کسری خدمت فرزندان سربازان در زمان جنگ
آیا به فرزندان کسانی که سربازیشان در جبهه بود کسری خدمت تعلق می گیرد؟
همانطور که می دانید فرزندان کسانی که در زمان جنگ در جبهه بوده اند و یا بعد از قطعنامه در مناطق درگیر و عملیاتی بوده اند کسری خدمت می گیرند. در این میان قانون کسری خدمت برای کسانی که در زمان جنگ سرباز بوده اند و در جبهه های جنگ حضور داشتند دچار تغییراتی شد. در ادامه این مقاله به نحوه محاسبه کسری خدمت فرزندان سربازان زمان جنگ می پردازیم.
کسری ایثارگری چگونه محاسبه می شود؟
قبل از اینکه به چگونگی قانون کسری خدمت فرزندان سربازان در زمان جنگ بپردازیم بهتر است از نحوه محاسبه کسری ایثارگری مطلع شویم. هر ماه سابقه حضور در جبهه، هر ماه اسارت و هر درصد جانبازی یک امتیاز محسوب می شد.
در قانون قبلی کسری ایثارگری که تا سی و یک شهریور سال نود و هشت اعتبار داشت به ازای هر امتیاز 9 روز کسری خدمت به فرزند ایثارگر داده می شد. در قانون فعلی به ازای هر امتیاز کسری بیشتری داده می شود. این قانون تا سال 1401 پا برجاست.
آیا فرزندان سربازان در زمان جنگ شامل قانون کسری ایثارگری می شوند؟
کسانی که در بازه تاریخی 1359/06/31 تا 1367/05/29 به عنوان سرباز در جبهه بوده اند ممکن است بتوانند مشمول قانون “امتیازات ایثارگری مربوط به خدمت داوطلبان در جبهه” شوند.
در تاریخ بیست و یکم دی ماه سال هشتاد و هشت قانونی در ارتباط با کسری ایثارگری برای کسانی که داوطلبانه در جبهه حضور داشتند تصویب شد. سربازانی که در زمان جنