگر نمی توانید هیچگونه اعتراضی به آن داشته باشید.

شرایط احراز انواع بیماری های معافیت پزشکی چیست؟

برای آنکه بتوانید از معافیت پزشکی خدمت سربازی استفاده کنید باید ثابت کنید شما به بیماری (بیماری معاف کننده خدمت سربازی بر اساس آیین نامه) مبتلا هستید. این احراز در سه مرحله صورت می گیرد.

  1. وجود بیماری توسط پزشک تایید شود. الزاما نیاز نیست این تاییده از سوی پزشک متخصص صادر شود.
  2. شورای پزشکی بیمارستان بیماری را تایید نماید.
  3. شورای پزشکی نظام وظیفه (کمیسیون پزشکی سازمان نظام وظیفه) بیماری را تایید کند.

یادتان باشد زمانی که در حین تحصیل هستید فقط برای بیماری های خاص می توانید درخواست معافیت پزشکی دهید.

نمونه کارت معافیت پزشکی باران مشاوره

مزایا و معایب کارت معافیت پزشکی سربازی

مزایای انواع معافیت پزشکی سربازی

این نوع معافیت مزایا و معایب خاص خودش را دارد. بهتر است کمی بیشتر در مورد مزایا و معایب کارت معافیت پزشکی بدانیم.

کسانی که معافیت از رزم می گیرند معمولا خدمت سربازی راحت تری نسبت به بقیه سرباز ها دارند.

با اخذ معافیت موقت، وقفه ای در خدمت سربازی بوجود می آید. با این معافیت تحت شرایطی می توانید ایست خدمت بزنید، خروج از کشور یا … داشته  باشید و یا به کارهای عقب افتاده خود برسید.

معافیت دائم برای آن دسته از مشمولانی مناسب است که شاغل هستند و از 24 ماه خدمت سربازی معاف می شوند.

مزایا و معایب معافیت پزشکی، باران مشاوره

معایب کارت معافیت پزشکی خدمت سربازی

همانطور که گفته شد در صورت اخذ معافیت دائم، از خدمت نظام وظیفه معاف می شوید. اما این نوع معافیت ممکن است آینده شغلی تان را تحت تاثیر قرار دهد. نوع بیماری و عارضه ای که منجر به معافیت پزشکی شده روی کارت درج می شود.

از طرفی معافیت از رزم در چیپست کارت درج شده و قابل استعلام است. به عنوان مثال بعضی از معافیت های پزشکی محدودیت هایی مثل ممنوعیت گرفتن گواهینامه رانندگی دارند.

مرکز مشاوره تلفنی باران به شما توصیه می کند قبل از هر اقدامی برای اخذ معافیت پزشکی تمامی جوانب را بسنجید و آگاهانه تصمیم بگیرید.

مشاوره تلفنی معافیت پزشکی

مشاوره معافیت پزشکی

در گرفتن معافیت پزشکی مواردی مثل نوع بیماری یا عارضه، شدت بیماری، پرونده پزشکی، سابقه درمان و … تاثیر گذارند. علاوه بر این مدرک تحصیلی شما نیز نقش تعیین کننده ای در نوع معافیت پزشکی دارد.

در خیلی از بیماری ها مثل معافیت نمره چشم ممکن است با مدرک زیر لیسانس معافیت دائم بگیرید اما با مدرک لیسانس یا بالاتر فقط معاف از رزم شوید. در این حالت با انصراف از تحصیل می توانید معافیت دائم پزشکی بگیرید.

همچنین گرفتن معافیت از طریق پزشکی مزایا و معایب خاص خود دارد. به همین دلیل مشاوره تلفنی اخذ معافیت پزشکی نقریبا ضروری به نظر می رسد. باران مشاوره یکی از با سابقه ترین مراکز مشاوره تلفنی سربازی است که آماده پاسخگویی به سوالات شماست.

بندهای آیین نامه معافیت پزشکی 1402

بخش اول : بیماریهای عمومی

ماده ۲۹: مشمولان مبتلا به بیماریهای عمومی با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود :

بند ۱- سرطان :
از هر نوع و به هر شکل و در هر عضو و در هر مرحله ای که باشد خواه درمان شده باشد یا درمان نشده باشد . معاف دائم

بند ۲- سل :
الف) سل ریه فعال: معاف دائم
ب) آدنیتهای سلی: یک سال معاف موقت
ج) سل احشاء فعال و سل ستون فقرات و استخوانها و فاصل در هر مرحله: معاف دائم
د) سل ریه بهبود یافته و آدنیتهای سلی درمان شده: خدمات غیر رزمی

بند ۳- جذام به هر شکل و در هر مرحله: معاف دائم

بند ۴ سیفیلیس :
الف) سیفیلیس حاد: یک سال معاف موقت
ب ) سیفیلیس مزمن: معاف دائم

بند ۵- عفونت های قارچی ریتین و سایر احشاء مقاوم به درمان: معاف دائم

بند ۶- تب رماتیسمی و رماتیسم مفصلی حاد: یک سال معاف موقت

بند ۷- آرتریت های مزمن :
الف) با تغییر شکل مفصلی و استخوانی: معاف دائم
ب) بدون تغییر شکل :خدمات غیر رزمی

بند ۸- بیماریهای انگلی :
الف) مالاریای حاد: یکسال معاف موقت ب) مالاریای مزمن با عوارض احشائی یا کم خونی شدید: معاف دائم
ج) لیشمانیوز حاد: یکسال معاف موقت د) لیشمانیوز مزمن در صورت عدم پاسخ به درمان: معاف دائم

بند ۹- عدم کفایت رشد و نمو جسمی و عضلانی کافی که موجب ناتوانی در انجام تکالیف نظامی شود: یک سال معاف موقت

بند ۱۰- ابتلاء به بیماریهای قابل علاج که مدت درمان آنها بیشتر از یک ماه باشد و همچنین اعمال جراحی و کسانی که در دوران نقاهت بیماری می باشند با تشخیص شوراهای پزشکی از ۶ ماه تا یک سال معاف موقت

بند ۱۱- پائین افتادگی احشاء توام با اختلالات عملی در مورد مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی

بند ۱۲- سارکوئیدوزها معاف دائم

بند ۱۳- درماتومیوزیت– میوزیت و فیبروزیت های وسیع: معاف دائم

بند ۱۴- طول قد مشمولان کمتر از ۱۵۰ سانتی متر معاف دائم

بند 15: بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن فعال معاف دائم.

بند 16: بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن لبولی و مداوم معاف دائم.

بند 17: ناقلین HBSAG چنانچه HBSAG و HBVDNA سرم آنها مثبت معاف دائم.

بند 18: بیماران مبتلا به هپاتیت حاد C و D به مدت یک سال معاف موقت.

بند 19: بیماران مبتلا به نقص ایمنی سلولی اکتسابی و حاملین ویروس HIV معاف دائم.

بخش دوم – بیماریهای غدد مترشحه داخلی

ماده ۳۰- مشمولان مبتلا به بیماریهای غدد مترشحه داخلی با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود :

بند ۱- بیماریهای غده هیپوفیز، آکرومگالی، ژیگانتیسم، سندرم کوشینگ، دیابت بی مزه، آدنوم هیپوفیز، هیپوفونکسیون کلی هیپوفیز: معاف دائم

بند 2- بیماریهای غده تیروئید :
الف) گواترتوکسیک معاف دائم
ب) هیپرتیروئیدی و هیپوتیروئیدی شدید معاف دائم
ج) گواترهای حجیم با اختلال عملی و فیزیکی یک سال معاف موقت
د) هیپرتیروئیدی خفیف و هیپوتیروئیدی خفیف خدمات غیر رزمی
هـ) ندولهای گرم معاف دائم
و) تیروئیدیتهای حاد و مزمن یک سال معاف موقت
ز) گواتر عمل شده، خدمات غیر رزمی
ح) ندول سرد معاف موقت یک ساله

بند ۳- بیماریهای غده پاراتیروئید:
هیپروهیپو پاراتیروئیدی معاف دائم

بند ۴- بیماریهای غده سورنال:
الف) بیماری آدیسون معاف دائم
ب) فئوکروموسیتسپوم معاف دائم

بند ۵ بیماریهای غدد بیضه :
الف) تومورهای بیضه توأم با افزایش یا کاهش فعالیت بیضه معاف دائم
ب) آتروفی شدید هر دو بیضه با کاهش ترشح هورمونی معاف دائم
ج) سندرم کلاین فلتر معاف دائم

بند ۶- بیماریهای دیگر غدد:
الف) تومور تیموس معاف دائم
ب) توموراپی فیز معاف دائم
ج) هرمافرودیسم ها معاف دائم

بند ۷- بیماریهای تغذیه و متابولیک :
الف) دیابت قندی معاف دائم
ب)هیپرانسولینیسم معاف دائم
ج) نقرس یا افزایش اسید اوریک و علائم بارز کلینیکی معاف دائم
هـ) بیماری ویلسون همراه با علائم مشخص بالینی معاف دائم
د) استئومالاسی معاف دائم

بند ۸- چاقی مفرط با توجه به وزن مناسب فرد به شرح زیر عمل می شود:
۲ + ۱۰۰ – طول قد = وزن مناسب
الف) چنانچه مشمولی از ۶۰ % وزن مناسب به بالا اضافه وزن داشته باشد چاقی مفرط محسوب شده، معاف دائم
ب) اگر اضافه وزن بین ۴۰ % تا۶۰ % وزن مناسب باشد، خدمات غیر رزمی
مثال- مشمولی که قدش ۱۷۰ سانتی متر است.
72 = 2 + 100 – 170
۲/ ۴۳=۶/ ۰×۷۲
2 / 115 = 2 / 43 + 72
اگر وزن مشمول بیش از این مقدار باشد معاف دائم
۷۲ = ۲ + ۱۰۰- 170
۸/ ۲۸ = ۴/ ۰×۷۲
۸/ ۱۰۰ = ۸/ ۲۸ + ۷۲
این مقدار و بالاتر خدمات غیر رزمی

بند ۹- ژینکوماستی شدید معاف دائم

بخش سوم: بیماریهای پوست و بافت های زیرپوست

ماده 31: مشمولان مبتلاء به بیماریهای پوست و بافت های زیرپوست باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند 1 – انواع اگزماهای وسیع و شدید:
الف) درصورتی که مزمن و مقاوم به درمان باشد معاف دائم.
ب) در سایر موارد خدمات غیر رزمی.

بند 2 – عفونت های قارچی عمیق و وسیع پوست.
الف) درصورتی که مزمن ومقاوم به درمان باشد معاف دائم.
ب) کچلی 6 ماه معافت موقت.

بند 3 – هیپرئیدروز (عرق کردن کف دست) شدید معاف دائم.

بند 4 – لیکن پلان پوستی و مخاطی شدید و گسترده معاف دائم.

بند 5 – پسوریازیس کف دست و پا و پسوریازیس های شدید و گسترده و انورسه معاف دائم.

بند 6 – سل های پوستی معاف دائم.

بند 7 – لوپوس اریتماتوسیستمیک و لوپوس اریتماتودیسکوئید معاف دائم.

بند 8 – خال های پیگماته آنژیوم های وسیع و غیرقابل عمل.
الف) توأم با اختلالات عملی و یا در سر و صورت که کراهت منظر ایجاد کرده باشد معاف دائم.
ب) در سایر موارد خدمات غیررزمی.

بند 9 – میکوزیس فونکوئید و سایر لنفومای پوستی و پاراپسوریازیس با پلاکهای بزرگ معاف دائم.

بند 10- سیکاتریس های جلدی درصورتی که وسیع و ضخیم بوده یا چسبندگی با اطراف داشته بطوری که مانع حمل تجهیزات و تمرینات نظامی بوده یا تمایل به زخم شدن داشته باشد یا اختلالات عمل تولید نموده باشد معاف دائم.

بند 11 – اسکلرودرمیها- آتروفی های پوستی درصورتی که وسیع و پیش رونده باشند معاف دائم.

بند 12 – ویتیلیکو گسترده صورت و یا هر دو دست و یا بیش از 40٪ کل بدن معاف دائم.

بند 13 – عوارض پوستی شدید که در اثر اختلالات عروقی ایجاد شده باشد مانند فلبیت های عمقی و سطحی که با ورم مزمن اندام توأم باشد معاف دائم.

بند 14 – هیپودرمیتهای ندولر و شدید و منتشر و مقاوم و توأم با علائم سیستمیک معاف دائم.

بند 15 – درماتیتهای بولوز غیرمیکروبی اکتسابی و درماتیت های بولوز مادرزادی و اکرودرماتیت مزمن هالوپو، آکرودرماتیس، آنتروپاتیکا معاف دائم.

بند 16 – هیپرکراتوز کف هر دو دست و یا هر دو پا:
الف) درمورد شدید معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیررزمی.

بند 17 – فرونکولوز شدید و وسیع یکسال معاف موقت.

بند 18 – بیماریهای پوستی که در حین انجام خدمت وظیفه یا در اثر حساسیت و یا مسمویت نسبت به مواد شیمیایی (شغلی، دارویی، جنگی) ایجاد شده باشد و به درمان مقاوم باشد معاف دائم.

بند 19- کهیر:
الف) همراه با انژیوادم معاف دائم.
ب) در سایر موارد خدمات غیررزمی.

بند 20 – آلوپسی آرآتا همراه با کراهت منظر یاتوتالیس و یایونیورسالیس معاف دائم.

بند 21 – بیماریهای کلاژن – اسکلرودرمی ها- پلی آرتریت نودوزا، واسکولیت های لنفوسیتی ، واسکولیت های دارویی درصورتی که وسیع بوده و سبب اختلال عملی گردند معاف دائم.

بند 22 – انواع آگنه وقتی که شدید باشد و یا منظره صورت را تغییر دهد و یا اینکه ناحیه وسیعی از گردن، کتف ها، سینه و پشت را فراگرفته باشد معاف دائم.

بند 23 – لیشمانیوز (سالک پوستی).
الف) فعال شش ماه معاف موقت.
ب) درصورتیکه پس از بهبودی کراهت منظر یا اختلال عملی اعضاء را ایجاد نماید معاف دائم.

بند 24 – سارکوئیدوز پوست معاف دائم.

بند 25 – بیماری ژنودرماتوز مانند توبروزاسکلروزیس، رکلین هوزن، آلبینیسم، اکتیوزمادرزادی، کزرودرماپیکمانتوزا، پورفیری معاف دائم.

بند 26 – ایکتیوز گسترده مادرزادی یا اکتسابی معاف دائم.

بخش چهارم: بیماریهای داخلی مغز و اعصاب (نورولوژی)

ماده 32 – مشمولان مبتلا به بیماریهای داخلی مغز و اعصاب باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

ماده ۳۲ ـ مشمولان مبتلا به بیماریهای اعصاب و روان با توجه با نوع بیماری که به آن مبتلا میباشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند 1 – اختلالات استحاله ای سلولهای عصبی (مانند فریدریش و….) معاف دائم.

بند 2 – اختلالات تعادلی مخچه ای معاف دائم.

بند 3 – انواع میلیتها و سکل انها.
الف) درصورتیکه شدید باشد معاف دائم.
ب) درموارد خفیف (زمانی که براساس طبقه بندی بین المللی (صفر تا پنج) در حد 4 باشد) خدمات غیررزمی.

بند 5 – مولتیپل اسکلروزیس یا MS معاف دائم.

بند 5 – مولتیپل اسکلروزیس یا MS معاف دائم.

بند 6 – انواع صغر عضلانی عضلات بزرگ مشروط براینکه اختلال شدید و مشهود ایجاد کرده باشد معاف دائم.

بند 7 – انواع مبوپاتی های اولیه و ثانویه معاف دائم.

بند 8 – اختلالات مادرزادی سیستم اعصاب مرکزی از هرنوع معاف دائم.

بند 9 – انواع پاراپلژی ها ، پاراپارزی ها، همی پلژی ها، همی پارزیها و منوپلژیها معاف دائم.

بند 10 – انواع اختلالات و حرکات غیرطبیعی عضوی مربوط به دستگاه خارج هرمی معاف دائم.

بند 11 – انواع صرع به شرط ثبوت کلینیکی و یا پاراکلینیکی در یکی از مراکز درمانی دانشگاهی یا نظامی معاف دائم.

تبصره: درمواردی که شروط فوق تحقق نیابد ولی مدارک قابل استناد دال بر سابقه صرع موجود باشد به خدمت غیررزمی اعزام ودر مشاغل مناسب گمارده شود درصورتیکه در حین خدمت صرع ثابت شود معاف دائم.

بند 12 – انواع پلی نوریتهای بهبود نیافته و سکل آنها با تأیید الکترودیاگنوزیس به شرط ثبوت کلینیکی و پاراکلینیکی در مراکز درمانی دانشگاهی یا نظامی معاف دائم.

بند 13 – انواع نوروفیبروماتوزها:
الف) درموارد شدید (اختلال عملکرد، کراهت منظر) معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیررزمی.

بند 14 – سابقه مننژیت های مزمن و سکل انواع مننژیت درصورت داشتن اختلال عملی و عصبی به شرط ثبوت در مراکز درمانی دانشگاهی یا نظامی معاف دائم.

بند 15 – انواع نورالژیها معاف از رزم.

بند 16 – انواع فلج اعصاب کراینال.
الف) درموارد شدید و مقاوم به درمان با اثبات کلینیکی یا پاراکلینیکی معاف دائم.
ب) بدون عارضه خدمات غیررزمی.

بند 17 – انواع سکته های مغزی و ضایعات عروقی مغز:
الف) با عارضه عصبی (ارگانیک یا غیرارگانیک) معاف دائم.
ب) بدون عارضه خدمات غیر رزمی.

بند 18 – بیماری میاستنی گراویس با اثبات کلینیکی یا پاراکلینیکی در مراکز درمانی دانشگاهی یا نظامی معاف دائم.

بند 19 – تورتیکولی معاف دائم.

بند ۱- اختلالات استحاله ای سلولهای عصبی از هر نوع معاف دائم

بند ۲- اختلالات تعادلی مخچه ای مانند فریدریش، آتاکسی معاف دائم

بند ۳- انواع میلیت ها و سکل آنها:
الف) در صورتی که شدید باشد معاف دائم
ب) در موارد خفیف، در مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی

بند ۴- آنسفالیت ها و آنسفالوپاتیها در صورتی که عوارض جسمی یا روانی پایدار و ناتوان کننده داشته باشد معاف دائم

بند ۵- انواع کره مزمن معاف دائم

بند ۶- اسکلروز آن پلاک در صورت استقرار معاف دائم

بند ۷- انواع صغر عضلانی عضلات بزرگ مشروط بر اینکه در بیش از دو عضله باشد در صورتی که اختلال شدید و مشهود باشد معاف دائم

بند ۸- انواع میوپاتی های اصلی و ثانوی معاف دائم

بند ۹- اختلالات مادرزادی سیستم اعصاب مرکزی از هر نوع معاف دائم

بند ۱۰- صدمات عصبی
الف) فلج اعصابی که سبب اختلالات عملی و ناتوان کننده شده باشد معاف دائم
ب) صدمات عصبی خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۱۱- انواع پاراپلژیها و پاراپارزی ها وهمی پلژیها وهمی پارزیها منوپلزیها معاف دائم

بند ۱۲- انواع اختلالات و حرکات غیرطبیعی عضوی مربوط به دستگاه خارج هرمی معاف دائم.

بند ۱۳- انواع صرع (گراندمال، پتیمال، آبسانس، ژانگسونین، میوکلونوس تامپرال) به شرط ثبوت کلینیکی یا پاراکلینیکی در یکی از مراکز تخصصی بیمارستانهای نظامی یا دانشگاهی معاف دائم

تبصره در مواردی که شروط فوق تحقق نیابد ولی مدارک قابل استناد دال بر سابقة صرع موجود باشد به خدمت غیر رزمی اعزام و در مشاغل مناسب گماره شود. در صورتی که در حین خدمت طبق شرایط فوق صرع ثابت شود، معاف دائم.

بند ۱۴- انواع پلی نوریتهای بهبود نیافته و سکل آنها با تأیید الکترود یا گنوزیس معاف دائم

بند ۱۵- انواع خونریزهای سربرو مننژه :
الف) با عارضه عصبی (ارگانیک یا غیر ارگانیک) معاف دائم
ب) بدون عارضه خدمات غیر رزمی

بند ۱۶- انواع نوروفیبروماتوزها :
الف) در موارد شدید معاف دائم
ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۱۷- سابقه مننژیت ها ی مزمن و سکل انواع مننژیت در صورت داشتن اختلالات عملی و عصبی با اثبات در بیمارستانهای نیروهای مسلح یا بیمارستانهای دانشگاهی معاف دائم.

بند ۱۸- نورالژی تری ژمینال به شرط ثبوت با الکترود یا گنوزیس ۶ماه معاف موقت.

بند ۱۹- انواع پسیکوزها مانند اسکیزوفرنی، مانیاک دپرسیو، سایکوز پارانوئید، پسیکونوروزهای شدید، دپرسیونهای آندروژن- معاف دائم

بند ۲۰- انواع اختلالات خلقی شدید چه در فاز مانیک، چه در فاز افسردگی اعم از حاد یا مزمن معاف دائم

بند ۲۱- اختلالات شخصیتی (سایکوپات – نوع مرزی – نوع اسکیزو…) معاف دائم

بند ۲۲- انواع نروزهای شدید و مقاوم به درمان و مزاحم معاف دائم

بند ۲۳- انواع نقیصه های عقلانی و کند ذهنی ها (عقب ماندگیها) تا سطح عقلانی ۱۲ساله معاف دائم

بند ۲۴- اختلالات تکلم و لکنت زبان در صورتی که علت روانی یا نورولوژیک داشته باشد:
الف) درصورت شدید بودن معاف دائم
ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۲۵- بیماری خلقی دوقطبی معاف دائم

بند ۲۶- بیماریهای روانی ناشی از جنگ و حوادث مانند موج گرفتگی و پسیکوزها:
الف) در صورتی که استقرار یافته باشد (به شرط ثبوت در بیمارستانهای نظامی یا دانشگاهی توسط دو نفر روانپزشک) معاف دائم
ب) در صورت عدم استقرار خدمات غیر رزمی

بند ۲۷- اختلال رفتار (عدم تعادل عصبی و روانی) و کژخوئیها بطوری که مغایر شئونات نظامی باشد همچنین انحرافات اخلاقی و جنسی مانند ترانس سکسوالیسم معاف دائم

بخش پنجم: بیماریهای روانپزشکی

ماده 33 – مشمولان مبتلا به بیماریهای روانپزشکی باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

ماده ۳۳: مشمولان مبتلا به بیماریهای مربوط به جراحی مغز و اعصاب، با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند1 – انواع پسیکوزها شامل (اسکیزوافکتیو، اختلالات هذیانی، پسیکوزهای آتیپیک مزمن) معاف دائم.

بند 2 – اختلالات خلقی.
الف) شدید در فازمانیک یا فاز افسردگی اعم از حاد و یا مزمن معاف دائم.
ب) اختلال افسردگی اساسی معاف دائم.
ج) انواع اختلال خلقی افسردگی خفیف (دیس تایمی و سایکلوتایمی)، اختلال خلقی نوع دوم (هیپومانیا) درصورتیکه با دارو تحت کنترل بوده و یا تهدید کننده خود و اطرافیان نباشد معاف از رزم.

بند 3 – انواع اختلالات شخصیتی.
الف) انواع سایکوپات و نوع مرزی و نوع اسکیزوئید معاف دائم.
ب) انواع دیگر اختلال شخصیت درصورتیکه ناتوان کننده باشد معاف دائم.
ج) درصورتیکه ناتوان کننده نباشد معاف از رزم.

بند 4 – انواع نوروزهای شدید و مقاوم به درمان و مزاحم معاف دائم.

بند 5 – انواع نقیصه های عقلانی و کند ذهنی ها (عقب ماندگی ها).
الف) با ضریب هوشی زیر 60 معاف دائم.
ب) با ضریب هوشی بین 75 – 60 معاف از رزم.

بند 6 – اختلالات تکلم و لکنت زبان درصورتیکه علت روانی یا نورولوژیک داشته باشد.
الف) درصورت شدید بودن معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیررزمی.

بند 7 – بیماریهای روانی ناشی از جنگ و حوادث.
الف) درصورتی که استقرار یافته باشد به شرط ثبوت در مراکز درمانی نظامی یا دانشگاهی توسط دو نفر روانپزشک معاف دائم.
ب) درصورت عدم استقرار خدمات غیر رزمی.

بند 8 – اختلال رفتار (عدم تعادل عصبی و روانی) و کژخوئیها بطوری که مغایر شئونات نظامی باشد همچنین انحرافات اخلافی و جنسی مانند ترانس سکسوالیسم معاف دائم.

بند 9 – اختلالات کنترل تکانه معاف دائم.

تبصره : تیک های (تکانه های) ضعیف و گذرا مثل پلک زدن و….. معاف از رزم.

بند ۱- معایب مادرزادی ستون فقرات (کلیپل فایل– ارنولد کیاری و سایر ناهنجاری های مهره ائی) :
الف) با عوارض عصبی مشهود و شدید معاف دائم
ب) بدون عوارض خدمات غیر رزمی

بند ۲- انواع هرنی دیسکال با علائم کلینیکی و رادیولوژی عمل شده و عمل نشده معاف دائم

بند ۳- تومورهای استخوانی خوش خیم ستون فقرات و جمجمه :
الف) در صورتی که از نظر حجم و موقعیت اختلال عملی ایجاد نماید معاف دائم
ب) بدون اختلال عملی خدمات غیر رزمی

بند ۴- انواع شکستگی های تازه و کهنه مهره ها (بدنه- تیغه- زوائد مفصلی) :
الف) با اختلال عصبی یا عملی معاف دائم
ب) بدون اختلال خدمات غیر رزمی

بند ۵- تغییر شکلهای مادرزادی و واضح جمجمه مانند هیدروسفالی- میکروسفالی، معاف دائم

بند ۶- اختلالات عروقی مغز با علائم کلینیکی (مثل آنوریسم) معاف دائم

بند ۷- سابقه عمل جراحی مغز :
الف) با عوارض عصبی (ارگانیک یا غیر ارگانیک) معاف دائم
ب) بدون عوارض عصبی خدمات غیر رزمی.

بند ۸- کمپرسیونهای نخاعی مانند تومورهای استخوانی مهره ها یا سکل عفونتها و آراکنوئیدیت ها خواه به مرحله فلج رسیده باشد یا نرسیده باشد معاف دائم

بند ۹- هر نوع جسم خارجی در داخل جمجمه و کانال نخاعی معاف دائم

بند ۱۰- فقدان مادرزادی یا جراحی یا ضربه ای قسمتی از استخوانهای جمجمه :
الف) با قطر بیش از ۵ سانتی متر معاف دائم
ب) با قطر کمتر از ۵ سانتی متر در مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و در بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی.

بند ۱۱- دنده گردنی :
الف) با عوارض شدید معاف دائم
ب) بدون عوارض خدمات غیر رزمی

بخش ششم: بیماریهای جراحی مغز و اعصاب

ماده 34 – مشمولان مبتلا به بیماریهای جراحی مغز و اعصاب باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند 1 – معایب ستون فقرات (مادرزادی یا اکتسابی).
الف) درموارد شدید با اشکال عملی معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیررزمی.

بند 2 – اسپوندیلولیزیس و اسپوندیلولیستزیس معاف دائم.

بند 3 – انواع هرنی دیسکال با علائم کلینیکی و رادیولوژی عمل شده و عمل نشده معاف دائم.
(درمورد بیماران عمل شده انجام میلوگرافی و یا MRI ستون فقرات که در مراکز درمانی دانشگاهی یا نظامی انجام شده باشد منضم به تأیید رادیوگرافی ضروری است)

بند 4 – تومورهای استخوانی خوش خیم ستون فقرات.
الف) درصورتیکه از نظر حجم و موقعیت اختلال عملی ایجاد نماید معاف دائم.
ب) بدون اختلال عملی خدمات غیر رزمی.

بند 5 – انواع شکستگی های تازه و مهره ها (بدنه، تیغه، زوائد مفصلی) معاف دائم.

بند 6 – تغییر شکلهای مادرزادی و واضح جمجمه مانند هیدرو سفالی، میکروسفالی معاف دائم.

بند 7 – اختلالات عروقی مغز با و بدون علائم کلینیکی (مثل انوریسم و A.V.M) معاف دائم.

بند 8 – سابقه عمل جراحی روی مغز معاف دائم.

بند 9 – کمپرسیونهای نخاعی مانند تومورهای استخوانی مهره ها و یاسکل عفونتها و آراکنوئیدیتها خواه به مرحله فلج رسیده باشد یا نرسیده باشد معاف دائم.

بند 10 – هرنوع جسم خارجی در داخل جمجه و کانال نخاعی معاف دائم.

بند 11 – دنده گردنی.
الف) با عوارض شدید معاف دائم.
ب) بدون عوارض خدمات غیررزمی.

بند 12 – نوراسیک اوت لند سندرم با تأئید کلینیکی و یا رادیولوژی معاف دائم.

بند 13 – انواع خونریزی های سربرومننژه.
الف) با عارضه عصبی (ارگانیک یا غیرارگانیک) معاف دائم.
ب) بدون عارضه خدمات غیررزمی

بند 14 – تروماهای عصبی.
الف) فلج اعصابی که سبب اختلالات عملی و ناتوان کننده معاف دائم.
ب) صدمات عصبی حسی خدمات غیررزمی.

بخش هفتم: بیماریهای ریه و قفسه صدری

ماده 35 : مشمولان مبتلا به بیماری های ریه و قفسه صدری با توجه به نوع بیماری که بدان مبتلا می باشند از معافیت‌های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

ماده ۳۵- مشمولان مبتلا به بیماری ریه و قفسه صدری با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند 1 – تغییر شکل و نقص های مادرزادی حجاب حاجز(نبودن دیافراگم یا فلج حجاب حاجز) معافیت دائم.

بند 2 – تغییر شکلهای مادرزادی قفسه صدری مانند سینه فرورفته (سینه قیفی شکل)، جناغ برجسته یا فقدان عضلات تنفسی:
الف) همراه با اختلال بالینی واضح در عمل قلب یا ریه معاف دائم.
ب) بدون اختلال تنفسی و قلبی خدمات غیررزمی.

بند 3 – تغییر شکلهای مادرزادی مجاری هوایی (فیستولها و تراکئوبرونکومگالی) معاف دائم.

بند 4 – عدم تشکیل قسمتی از ریه (آژنزی ریه) و آپلازی کامل یا جزیی که ایجاد اختلال در عمل تنفسی نموده باشد معاف دائم.

بند 5 – اسننیت و استئومیلیت دنده ها یا ترقوه یا جناغ سینه یا کتف:
الف) در نوع مزمن (بیش از 6 ماه) معاف دائم.
ب) درنوع بهبود یافته خدمات غیررزمی.

بند 6 – شکستگی دنده ها یا جناغ یا کتف با ترقوه که موجب اختلال عمل تنفسی یا تغییر شکل شدید آنان شده باشد به شرط ثبوت در بیمارستانهای نظامی یا دانشگاهی معاف دائم.

بند 7 – سیکاتریس سوختگی وسیع و یا سیکاتریس های اعمال جراحی که ایجاد اختلال عمل تنفسی نماید معاف دائم.

بند 8 – انواع پلورزیها:
الف) از نوع مزمن (بیش از 6 ماه ) معاف دائم.
ب) از نوع حاد شش ماه معاف موقت.

بند 9 – سابقه پنوموتوراکس خودبخودی:
الف) سابقه پنوموتوراکس خودبخودی (یکبار تأئید شده) معاف از رزم.
ب) سابقه پنوموتوراکس خودبخودی تکرار شونده (بیش از یکبار) معاف دائم.

بند 10 – سارکوئیدوز، فیبروز ریه، سندروم کارتاژنز معاف دائم.

بند 11 – تومورهای حجاب حاجز و یا جنب اعم از خوش خیم و بدخیم معاف دائم.

بند 12 – بیماریهای قارچی مزمن ریه معاف دائم.

بند 13 – پنوموکونیوزها معاف دائم.

بند 14 – آمفیزم ریه:
الف) بصورت منتشر معاف دائم.
ب) لوکالیزه خدمات غیررزمی.

بند 15 – کیست های مختلف ریه (هیداتیک، درموئید) پلوروپری کاردیال و کیست های هوایی بزرگ و متعدد معاف دائم.

بند 16 – آبسه ریوی و سکلهای وسیع عفونی معاف دائم.

بند 17 – برونشکتازی:
الف) دو طرفه یا دو لب در یک ریه معاف دائم.
ب) یک لوب یک طرفه معاف از رزم.

بند 18 – برونشیت مزمن که تولید عوارض بالینی نموده باشد معاف دائم.

بند 19 – آسم به شرط ثبوت در بیمارستانهای نظامی یا دانشگاهی:
الف) درموارد متوسط و شدید معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیررزمی.

بند 20 – تومورهای برونش بطور کلی اعم از بدخیم و خوش خیم معاف دائم.

بند 21 – اجسام خارجی ریه، برونش و مدیاستن که عارضه ریوی ایجاد کرده و باعث اختلال در فونکسیون ریه شده باشد به شرط ثبوت در بیمارستانهای نظامی یا دانشگاهی معاف دائم.

بند 22 – سابقه اعمال جراحی سینه اعم از برداشتن بیش از یک دنده و توراکوپلاستی ورزکسیون ریه و دکورتیکاسیون معاف دائم.

بند 23 – تنگی های تراشه برونشها که ایجاد اختلالات عملی کرده باشد معاف دائم.

بند 24 – تومورهای مدیاستن، مدیاستئیت های مزمن علائم فشار به مدیاسیتن معاف دائم.

بند ۱- تغییر شکل و نقصهای مادرزادی حجاب حاجز (نبودن دیافراگم و یا فلج حجاب حاجز) معاف دائم

بند ۲- تغییر شکلهای مادرزادی قفسه صدری مانند سینه فرورفته (سینه قیفی) شکل جناغ برجسته یا فقدان عضلات سینه :
الف) همراه با اختلال بالینی واضح در عمل قلب یا ریه معاف دائم
ب) بدون اختلال تنفسی و قلبی خدمات غیر رزمی

بند ۳- تغییر شکلهای مادرزادی مجاری هوایی (فیستولها و تراکئو برونکومگالی) معاف دائم

بند ۴- عدم تشکیل قسمتی از ریه (آژنزی ریه) و آپلازی کامل یا جزئی که ایجاد اختلال در عمل تنفسی نموده باشد- معاف دائم.

بند ۵- استئیت و استئومیلیت دنده ها یا ترقوه یا جناغ سینه یا کتف :
الف) در نوع مزمن – معاف دائم .
ب) در نوع حاد – یک سال معاف موقت
ج) در مورد بهبود یافته خدمات غیر رزمی

بند ۶- شکستگی دنده ها یا جناغ و کتف و ترقوه که موجب اختلال عمل تنفسی و یا تغییر شکل شدید آنان شده است به شرط ثبوت در بیمارستانهای نظامی و یا دانشگاهی معاف دائم

بند ۷- سیکاتریس سوختگی وسیع و یا سیکاتریس های اعمال جراحی که ایجاد اختلال عملی تنفسی نماید- معاف دائم

بند ۸- انواع پلورزیها :
الف) از نوع مزمن- معاف دائم
ب) از نوع حاد- یکسال معاف موقت

بند ۹- سابقه پنوموتوراکس خود بخودی تکرار شونده که با رادیوگرافی تایید شده باشد معاف دائم

بند ۱۰- سارکوئیدوز، فیروزریه، سندرم کارتاژنز- معاف دائم

بند ۱۱- تومورهای حجاب حاجز و یا جنب اعم از خوش خیم و بدخیم- معاف دائم

بند ۱۲- بیماریهای قارچی مزمن ریه- معاف دائم

بند ۱۳- پنوموکونیوزها- معاف دائم

بند ۱۴- آمفیزم ریه :
الف) به صورت پیشرفته – معاف دائم
ب ) آمفیزم های خفیف ولوکالیزه– خدمات غیر رزمی

بند ۱۵- کیست های مختلف ریه (هیداتیک، درموئید، پلوروپری کاردیال و کیست های هوائی بزرگ و متعدد) معاف دائم

بند ۱۶- آبسه ریوی و سکل های وسیع عفونی- معاف دائم

بند ۱۷- برونشکتازی پیشرفته که علائم بالینی و رادیوگرافی تأیید کرده باشد- معاف دائم

بند ۱۸- برونشیت های مزمن که تولید عوارض بالینی نموده باشد- معاف دائم

بند ۱۹- آسم برونشیک به شرط ثبوت در بیمارستانهای نیروهای مسلح یا بیمارستانهای دانشگاهی
الف) در موارد شدید- معاف دائم
ب) آسم خفیف- خدمات غیر رزمی

بند ۲۰- تومورهای برونش به طور کلی اعم از بدخیم خوش خیم – معاف دائم

بند ۲۱- اجسام خارجی ریه ، برونش و مدیاستن که موجب واکنش های التهابی یا اختلالات عملی شده باشد- معاف دائم

بند ۲۲- سابقه اعمال جراحی سینه اعم از برداشتن دنده ها و توراکوپلاستی و رزکسیون ریه و دکورتیکاسیون ، معاف دائم

بند ۲۳- تنگیهای وسیع یا متعدد برونش ها که ایجاد اختلالات عمل کرده باشد معاف دائم

بند ۲۴- تومورهای مدیاستن ، آدنوپاتیهای مدیاستن، مدیاستنیت های مزمن، علائم فشار به مدیاستن (سندرم کلودبرنارد هورنر)- معاف دائم

بند ۲۵- تنگیهای وسیع، دیورتیکول، تومورهای مری- معاف دائم

بخش هشتم: بیماریهای استخوان (اسکلت)

ماده 36: مشمولان مبتلا به بیماریهای استخوانها (اسکلت) باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت‌های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود.

ماده ۳۶: مشمولان مبتلا به بیماریهای استخوانها (اسکلت) با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود.

بند 1 – انحرافات ستون فقرات مادرزادی یا اکتسابی.
الف) در اشکال شدید و ناتوان کننده معاف دائم.
1 – انحرافات جانبی مادرزادی و اکتسابی ستون فقرات (اسکولیوز) بیش از 30 درجه معاف دائم.
2 – جبران نشده و یا منجر به تغییر شکل قفسه صدری شده باشد معاف دائم.
3 – کیفوز شدید بیش از 70 درجه معاف دائم.
ب) در اشکال خفیف (انحرافات جانبی مادرزادی و اکتسابی ستون فقرات کمتر از 20 درجه) معاف از رزم.

بند 2 – اسپینابیفیدااکولتا، ساکرالیزاسیون، لومباریزاسیون خدمات غیررزمی.

بند 3 – هرگونه اعمال جراحی (استخوانی) ستون فقرات معاف دائم.

بند 4 – شکستگی های قدیمی حفره کوتیل (استابولوم) چنانچه با تغییرشکل حفره و یا عارضه دیگر مفصلی همراه باشد معاف دائم.

بند 5 – نکروزآواسکولار سر استخوان ران به هر علت- معاف دائم.

بند6 – شکستگی های لکن:
الف) نوع مالکین معاف دائم.
ب) نوع OPEN BOOK معاف از رزم.

بند 7 – بیماری شونرمان خدمات غیر رزمی.

بند 8 – استئومیلیت:
الف) از نوع حاد شش ماه معاف موقت.
ب) عفونتهای سخت حاد و عفونتهایی که علیرغم 6 ماه درمان بهبود نیافته و منجر به تغییر شکل استخوان یا ترشح مکرر باشد معاف دائم.

بند 9 – تومورهای استخوانی خوش خیم.
الف) تومورهای استخوانی متعدد و یا با ایجاد اختلال مشهود در کار عضو معاف دائم.
ب) تومورهای داخل استخوانی منفرد بدون عارضه خدمات غیر رزم.

بند 10 – کیستهای استخوانی:
الف) کیستهای بزرگ با خطر شکستگی یا به اندازه بیش از 3 / 1 قطر استخوان معاف دائم.
ب) کیستهای کوچک و بدون عارضه خدمات غیر رزم.

بند 11 – شکستگی ها:
الف) شکستگی های استخوانهای بلند که منجر به نصب پیچ و پلاک و یا کونچر شده باشد و یا در گچ باشد چنانچه کمتر از شش ماه از عمل گذشته باشد شش ماه معاف موقت.
ب) شکستگی های جوش خورده ای که با پیچ و پلاک، یا کونچر بوده و یا اختلال عملکرد ایجاد کرده باشد خدمات غیر رزمی.
ج) شکستگی هایی که پس از یکسال جوش نخورده باشد و مفصل کاذب ایجاد کرده باشد و یا در وضع نامناسب جوش خورده و اشکال عملی ایجاد نموده باشد معاف دائم.

بند 12 – قطع یا فقدان یکی از اندامها معاف دائم.

بند 13 – کوتاهی پا:
الف) کوتاهی بیش از 5/3 سانتی متر معاف دائم (به استناد اسکنوگرام).
ب) کوتاهی از 5/1 تا 5 /3 سانتی متر خدمات غیر رزمی.

بند 14 – سینوویال کندروماتوزیس مفاصل همراه با اختلال عملی معاف دائم.

بند 15 – آنکیلوز کلیه مفاصل بزرگ (هانش، زانو، آرنج، شانه، مچ پا، مچ دست) معاف دائم.

بند 16 – محدودیت حرکات مفاصل:
الف) درمورد مفاصل هانش، زانو و شانه معاف دائم.
ب) محدودیت حرکات سایر مفاصل بزرگ درصورتی که نیمی از حرکات محدود شده باشد معاف دائم.
ج) درموارد خفیف تر همراه با اختلال عملکرد خدمات غیر رزمی.

تبصره : درموارد مشکوک زیر بیهوشی اندازه گیری شود.

بند 17 – دررفتگی مکرر و یا قدیمی و مادرزادی مفاصل بزرگ (مستند به 2 رادیوگرافی درحال دررفتگی در بیمارستانهای ن.م و یا مورد وثوق) عمل شده و نشده معاف دائم.

بند 18 – شلی لیگامانهای زانو و مچ پا و در رفتگی عادتی مفاصل که مانع تمرینات نظامی باشد خدمات غیر رزمی.

بند 19 – سندرم ایسکمیک ولکمن:
الف) درصورتی که شدید و مانع خدمت باشد معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیر رزمی.

بند 20 – فقدان کامل شست ( از مفصل M.C.P) و یا فقدان ارزش کاری آن در یک دست معاف دائم.

بند 21 – فقدان انگشتان دست:
الف) بیش از یک انگشت در یک دست معاف دائم.
ب) تا سه بند انگشت در یک دست خدمات غیر رزم.
توجه: درمورد انگشتان به صورت زیر عمل شود که هر انگشت کامل یک و هر بند 3 / 1 محسوب شود یعنی اگر بند اول چهار انگشت قطع شده باشد بیش از یک انگشت محسوب و معاف دائم می شود.

بند 22 – عوارضی که مانع بازشدن و یا تا شدن انگشتان دست شود مانند سنداکتیلی و….

الف) در بیش از دو انگشت (مرکب) معاف دائم.

تبصره : چنانچه یک انگشت قطع شده و انگشت دیگر همان دست بیش از 50٪ عملکرد خود را از دست داده باشد معاف دائم.

ب) در دو انگشت (ساده) خدمات غیر رزمی.

بند 23 – کوتاهی اندام فوقانی در مقایسه با یکدیگر درصورتی که بیش از 5 سانتیمتر باشد معاف دائم.

بند 24 – سینوستوز استخوانهای ساعد:
الف) در دو دست معاف دائم.
ب) در یک دست خدمات غیر رزم.

بند 25 – کوبیتوس واروس و والگوس:
الف) همراه با اختلال عملکرد یا ضایعه عصبی معاف دائم.
ب) بیش از 10 درجه انحراف خدمات غیر رزمی.

بند 26 – کوکساپلانا، کوکساوارا، کوکساماگنا، کوسا والگا معاف دائم.

بند 27 – پارگی منیسک زانو عمل شده یا نشده خدمات غیر رزمی.

بند 28 – پارگی شدید و کامل رباطهای جانبی و متقاطع زانو که باعث ناپایداری مفصل گردد.
الف) درمواردی که چند رباط پاره شده باشد معاف دائم.
ب) درموارد پارگی رباط ACL و PCL همراه با پارگی منیسک معاف دائم.
ج) درافراد جراحی شده همراه با اختلال عملی معاف دائم.
د) در نوع منفرد خدمات غیر رزمی.
هـ ) در افراد جراحی شده بدون اختلاف عملی معاف از رزم.

بند 29 – ژنووالگوم، ژنووارم، ژنورکورواتوم.
الف) درموارد شدید (فاصله بین دو قوزک یا دو کوندیل بیش از 10 سانتی متر) معاف دائم.
ب) درموارد خفیف (فاصله بین دو قوزک یا دو کوندیل کمتراز 10 سانتی متر) خدمات غیر رزمی.

بند 30 – صافی کامل کف یا هر دو پا درانواع سخت (Rigid) و یا با تحدّب شدید استخوانی و یا با انحراف پاشنه پا معاف دائم.

بند 31 – پارگی بهبود نیافته تاندون آشیل معاف دائم.

بند 32 – تغییر شکل اکتسابی یا مادرزادی استخوانهای تارس و متاتارس (هالوس والگوس شدید) خدمات غیر رزمی.

بند 33 – قطع انگشتان پا:
الف) قطع سه انگشت کامل از یک پا و یا قطع شست در هر دو پا معاف دائم.
ب) قطع شست در یک پا خدمات غیر رزمی.

بند 34 – اکی نیسم معاف دائم.

بند 35 – اوریب بودن مفصل مچ پا:
الف) درموارد شدید معاف دائم.
ب) درموارد خفیف خدمات غیر رزمی.

بند 36 – از بین رفتن قسمتی از استخوانهای کف پا یا هر نوع تغییرات استخوانی دیگری که مانع انجام تمرینات نظامی باشد و یا در پوشیدن پوتین اشکال ایجاد نماید معاف دائم.

بند 37 – بیماریهای اسکلتی استخوانی نظیر استئوژنس ایمپرفکتا، آرتروگریپوزیس، سکلهای شدید ناشی از CP، پولیو و انهدام کامل پاشنه (نکروز استخوان تالوس) در انواع شدید معاف دائم.

بند 38 – استنوکوندریت دیسکانت زانو، هیپ و مچ پا معاف دائم.

بند 39 – بیماریهای جوش نخوردگی اسکافوئید و کن باخ همراه با اختلال عملکرد معاف دائم.

بند ۱- انحرافات ستون فقرات در اثر بیماری و یا تروما :
الف) در اشکال شدید ناتوان کننده – معاف دائم
ب) در اشکال خفیف – خدمات غیر رزمی

بند ۲- اسپوند یلولیستزیس، اسپوندیلولیزیس، اسپوندلیت آنگیلوزان- معاف دائم

بند ۳- اسپینابیفیدا، ساکرالیزاسیون، لومباریزاسیون- خدمات غیر رزمی

بند ۴- شکستیگهای قدیمی حفره کوتیل (استابولوم) چنانچه با تغییر شکل حفره و یا عارضه دیگر مفصلی همراه باشد- معاف دائم

بند ۵- شکستگیهای لگن که با وضع بد و انحراف جوش خورده باشد معاف دائم

بند ۶- بیماری شوئرمان – خدمات غیر رزمی

بند ۷- شکستگیهای قدیمی گلنوئید استخوان کتف که توام با محدودیت حرکات مفصلی شده باشد معاف دائم

بند ۸ – استئومیلیت :
الف ) از نوع حاد یک سال معاف موقت
ب) عفونت های تحت حاد و عفونت هائی که علیرغم ۶ ماه درمان بهبود نیافته و منجر به تغییر شکل استخوان یا ترشح مکرر باشد – معاف دائم

بند ۹- تومورهای استخوانی خوش خیم :
الف) بدون عارضه – خدمات غیر رزمی
ب) چنانچه اختلال مشهود در کار عضو ایجاد نماید – معاف دائم

بند ۱۰- کیست های استخوانی :
الف ) کیست های بزرگ با خطر شکستگی – معاف دائم
ب) کیست های کوچک و بدون عارضه – خدمات غیر رزمی

بند ۱۱- شکستگیها :
الف ) شکستگیهای استخوانی که منجر به نصب پیچ و پلاک و یا کونچر شده باشد و یا در گچ باشد چنانچه کمتر از ۶ ماه از عمل گذشته باش – ۶ماه معاف موقت
ب) شکستگیهائی که دارای پیچ و پلاک کونچر باشد و جوش خورده باشد خدمات غیر رزمی
ج) شکستگیهائی که بعد از یکسال جوش نخورده باشد و مفصل کاذب ایجاد کرده باشد و یا در وضع نامناسب جوش خورده و اشکال عملی ایجاد نموده باشد معاف دائم

بند ۱۲- کوتاهی پا :
الف) کوتاهی بیش از ۵/ ۳ سانتیمتر معاف دائم
ب) کوتاهی از ۵/ ۱تا ۵/ ۳ سانتیمتر خدمات غیر رزمی

بند ۱۳- آرتریت های سلی، سیفیلیسی، چرکی و مزمن و فیستولیزه معاف دائم

بند ۱۴- استئوآرتریت مفاصل بزرگ :
الف) در فرم شدید و ناتوان کننده معاف دائم
ب) در فرم خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۱۵- جمود کلیه مفاصل بزرگ (هانش – زانو – آرنج – شانه – مچ پا) معاف دائم.

بند ۱۶- محدودیت حرکات مفاصل :
الف) در مورد مفاصل هانش و زانو معاف دائم
ب) محدودیت حرکات سایر مفاصل بزرگ در صورتی که نیمی از حرکات محدود شده باشد معاف دائم
ج) در کمتر خدمات غیر رزمی

تبصره در موارد مشکوک زیر بیهوشی اندازه گیری شود).

بند ۱۷- قطع یا فقدان یکی از اندام ها معاف دائم

بند ۱۸- در رفتگی مکرر و قدیمی و مادر زادی مفاصل بزرگ (مستند به رادیوگرافی در حال در رفتگی) عمل شده یا عمل نشده معاف دائم

بند ۱۹- پارگی یا شلی لیگمانهای زانو و مچ پا که مانع تمرینات نظامی باشد خدمات غیر رزمی

بند ۲۰- سندرم ایسکمیک و لکمن :الف) در صورتیکه شدید و مانع خدمت باشد معاف دائم.
ب) و در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۲۱- فقدان کامل شست در یک دست معاف دائم

بند ۲۲- فقدان بیش از یک انگشت در یک دست معاف دائم
در مورد انگشتان به صورت زیر عمل شود که هر انگشت کامل یک و هر بند یک سوم محسوب شود یعنی اگر بند اول چهار انگشت قطع شده باشد بیش از یک انگشت محسوب و معاف دائم می شود.

بند ۲۳- فقدان کامل ارزش کاری شست در یک دست معاف دائم

بند ۲۴- عوارضی که مانع باز شدن و یا تا شدن انگشتان شود مانند سند اکتیلی :
الف) در دو انگشت خدمات غیر رزمی
ب) در بیش از دو انگشت معاف دائم

بند ۲۵- کوکساپلانا، کوکساوازا، کوکساماکنا، کوکساوالکار معاف دائم

بند ۲۶- پارگی منیسک زانو عمل شده یا نشده خدمات غیر رزمی

بند ۲۷- هیدرآرتروز مزمن و مشهود معاف دائم

بند ۲۸- پارگی شدید و کامل رباطهای جانبی و متقاطع زانو که باعث ناپایداری مفصل شود.
الف) در نوع منفرد خدمت غیر رزمی
ب) در مواردیکه چند رباط پاره شده باشد معاف دائم

بند ۲۹- ژنووالگوم، ژنووارم، ژنورکورواتوم
الف – در موارد شدید معاف دائم
ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۳۰- صافی کامل کف یک یا دو پا و تقعر شدید کف پا :
الف) در مشمولان عادی معاف دائم
ب) در مشمولان دیپلم و بالاتر از آن خدمات غیر رزمی

بند ۳۱- پارگی بهبود نیافته تاندون آشیل معاف دائم

بند ۳۲- در رفتگی مکرر استخوان کشکک – خدمات غیر رزمی

بند ۳۳- پای افتاده (اکی نیسم) معاف دائم

بند ۳۴- تغییر شکل اکتسابی یا مادرزادی استخوانهای تارس– خدمات غیر رزمی

بند ۳۵- قطع سه انگشت از یک پا – و یا قطع شست در هر دو پا – معاف دائم

بند ۳۶- قطع شست در یک پا – خدمات غیر رزمی

بند ۳۷- اوریب بودن مفصل مچ پا الف) در موارد شدید معاف دائم ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۳۸- سینوویتهای مزمن مفصلهای بزرگ که غیر قابل علاج باشد – معاف دائم

بند ۳۹- سینوویال کندروماتوزیس همراه با اختلال عملی :
الف) در مفاصل بزرگ معاف دائم
ب) در مفاصل کوچک خدمات غیر رزمی

بند ۴۰- شکستگی مهره ها که :
الف ) منجر به کاهش ارتفاع مهره بیش از۳۰ درصد شده باشد معاف دائم
ب) در کمتر خدمات غیر رزمی

بند ۴۱- تورتیکولی معاف دائم

بند ۴۲- سینوستوز استخوانهای ساعد :
الف) در دو دست معاف دائم
ب) در یک دست خدمات غیر رزمی

بند ۴۳- از بین رفتن قسمتی از استخوانهای کف پا یا هر نوع تغییرات دیگری که مانع انجام تمرینات نظامی باشد و یا در پوشیدن پوتین اشکال ایجاد نماید معاف دائم

بخش نهم: بیماریهای شکم و دستگاه گوارش و جراحی عمومی

ماده 37: مشمولان مبتلا به بیماریهای شکم و دستگاه گوارش و رشته جراحی عمومی باتوجه به نوع بیماری که به آن مبتلاء می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده می کنند:

بند 1 – اعمال جراحی روی کبد، کیسه صفرا، مجاری صفراوی و پانکراس معاف دائم.

بند 2 – فیبروز و سیروز کبدی معاف دائم.

بند 3 – آسیت به هر علت معاف دائم.

بند 4 – کیست های دستگاه گوارش و طحال معاف دائم.

بند 5 – همانژیوم کبدی:
الف) بزرگتر از 40 میلی لیتر معاف دائم.
ب) کوچکتر از 40 میلی لیتر خدمات غیر رزمی.

بند 6 – سنگ کیسه صفرا و مجاری صفراوی معاف دائم.

بند 7 – بیماریهای مادرزادی و اکستابی مجاری صفراوی معاف دائم.

بند 8 – پورتال‌هایپرتانسیون به هر علت معاف دائم.

بند ۹- کیست ها و تومورهای خلف صفاقی.
الف) موجود معاف دائم
ب) چنانچه عمل شده و بدون عارضه باشد خدمات غیر رزمی

بند ۱۰- اعمال جراحی روی پانکراس معاف دائم

بند ۱۱- فیستول ها :
الف) فیستولهای مقعدی برای مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی
ب) فیستولهای نافی و پیلونیدال در کلیه موارد خدمات غیر رزمی

بند ۱۲- بواسیرهای داخلی و خارجی :
الف) در صورتی که بیش از سه پا که باشد و خون ریزی دهنده باشد معاف دائم
ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند 13:
الف) فتق های مغبنی، رانی، نافی، عمل نشده خدمات غیر رزمی
ب) فتق های محل عمل جراحی، فتق های عود کننده، فتق های داخلی و دیافراگماتیت – معاف دائم
ج) فتق های عمل شده که عارضه نداشته باشد . مانع خدمتی ندارد .
د) فتق های داخلی و دیافراگماتیک – معاف دائم

بند ۱۴- مگاکولون – معاف دائم

بند ۱۵- کولیتهای اولسراتیو – رکتوکولیت اولسر و هموراژیک و پولیپوز اینتستینال ایلئیت های شدید مانند بیماری کرون – معاف دائم

بند ۱۶- سندرم های مال ابزور بشن مانند بیماری سلیاک، اسپروی تروپیکال، بیماری و یپل نقصان دی ساکاریدازها، تلانژکتازی عروق روده، سل روده، معاف دائم

بند ۱۷- تنگیهای کلون ورکتوم – معاف دائم

بند ۱۸- پولیپهای روده بزرگ (پولیپهای جوانان – پولیپ هیپرپلاستیک، پولیپ آدنوماتوز، پولیپ های فامیلیال) معاف دائم

بند ۱۹- پرولاپسوس رکتوم در صورتی که حداقل ۲سانتی متر از مخاط روده هنگام اجابت مزاج خارج شود معاف دائم

بند ۲۰- سیکاتریس های عمل جراحی روی شکم که نفس عمل معاف کننده نباشد :
الف) در صورتی که طول سیکاتریس بیش از ۱۵ سانتی متر باشد – خدمات غیر رزمی
ب) در صورتی که طول سیکاتریس از ۲۰ سانتی متر بیشتر باشد در مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی

بند ۲۱- هر گونه اعمال جراحی روی دستگاه هاضمه که تولید اختلالات گوارشی کرده باشد و یا منجر به برداشتن قسمتی از عضو (بجز آپاندیس) شده باشد و یا آناستوموز شده و یا چسبندگی وسیع ایجاد کرده باشد – معاف دائم

بند ۲۲- زخمهای پیتیک شدید و پیش رونده معده و اثنی عشر که از طریق آندوسکپی محرز گردد معاف دائم

بند ۲۳- دیورتیکول های مری – معاف دائم

بند ۲۴- آشالازی – معاف دائم

بند ۲۵- بی اختیاری مدفوع مادرزادی یا اکتسابی – معاف دائم

بند ۲۶- پریتونیتهای مزمن (از هر نوع و به هر علت که باعث اختلال در کار احشاء شده باشد اعم از چرکی– سلی – قارچی) معاف دائم

بند ۲۷- وجود اجسام خارجی متعدد در شکم یا در اعضاء (نظیر ترکش) :
الف) به نحوی که اخراج یک یک آنها میسر نبوده باشد خدمات غیر رزمی
ب) چنانچه ایجاد نقص عضو و یا اختلال در احشاء داخل شکم کرده و یا سبب چسبندگیهای شدید شده باشد معاف دائم

بند ۲۸- تمام فلاپهای پدیکول – فلاپهای عضلانی – فلاپهای آزاد – فلاپهای پدیکوله :
الف) اگر نقص عضو ایجاد کرده باشد – معاف دائم
ب) سایر موارد بدون عارضه – خدمات غیر رزمی

بند ۲۹- دیورتیکولوزها، دیورتیکول مکل معده، اثنی عشر و روده.
الف) اگر سبب اختلال عمل شدید گردد- معاف دائم
ب) در موارد بدون عارضه – خدمات غیر رزمی

بند ۳۰- تنگی مقعد به هر علت – معاف دائم

بند ۳۱- هپاتومگالی شدید به هر علت – معاف دائم

بند ۳۲- آبسه های چرکی و آمیبی کبد – معاف دائم

بخش دهم – بیماریهای خون

ماده ۳۸: مشمولان مبتلا به بیماریهای خون بسته به نوع بیماری که به آن مبتلا هستند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده می نمایند :

بند ۱- کم خونی های مگالوپلاستیک به علت کمبود فاکتور انترنسک (بیرمر) معاف دائم

بند ۲- میکرواسفروسیتوزارثی معاف دائم

بند ۳- کم خونی های مزمن اکتسابی به علت بیماریهای خوش خیم :
الف) در موارد شدید معاف دائم
ب) در موارد خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۴- پلی گلبولی اولیه (پلی سیتمی) و ترومبوسیتوپنی اولیه معاف دائم .

بند ۵- پورپوراهای ارثی و ترمبوپاتی ها معاف دائم

بند ۶- کمبود و اختلال فاکتورهای انعقادی معاف دائم

بند ۷- بدخیمیهای خون مانند لوسمی ها و دستگاه لنفاوی (مانند هوچکین) به طور کلی معاف دائم

بند ۸- سندرم بانتی یا کم خونی اسپلنیک معاف دائم

بند ۹- اختلالات ایمونولوژیک ارثی و اکتسابی با تأیید مراکز درمانی نیروهای مسلح جا– ا معاف دائم

بند ۱۰- اگرانولوسیتوز معاف دائم

بند ۱۱- اختلالات بیولوژیکی مولکولی هموگلوبین با تأیید مراکز درمانی ن م ج ا:
الف) در مشمولان عادی معاف دائم
ب) در مشمولان دیپلم و بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی

بند ۱۲- تالاسمی ماژور و آنمیسیکل سل معاف دائم

بند ۱۳- هیپراسپلینیزم توأم با کمبود پلاکت ها یا گلبول های سفید و قرمز معاف دائم

بند ۱۴- بیماری فاویسم خدمات غیر رزمی در نزدیکی مراکز درمانی

بند ۱۵- آپلازی مغز استخوان به هر علت معاف دائم

بند ۱۶- آنمی در اثر مسمومیت های مزمن و ناتوان کننده از فلزات و مواد شیمیائی مانند منگنز، جیوه، سرب، سولفورکربن، تتراکلرورکربن و غیره معاف دائم.

بند ۱۷- بیماری ویلبرانت معاف دائم

بخش یازدهم – بیماریهای دستگاه اداری [ادراری] تناسلی

ماده ۳۹: مشمولان مبتلا به بیماریهای دستگاه ادراری تناسلی با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند ۱- انسداد ادراری به دلایل عضوی یا عفونی یا فونگسیونی:
الف) در صورتی که بر طرف کردن انسداد امکان پذیر باشد خدمات غیر رزمی
ب) در صورت عدم امکان برطرف کردن انسداد معاف دائم

بند ۲- برگشت ادرار به حالبها:
الف) اگر دو طرفه یا یک طرفه شدید باشد – معاف دائم
ب) یک طرفه و خفیف خدمات غیر رزمی

بند ۳- بیماریهای عفونی مزمن (سلی – میکروبی – انگلی- قارچی) کلیه، لگنچه، حالب، مثانه، بیضه ها، مجرای ادرار، هر یک به تفکیک – معاف دائم

بند ۴- سنگهای (کلیه، پروستات، مثانه) موجود یک سال معاف موقت

بند ۵- سنگهای (حالب، کلیه، مثانه) عمل شده – خدمات غیر رزمی

بند ۶- تومورهای خوش خیم کلیه، مجاری ادراری و دستگاه تناسلی :
الف) در صورتی که منجر به اختلال عملی شود – معاف دائم
ب) در غیر اینصورت معاف از رزم

بند ۷- بیماریهای سورنال (کم کاری و پرکاری سورنال )، تومورهای خوش خیم و بدخیم سورنال معاف دائم

بند ۸- بیماریهای رتروپری توان، فیبروز رتروپری توان، تومورهای خوش خیم و بدخیم و کیست های رتروپری توان– معاف دائم

بند ۹- بیماریهای طبی کلیه: سندرم نفروتیک، گلومرولونفریت مزمن، پیلونفریت مزمن، بیماریهای کلاژن کلیه، پروتئین اوری و هماتوری اسانسیل و نارسائی مزمن کلیه معاف دائم

بند ۱۰- گلو مرولونفریت و پیلونفریت حاد -۶ ماه معاف موقت

بند ۱۱- پائین افتادگی احشاء :
الف) نوع خفیف – خدمات غیر رزمی
ب) در غیر اینصورت معاف دائم

بند ۱۲- هیدرو نفروس و اتساع لگنچه – معاف دائم

بند ۱۳- نفرکتومی یک طرفه، نفرکتومی پارسیل و پیلوپلاستی- معاف دائم

بند ۱۴- کلیه نعل اسبی، کلیه اکتوپیک داخل لگن، اکتوپی یک طرفه (یعنی هر دو کلیه در یک طرف قرار گرفته باشند)- معاف دائم

بند ۱۵- پتوز کلیه :
الف) درجه ۲خدمات غیر رزمی
ب) درجه ۳ معاف دائم

بند ۱۶- هیپوپلازی و آپلازی و آژنزی کلیه- معاف دائم

بند ۱۷- کلیه میان اسفنجی– معاف دائم

بند ۱۸- فیستول سیستم ادراری به دستگاه گوارش یا پوست معاف دائم

بند ۱۹- نکروز کورتکس کلیه :
الف) در صورتی که منجر به نارسائی یا کم کاری کلیه شده باشد- معاف دائم
ب) در سایر موارد- خدمات غیر رزمی

بند ۲۰- پیوند کلیه- معاف دائم

بند ۲۱- بیماریهای عروقی کلیه مثل، آنوریسم شریان کلیوی، انفارکتوس کلیه، ترومبوز ورید کلیوی، فیستول شریانی وریدی، آنوریسم شریانی وریدی– معاف دائم.

بند ۲۲- دوبلیکاسیون حالب در صورتی که هر حالب به طور جداگانه تا مثانه ادامه داشته باشد معاف دائم

بند ۲۳- مگا اورتر- خدمات غیر رزمی

بند ۲۴- هیدرواورتر- معاف دائم

بند ۲۵- اورتروسل یک طرفه یا دوطرفه – خدمات غیر رزمی

بند ۲۶- مثانه نوروژنیک – معاف دائم

بند ۲۷- کاهش ظرفیت مثانه به دلایل اعمال جراحی قبلی یا سیستیت و یا رادیو تراپی- معاف دائم

بند ۲۸- سیستکتومی توتال و پارسیل– معاف دائم

بند ۲۹- تنگی گردن مثانه
الف) بدون عارضه – خدمات غیر رزمی
ب) در صورتی که عارضه داشته باشد برحسب عارضه اظهارنظر شود.

بند ۳۰- از بین رفتن قدرت انقباضی گردن مثانه که منجر به بی اختیاری ادرار شود- معاف دائم

بند ۳۱- هیپوسپادیازتنه آلت و میان دو راه- معاف دائم (هیپوسپادیاز درجه یک مانع خدمتی ندارد.)

بند ۳۲- اپیسپادیاز- معاف دائم

بند ۳۳- انواع فیستولهای مجرا به تنه آلت، رکتوم و پرینه و اسکروتوم- معاف دائم

بند ۳۴- بیماری پیرونی :
الف) نوع شدید- معاف دائم
ب) نوع خفیف- خدمات غیر رزمی

بند ۳۵- دیورتیکول مجرا- معاف دائم

بند ۳۶- تنگی شدید مجرا، انواع والوهای مجرای خلفی، تومورهای خوش خیم و بدخیم مجرا، اورتریت های مزمن غیرقابل درمان- معاف دائم

بند ۳۷- بیماریهای مقاربتی اگر در ناحیه عقبی مجرا و آلت دفرماسیون ایجاد کرده یا به فیبروز و یا تنگی مجرا منجر شود- معاف دائم

بند ۳۸- هیدروسل :
الف) نوع حجیم- معاف دائم
ب) سایر موارد خدمات غیر رزمی

بند ۳۹- واریکوسل :
الف) درجه ۱و۲ خدمات غیر رزمی
ب) درجه ۳، معاف دائم

بند ۴۰ تورسیون حاد بیضه – شش ماه معاف موقت

بند ۴۱- اکتوبی و یا فقدان بیضه :
الف) دوطرفه – معاف دائم
ب) یک طرفه – خدمات غیر رزمی

بند ۴۲- آتروفی شدید بیضه :
الف) دو طرفه- معاف دائم
ب) یک طرفه – خدمات غیر رزمی

بند ۴۳- هماتوسل حاد- ۶ ماه معاف موقت

بند ۴۴- شکستگی آلت- خدمات غیر رزمی

بند ۴۵- اپی دید کتومی :
الف) دو طرفه- معاف دائم
ب) یکطرفه خدمات غیر رزمی

بند ۴۶- فقدان آلت- معاف دائم

بند ۴۷- ترمبوفلبیت وریدهای سطحی آلت -۶ ماه معاف موقت

بند ۴۸ دوجنسی – معاف دائم

بند ۴۹- بی اختیاری ادراری و شب ادراری به شرط ثبوت در بیمارستانهای نیروهای مسلح معاف دائم

بند ۵۰- تغییر مسیر ادراری با عمل جراحی – معاف دائم

بند ۵۱- هیدروسل طناب منوی، اپیدمیت مزمن و کیست های طناب منوی- خدمات غیر رزمی

بخش دوازدهم – بیماری فک و دهان و دندان

ماده ۴۰: مشمولان مبتلا به بیماری فک و دهان و دندان با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده می نمایند.

بند ۱- ناهنجاریهای استخوانی فک و صورت که موجب اختلال در عمل جویدن یا تکلم باشد معاف دائم

بند ۲- آنکیلوز مفصل تامپوگزیلار یک طرفی و دو طرفی- معاف دائم

بند ۳- تومورهای خوش خیم در صورتی که از لحاظ حجم و موقعیت ایجاد اختلال در جویدن و یا در تکلم بنماید- معاف دائم

بند ۴- کام شکاف دار همراه یا بدون لب شکری :
الف) عمل نشده- معاف دائم
ب) عمل شده با عارضه تنفسی – معاف دائم
ج) عمل شده بدون عارضه – خدمات غیر رزمی

بند ۵- استئومیلیتهای استخوانهای فک که بعد از درمان منجر به ناهنجاری مشهود استخوانهای فک و صورت شوند- معاف دائم

بند ۶- مال فورماسیونهای زبان مانند آنکیلوگلوسی، آتروفی و هیپروتروفی زبان، شکاف برداشتن و یا دو قطعه شدن زبان که موجب اختلال در جویدن و تکلم و یا بلع شود- معاف دائم

بند ۷- پارالیزی عصب فاسیال مقاوم به درمان- یک سال معاف موقت .

بند ۸- از بین رفتن دندانها به طوری که در مجموع در دهان کمتر از ۱۴دندان باشد- معاف دائم

بند ۹- تومورهای بدخیم فک و دهان غدد بزاقی و تومور وارتون- معاف دائم

بخش سیزدهم – بیماریهای چشم و عوارض بینائی

ماده ۴۱ : مشمولان مبتلا به بیماریهای چشم و عوارض بینائی با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیتهای مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود :

بند ۱- هیپرمتروپی با سایکلوپلژی کامل برای مشمولان عادی و دیپلم :
الف) هیپرومتروپی از ۵/ ۲ تا ۴ دیوپتر داخل هر یک چشمها- خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپترهیپرمتروپی دو چشم از پنج تا هشت دیوپتر داخل- خدمات غیر رزمی
ج) هیپرمتروپی بیش از چهار دیوپتری یک چشم تاریخ پنج دیوپتر داخل- خدمات غیر رزمی
د) هیپرمتروپی بیش از چهار دیوپتری هر یک از چشمها- معاف دائم
هـ) مجموع دیوپترهیپرمتروپی هر دو چشم بیش از هشت دیوپتری– معاف دائم
و) هیپرمتروپی بیش از پنج دیوپتری یک چشم- معاف دائم

بند ۲- هیپرمتروپی باسایکلوپلژی کامل در مشمولان بالاتر از دیپلم :
الف) هیپرمتروپی از ۳ تا ۵ دیوپتر داخل هر یک از چشمها- خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپتر هیپرمتروپی دو چشم از شش تا ۱۰ دیوپتر داخل – خدمات غیر رزمی
ج) هیپترمتروپی بیش از پنج دیوپتری یک چشم تا شش دیوپتر داخل- خدمات غیر رزمی
د) مجموع دیوپتر هیرمتروپی هر دو چشم بیش از ۱۰ دیوپتر – معاف دائم
هـ هیپرمتروپی بیش از شش دیوپتری یک چشم – معاف دائم

بند ۳- میوپی باسایکلوپلژی در مشمولان عادی و دیپلم
الف) میوپی از ۵/ ۲ تا ۴ دیوپتری داخل هر یک از چشمها – خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپترمیوپی از۵ تا ۸ دیوپتر داخل هر دو چشم – خدمات غیر رزمی
ج) میوپی بیش از پنج دیوپتری یک چشم تا شش دیوپتر داخل – خدمات غیر رزمی
د) میوپی بیش از چهار دیوپتری هر یک از چشمها – معاف دائم
هـ ) مجموع دیوپتر میوپی بیش از هشت دیوپتری هر دو چشم – معاف دائم
و) میوپی بیش از شش دیوپتری یک چشم – معاف دائم

بند ۴- میوپی با سایکلوپلژی در مشمولان بالاتر از دیپلم
الف) میوپی از ۳ تا ۵ دیوپتر داخل هر یک از چشمها – خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپتر میوپی بین ۶ تا۱۰ دیوپتر داخل هر دو چشم – خدمات غیر رزمی
ج) میوپی بیش از ۶ دیوپتری یک چشم تا ۷ دیوپتر داخل – خدمات غیر رزمی
د) میوپی بیش از ۵ دیوپتری هر یک از چشمها- معاف دائم
هـ) مجموع دیوپتر میوپی بیش از ۱۰ دیوپتری هر دو چشم – معاف دائم
و) میوپی بیش از هفت دیوپتری یک چشم – معاف دائم

بند ۵- آستیگماتیسم ساده یا مرکب با سایکلوپلژی کامل در مشمولان عادی و دیپلم :
الف) آستیگماتیسم ساده یا مرکب از ۵/ ۲تا ۴ دیوپتری داخل هر یک از چشمها خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپتر آستیگمات ساده یا مرکب از ۵ تا ۸ دیوپتر داخل- خدمات غیر رزمی
ج) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از ۵ دیوپتری تا ۶ دیوپتری یک چشم – خدمات غیر رزمی
د) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از چهار دیوپتری هر یک از چشمها- معاف دائم
هـ) چنانچه آستیگماتیسم ساده یا مرکب هر دو چشم در مجموع بیش از هشت دیوپتری باشد – معاف دائم
و) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از شش دیوپتری یک چشم – معاف دائم

بند ۶- آستیگماتیسم ساده یا مرکب با سایکلوپلژی کامل در مشمولان بالاتر از دیپلم :
الف) آستیگماتیسم ساده یا مرکب از ۳ تا ۵ دیوپتری داخل هر یک از دو چشم- خدمات غیر رزمی
ب) مجموع دیوپتر آستیگماتیسم ساده یا مرکب هر دو چشم از ۶ تا۱۰ دیوپتر داخل خدمات غیر رزمی
ج) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از ۶ دیوپتری تا ۷ دیوپتر داخل یک چشم خدمات غیر رزمی
د) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از ۵ دیوپتری هر یک از چشمها – معاف دائم
هـ ) مجموع دیوپتر آستیگمات ساده یا مرکب هر دو چشم بیش از ۱۰ دیوپتر – معاف دائم
و) آستیگماتیسم ساده یا مرکب بیش از هفت دیوپتری یک چشم – معاف دائم

بند ۷- فقدان یک چشم یا آنکه یک چشم عملاً و یا در اثر بیماریهای غیر قابل علاج فاقد بینائی باشد- معاف دائم.

تبصره – کراتوکون یا آستیگماتیسم نامنظم که غیرقابل اندازه گیری با کراتومتری باشد برای مشمولان عادی و دیپلم معاف دائم و برای مشمولان بالاتر از دیپلم خدمات غیر رزمی .

بند ۸- اورام ملتحمه فصلی شدید توام با عوارض قرنیه :
الف) در مشمولان عادی – معاف دائم
ب ) در مشمولان دیپلم و بالاتر – خدمات غیر رزمی

بند ۹- عوارض تراخمی ملتحمه و پلک از قبیل سیمبلفارون – گزروزیس – آنتروپیون و اکتروپیون:
الف) در یک چشم – خدمات رزمی
ب ) در دو چشم – معاف دائم

بند ۱۰ – ناخنک پیشرفته که تا مرکز قرنیه پیشرفت نموده باشد و با چشم غیر مسلح دیده شود معاف دائم.

بند ۱۱- لک مرکزی قرنیه :
الف ) در صورتی که وسیع باشد و مرکز قرنیه را اشغال نموده باشد (لک وسیع در موقعی است که بیش از ۳ میلی متر مربع سطح قرنیه را پوشانده باشد) – معاف دائم
ب ) در موارد خفیف تر – خدمات غیر رزمی

بند ۱۲- کراتیت دیستروفیک آنترستیسیل، یک یا دو چشم – معاف دائم

بند ۱۳- کلوبوم مادرزادی همراه با کلوبوم رتین :
الف ) در یک یا دو چشم – معاف دائم
ب ) بدون کلوبوم رتین – خدمات غیر رزمی

بند ۱۴- ایریدوسیکلیتهای شدید و مزمن یک یا دو چشم که تولید چسبندگیهای وسیع در بیش از ۲۵۷/ ۰ مردمک نموده باشد – معاف دائم

بند ۱۵- اکلوزیون و سیکلوزیون کامل مردمک – معاف دائم

بند ۱۶- ایرید کتومی وسیع حاصله از حوادث یا اعمال جراحی الف) در صورتی که با کاهش دید و عوارض قرنیه و عدسی توام باشد معاف دائم ب) و در صورتی که با کاهش دید و عوارض توام نباشد خدمات غیر رزمی

تبصره در ایرید کتومی های وسیع هر دو چشم به هر علت برای کلیه مشمولان معافیت دائم

بند ۱۷ – کاتاراکت مادرزادی، ضربه ای، متابولیک و کاتاراکت عمل شده – معاف دائم

تبصره کدورت های عدسی که ایجاد اختلال دید در رتینوسکوپی نمی نماید خدمات غیر رزمی

بند ۱۸ – کدورت وسیع زجاجیه به هر علت – معاف دائم

بند ۱۹- کوریوتینیت مرکزی و یا منتشر مزمن یک یا دو چشم – معاف دائم

بند ۲۰- رتینیتهای پیگمانتوزا و آلبینیسم کامل یک یا دو چشم – معاف دائم

بند ۲۱- لوکساسیون کامل یا ناقص عدسی و یا فقدان عدسی یک چشم معاف دائم

بند ۲۲- انفصال شبکیه عمل شده یا عمل نشده به هر علت معاف دائم

بند ۲۳- آمبولی شریان شاخه ایی و یا ترومبوز ورید شاخه ایی و یا هر نوع واسکولیت مزمن یک یا دو چشم معاف دائم

بند ۲۴- آمبولی شریان مرکزی و یا ترومبوز ورید مرکزی یک چشم معاف دائم

بند ۲۵- بیماریهای ناحیه ماکولا و عصب باصره از قبیل آتروفی – سوختگی – سوراخ ماکولا و یا خونریزهای ناحیه ماکولا و آتروفی عصب باصره معاف دائم.

بند ۲۶- میکروفتالمی و بوفتالمی یک یا دو چشم معاف دائم

بند ۲۷- اگزوفتالمی های تومورال یا پولساتیو یک یا دو چشم معاف دائم

بند ۲۸- فلج کامل یک یا چند عضله چشم در صورتی که استقرار یافته و دائمی باشد معاف دائم

بند ۲۹- لاگوفتالمی های مربوط به فلج عضلات پلکی معاف دائم

بند ۳۰ – افتادگی دائمی پلک در صورتی که بیش از نصف مردمک چشم را پوشانیده باشد معاف دائم

بند ۳۱- استرابیسم آمبلیوبیک یک چشم و استرابیسم متناوب دو چشم معاف دائم

بند ۳۲ – نیستاگموس دائمی و مشهود معاف دائم

بند ۳۳ – داکرپوسیستیت مزمن چرکی معاف دائم

بند ۳۴ – گلوکوم مزمن و مطلق و گلوکوم حاد زاویه بسته و گلوکوم های عمل شده یک چشم معاف دائم

بند ۳۵- اجسام خارجی داخل کره چشم معاف دائم

بند ۳۶- پیوند قرنیه معاف دائم

بند ۳۷- تومورهای خوش خیم به هر صورت خدمات غیر رزمی (در صورت ایجاد عارضه طبق بند مربوطه رفتار شود)

بخش چهاردهم – بیماریهای گوش و حلق و بینی

ماده ۴۲- مشمولان مبتلا به بیماریهای گوش و حلق و بینی با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت های مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود :

بند ۱- کری کامل یک گوش معاف دائم

بند ۲- کاهش شنوائی یک طرفه به طوری که معدل آن در فرکانس های چهارگانه (۵۱۲ – ۱۰۲۴- ۲۰۴۸- ۴۰۹۶) بیش از ۸۰ دسی بل باشد معاف دائم

بند ۳- کاهش شنوائی یک طرفه اگر در فرکانس های چهارگانه بین ۵۰ تا۸۰ دسی بل باشد خدمات غیر رزمی

بند ۴- کاهش شنوائی هر دو گوش به طوری که معدل کاهش شنوائی در فرکانس های چهارگانه در هر یک از گوش ها بیش از ۵۰ دسی بل باشد معاف دائم

بند ۵- کاهش شنوائی هر دو گوش اگر در فرکانس ۴۰۹۶ تا۷۰ دسی بل پائین آمده باشد در صورتی که در فرکانس های دیگر (۵۱۲ – ۱۰۲۴- ۲۰۴۸) بیش از ۳۰ دسی بل باشد معاف دائم

بند ۶ کاهش شنوائی هر دو گوش در فرکانس های چهارگانه بین ۳۰ تا۵۰ دسی بل خدمات غیر رزمی

بند ۷- کری و لالی معاف دائم

بند ۸- فقدان کامل مادرزادی یا اکتسابی لاله گوش یکطرفه یا دو طرفه معاف دائم

بند ۹- آترزی یا انسداد مجرای گوش خارجی در تمام طول مجرا یا قسمتی از آن معاف دائم

بند ۱۰- عفونت مزمن گوش میانی که سبب ایجاد بیورژن یا پولیپ یا ضایعه در ناحیه شراپنل و یا اسنیتت و کولستئاتوم نماید یکطرفه یا دو طرفه معاف دائم

بند ۱۱- عمل جراحی رادیکال ماستوئید کتومی :
الف) یک گوش با ترشح چرکی معاف دائم
ب) بدون تشرح ضایعات باقیمانده خدمات غیر رزمی .

بند ۱۲- عفونت مزمن گوش میانی با ترشح چرکی و پارکی پرده تمپان در صورتی که از نظر رادیولوژی تراکم استخوانی یا اسکلروز ناشی از عکس‌العمل عفونت موجود باشد
الف) در موارد دو طرفه معاف دائم ب) و یکطرفه خدمات غیر رزمی

بند ۱۳- فلج عصب صورتی در اثر التهابات قدیمی گوش یا شکستگی استخوان روشه یا به علت عمل جراحی گوش معاف دائم

بند ۱۴- انواع لابیرنتیت ها معاف دائم

بند ۱۵- سرگیجه و سندرم منیر در صورتی که با آزمایشات پاراکلینیک در بیمارستانهای نیروهای مسلح تائید شود – معاف دائم

بند ۱۶- عوارض مادرزادی یا عفونی و یا ضربه ای در بینی و کام و لب و حلق که تولید اختلات واضح تنفس صوتی، گوارشی نموده باشد و یا کراهت منظر ایجاد کرده باشد در صورتیکه قابل درمان نباشد – معاف دائم

بند ۱۷- رینیت اتروفیک همراه با کروت متعفن – معاف دائم

بند ۱۸- فیبروم نازوفارنگس و تومورهای خوش خیم پیش رونده و یا عمل شده که اختلالات شدید عملی و یا خونریزیهای مکرر ایجاد نماید – معاف دائم

بند ۱۹- سینوزیت های توام (پان سینوزیت) مزمن و یا سینوزیت های عمل شده که عود کرده باشد الف) در صورتی که دو طرفه باشد معاف دائم ب ) و در مورد یکطرفه خدمات غیر رزمی

بند ۲۰- پولیپوز بینی به علت عفونت یا آلرژی همراه و یا بدون سینوزیت الف) در صورتی که دو طرفه باشد معاف دائم ب) در صورت یکطرفه خدمات غیر رزمی

بند ۲۱- تومورهای میکسد غده بنا گوشی و یا تحت فکی عمل شده یا عمل نشده معاف دائم

بند ۲۲- لارنژیت های مزمن که تولید اختلالات شدید و دائمی صوتی یا تنفسی نماید معاف دائم

بند ۲۳- بیماریهای مادرزادی، عفونی، ضربه ائی و یا تومورهای حنجره که تولید اختلالات شدید و دائمی نماید و با عمل جراحی و یا سایر تدابیر درمانی قابل درمان نباشد معاف دائم .

بند ۲۴- تومورهای کلوموس ژوگولر، آنژیومهای وسیع در نقاط مختلف گوش و حلق و بینی، حفره و فضای دهان، زبان، فکین، سینوسهای صورت و منضمات اعضای فوق معاف دائم.

بخش پانزدهم – بیماری های قلب و عروق

ماده ۴۳: مشمولان مبتلا به بیماریهای قلب و عروق با توجه به نوع بیماری که به آن مبتلا می باشند از معافیت مندرج در هر بند به شرح زیر استفاده خواهند نمود:

بند ۱- کلیه عوارض عضوی دریچه ای قلب عمل شده و عمل نشده به شرط ثبوت در بیمارستانهای نیروهای مسلح معاف دائم

تبصره ـ پرولاپس دریچه ای که منجر به نارسائی نشده باشد خدمات غیر رزمی

بند ۲- وجود هر گونه بیماری مادرزادی قلب اعم از عمل شده و نشده معاف دائم

تبصره دکستروکاردی و سیتوس انورتوس اگر با آنومالیهای دیگر همراه نبوده و عارضه ای نداشته باشد منع خدمتی ندارد .

بند ۳- هر نوع نارسائی و بیماری کورونر در هر درجه و حالتی که باشد مشروط برآنکه الکترو کاردیو گرافی آن را تأیید نماید معاف دائم .

بند ۴- نارسائی مزمن قلب معاف دائم

بند ۵- هر نوع بیماری مزمن پریکارد– آندوکارد– میوکارد اعم از انفلاماتور، تومرال مادرزادی معاف دائم .

بند ۶- بیماریهای مادرزادی و یا اکتسابی، تومرال و انفلاماتوار آئورت و سرخ رگهای بزرگ مانند کوارکتاسیون– آنوریسم ها- آنژیوم ها و اتساع سرخ رگهای ریوی کانال آرتریل باز تنگی شریان ریوی اصلی– فیستولهای شریانی وریدی در هر مورد معاف دائم

بند ۷- ازدیاد فشار خون شریانی در صورتی که فشار خون بازسیستولیک از ۱۶۰ میلیمتر جیوه و یا دیباستولیک از ۱۰۰ میلیمتر جیوه بالاتر باشد (مقصود از فشار خون باز آنست که لااقل بیمار ۷۲ ساعت در بیمارستان بستری و فشار خون در ساعات مختلف شب و روز ثبت گردد)- معاف دائم

بند ۸- ترومنوفیلبیت ها :
الف) چنانچه عود کننده باشد – معاف دائم
ب) در موارد محدود – خدمات غیر رزمی

بند ۹- واریسها به طور کلی – خدمات غیر رزمی مناسب

بند ۱۰- تومورهای عروق لنفاوی – لنف آدنوم و الفانتیازیس که لااقل یکی از اندامها را فرا گرفته باشد –معاف دائم

بند ۱۱- بیماریهای نادر و وخیم مثل آرتریت نودوزا– آنژیوگراتوماکوریوریس دیفوزوم – معاف دائم

بند ۱۲- اختلالات ریتمها به صورت اکستراسیستولهای فوق بطنی به شرطی که تعدادشان بیش از ۱۰ ضربان در دقیقه باشد – معاف دائم

بند ۱۳- اختلالات ریتمها به صورت اکستراسیستولهای بطنی که تعدادشان بیش از هفت عدد در دقیقه و چند کانونی- دو تا یا بیشتر پشت سر هم آمده باشد . (به صورتR-ON-T قرار گرفته باشد) معاف دائم

بند ۱۴- تاکیکاردیها یا تاکی آریتمی های فوق بطنی که شامل تاکیکاردی دهلیزی (بیش از ۱۲۰ ضربان در دقیقه به شرطی که پس از یک ساعت استراحت بهبود نیابد).
فیبرلاسیون دهلیزی، تاکیکاردیهای نودال یا جانکشتال تاکیکاردیهای بطنی در هر مورد معاف دائم

بند ۱۵- اختلال هدایت داخل دهلیزی بلوک سینوس دهلیزی – وقفه سینوس دهلیزی و سندرم تاکیکاردی و برادیکاردی سندرم (اس – اس- اس) برادیکاری – سینوزال کمتر از ۵۰ ضربان در دقیقه که با فعالیت تعداد ضربان به حد لازم افزایش نیابد معاف دائم

بند ۱۶- اختلالات هدایتی دهلیزی بطنی مانند سندرم WPW و همچنین اختلالات هدایتی که منجر به استفاده از پیس دائم یا موقت شود معاف دائم

بند ۱۷- بیماری رینود معاف دائم

بخش شانزدهم – بیماریهائی که در آئین نامه معافیت پزشکی
بیش بینی نشده

ماده ۴۴: کلیه بیماریهای ناتوان کننده که فرد مبتلا به آن قادر به انجام خدمت اعم از رزمی و غیر رزمی نباشد و در این آیین نامه پیش بینی نشده به تشخیص شورای پزشکی نیروی مربوطه به شورای عالی پزشکی معرفی و طبق نظر شورای عالی پزشکی با آنان رفتار خواهد شود .

ماده ۴۵- این آیین نامه که در اجرای تبصره یک ماده ۳۹ قانون خدمت وظیفه عمومی در ۴۵ ماده در تاریخ ( ) به تصویب وزیران بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کشور، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رسیده است از تاریخ تصویب قابل اجرا است .

سوالات متداول

 

 

 

1) چه زمانی باید برای معافیت پزشکی اقدام کرد؟

برای گرفتن معافیت پزشکی فقط باید بالای 18 سال باشید و دفترچه اعزام به خدمت پست کنید. اگر حین تحصیل هستید هم با گواهی اشتغال به تحصیل می توانید برای بعضی از بیماری ها اقدام کنید.

2) آیا مدرک تحصیلی در گرفتن معافیت پزشکی مهم است؟

بستگی به بیماری شما دارد. در برخی از بیماری های آیین نامه معافیت پزشکی مثل نمره چشم، شرایط معافیت برای تحصیلات زیر لیسانس با بالای لیسانس متفاوت است.

3) مجموع نمره چشم برای مشمولان دیپلم و زیر دیپلم جهت معافیت چه قدر است؟

مطابق ضوابط موجود در حال حاضرمجموع نمره چشم برای مشمولان دیپلم و زیر دیپلم بیش از 8 می باشد. لازم به ذکر است این میزان برای مدارک تحصیلی مختلف متقاوت است.

4) درجه واریکوسل برای معافیت دائم چند است؟

بر اساس ضوابط موجود در آیین نامه نظام وظیفه درجه 3 با تشخیص شورای پزشکی وظیفه عمومی از خدمت معاف می شود.

5) آیا صافی کف پا معافیت دارد ؟

بله با توجه به شرایط یکی از انواع معافیت به مشمول تعلق می گیرد. برای اطلاعات بیشتر “آیا به علت صافی کف پا می توان معاف شد؟” را بخوانید.

6) آیا مدرک تحصیلی در معافیت پزشکی تاثیر دارد؟

بله. یکی از پارامتر های مهم در تعیین معافیت پزشکی برخی از بیماری ها، مدرک تحصیلی است. این بیماری و عارضه ها شامل (کوتاهی قد، چشم، واریکسل، کم خونی و …) است. از آنجایی که لیست این بیماری ها بسیار زیاد است برای صرفه جویی در وقت توصیه می شود از مشاوران نظام وظیفه باران کمک بگیرید.

7) آیا پس از اخذ برگ اعزام می توان برای معافیت پزشکی اقدام نمود؟

بله. شرایط اخذ معافیت حین خدمت در این مقاله توضیح داده شد.

8) آیا عرق کف دست یا پا سبب معافیت می شود؟

با توجه به شدت بیماری، ممکن یکی از معافیت ها پزشکی شامل مشمول بشود. برای اطلاعات بیشتر “آیا معافیت عرق کف دست (هیپرهیدروز) ممکن است؟” را بخوانید.

با سابقه ترین مرکز مشاوره تلفنی

70703025 021

همین حالا با برترین مشاورین نظام وظیفه تماس بگیر

مرکز مشاوره تلفنی باران 70703025 021

تعداد دیدگاه ها 552 تا
  1. رضا :

    سلام بنده 15 ساله حساسیت سینوسی دارم به حدی که خوردن آب شیر(کمی سرد باشه) برام سردرد و گرفتی راه بینی میشه، و باد کمی سرد هم همینطور، دکتر متخصص خیلی ساله تحت درمانم اما نتیجه ای حاصل نشده امکان معافیت هست؟

    1. باران مشاوره :

      رضا جان معافیت به موارد حاد تعلق می گیره بهتره از خطوط مشاوره تلفنی استفاده کنی تا شرایطت رو بهتر ارزیابی کنیم

  2. محمدرضا :

    سلام من کف پای صاف انعطاف پذیر دارم و پام از لگن انحراف داره به بیرو به طوری وقتی راه میرم کاملا پامو رو به بغل میزارم و فشار زیادی به کمرم میاد ایا امکان معافیت هست؟ ۳۲ سالم کاردانی عئبت هم دارم

    1. باران مشاوره :

      غیبت مانع معافیت پزشکی نمیشه ولی برای تخمین شانس معافیت نیاز به اطلاعات بیشتری داریم لطفا از خطو مشاوره استفاده کنین.

  3. امیرحسین :

    سلام خسته نباشید
    من همانژیوم کبدی 7.4 سانت دارم و هیچ مشکلی ندارم آیا معاف میشم ؟

    1. باران مشاوره :

      امیرجان بهتره از خطوط مشاوره استفاده کنی تا با شرایط تان بهتر اشنا شویم.

  4. موسویان :

    سلام وقت بخیر، پسر من تو فروردین ۱۴۰۲ دفترچه اعزام رو پست کردو چون رباط صلیبی و مینیسک پای راستش کامل پاره بود معاف از رزم شد و بخاطر درد شدید بعد ۲۵خرداد عمل رباط و مینیسک داشت و یکم تیر ماه باید اعزام میشد خدمت که بخاطر جراحی نتونست بره و ما تمام مراحل قانونی رو انجام دادیم اما پزشکان نطام وظیفه با معافیت پزشکی موقت یا استعلاجی پسرم موافقت نکردن و اعتراض زدیم بازم موافقت نکردن حالا بچه ی من ۳ ماه غیبت خورده
    ما باید چکار کنیم خیلی نظام وظیفه شهرمون اهواز و تهران مراجعه کردم ولی کسی جواب درستی نمیده

    1. باران مشاوره :

      اگه پزشکان وظیفه عمومی موافقت نکنن شانسی ندارین. اما بنا به قانون عفو اضافه خدمت ها بخشیده شده

  5. هادی :

    سلام من کیست مچ دست تو دوتا مچ های دستم دارم و درد زیادی هم دارد میخاستم ببینم معافیت بهم تعاق میگیرع

    1. باران مشاوره :

      هادی جان لطفا از خطوط مشاوره استفاده کنید تا شرایط تان دقیق تر ارزیابی شود.

  6. مهدی :

    سلام
    من مشکل نزول نکردن بیضه داشتم که تا چند هفته پیش عمل کردم بیضه رو تخلیه کردم و الان فقط یه بیضه راست دارم آیا امکان داره از معافیت برخوردار باشم؟

    1. باران مشاوره :

      تک بیضه معافیت نداره مگه اینکه مشکل حاد پزشکی داشته باشی

  7. محسن :

    سلام و درود من ساییدگی مفصل فک دارم جوری ک هم غذا خوردن و برام سخت کرده و هم شبا تا صبح یا باید قرص بخورم بخوابم یا ک از درد خوابم نمیبره فرداشم باید چورت بزنم …دکتر گفت مال نداشتن تعدادی دندان هست معافیت ب من تعلق میگیره؟،،

    1. باران مشاوره :

      اگه مشکل تو بلع داشته باشین و دندون ها رو عامدانه نکشیده باشین شانس معافیت پیدا می کنین

  8. الیاس :

    سلام من پام ۱۰ سال پیش در اثر تصادف شکست بعد دو بارم عمل کردم زانومو ولی بازم انحراف پیدا کرد و انحراف باعث شد پای چپم ۳/۵ سانتی متر کوتاه شده ایا معافیت دائم داره مدرک تحصیلیمم دیپلن هست

    1. باران مشاوره :

      قبلا به سوال شما پاسخ داده ایم. پرسش تکراری ممکن است کاربری شما را اسپم شناسایی کد.

  9. حسین :

    سلام من جای تتو روی بدنم دارم ولی زیاد معلوم نیس هیچ گونه بیماری اعصاب و روان هم ندارم آیا بهم گیر میدن یا ن

    1. باران مشاوره :

      اگر ببینن شما رو گروه ب می کنن

  10. محسن :

    سلام مشاور وقت بخیر ، ۲ سوال کوتاه داشتم
    اول این که در فروردین ۱۴۰۲ برای کارشناسی ارشد اعزام هست یا خیر ؟
    دوم این که توی کمیسیون یا همون شورای پزشکی تاریخ اعزامت رو همون موقع به آدم میگن‌ یا بعدا میگن ؟ ممنونم از راهنمایی شما

    1. باران مشاوره :

      معمولا فروردین اعزام نداریم

  11. رسول :

    سلام وقت بخیر
    خواستم بپرسم برای معافیت باید مجموع شماره یک چشم شش باشه یعنی اگه مثلا شماره یک چشم سه و استیکمات هم سه باشه شخص معاف میشه ممنون میشم پاسخ بدید

    1. باران مشاوره :

      رسول جان باید هم علامت باشند

  12. مهرداد :

    سلام خسته نباشید لطفا جواب بدین
    من امروز کمیسیون داشتم قبل از اینکه وارد اتاق کمیسیون بشم دو بار اثر انگشت زدم و یک بار امضا متاسفانه استرس گرفتم و اثر انگشت رو با انگشت شست زدم بنظرتون ایراد می گیرن بخاطرش؟
    و سوال دوم بنده معاف دائم رو گرفتم و بهم گفتن ۴۵ روز باید صبر کنید شاید مجدد شورای عالی براتون تشکیل بشه
    خواستم بگم مال من شنوایی یک گوش بود و اینکه چقدر احتمالش هست که ازم بخوان دوباره برم چون ازشون پرسیدم اونجا گفتن ۵۰ یا ۸۰ درصد این پرونده ها می رن شورای عالی دوباره برسی می شند
    مال منم احتمالش هست بره شورای عالی دوباره برسی شه؟

    1. باران مشاوره :

      مهرداد جان قبلا هم چنید سوال از باران مشاوره پرسیدین و پاسخ دادیم. هر بار یک مشاور به کامنت ها پاسخ می دهد پس با توجه به تعداد سوالات شما ممکن است بهترین راه کار به شما ارائه نشود. لطفا از مشاوره تلفنی استفاده کنید

  13. امیر :

    سلام آیابیماری واریکوسل معافیت دائم داره اگر داشته باشه معایب بعد از خدمتش چی هستن

    1. باران مشاوره :

      احتمال استخدام شما در مراکز دولتی کاهش می یابد

  14. امیرحسین :

    باسلام و خسته نباشید
    سوال من اینه که برای معافیت پزشکی برادرم اقدام کردیم بعد از مراجعه به پلیس +۱۰ و جمع کردن مدارک مارو فرستادن پیش پزشک اولیه و تقریبا بعد یک ماه پیامک اومد که بریم بیمارستان امام سجاد ماهم رفتیم و بعد چن تا دکتر دیدن برادرمو صحبت کردن یه مقدار بعد گفتن برید بعد چهل روز براتون دعوت نامه میاد که برید نظام وظیفه شهرتون(قزوین)خلاصه بعد چهل روز خبری نشدو خودمون پیگیر شدیم تا اینکه به ما وقت دادن که حاضر بشیم بنا به دلایلی نتونستیم سره وقت بریم الان تقریبا سه هفته بعد این ماجرا میگذره و من هرهفته که سر میزنم میگن کمیسیون برگذار نمیشه فعلا و وقت دقیقی بهم نمیدن…
    حالا سوال من اینه
    اگه قراره اینجا کمیسیون برگزار بشه پس چرا مارو فرستادن تهران یعنی اونی ک رفتیم تهران چی بوده؟
    و بنظرتون این میتونه مرحله اخر باشه؟چقدر احتمال معاف شدن تو این مرحله هست؟؟

    1. باران مشاوره :

      امیرجان باید صبر کنی تا مجدد برات کمیسیون برگزار بشه. اصلا مشخص نیست معافی یا نه. گاها دیده شده مشمول هزینه صدور کارت رو هم پرداخت کرده ولی مجددا به کمیسیون شواری عالی دعوت شده

  15. محمد امین :

    سلام روز تون بخیر من یک شنبه هفته پیش وقت کمیسیون داشتم اونجا که رفتم هر سه تا پزشک به من گفتن از نظر ما معافی بعد اینکه یک پوشه سفید تحویل شون دادم مسئول اونجا گفت پرونده ارجاع میشه به نظام وظیفه استان یکشنبه هفته بعد با کارت بانکی و سایر مدارک برو اونجا.الان سوال من اینکه آیا تو استان هم دوباره یک کمیسیون سه نفره برگزار میشه یعنی امکان داره نظر کمیسیون شهرستان قبول نکنن؟

    1. باران مشاوره :

      ممکنه مجددا برات کمیسیون بزارن

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: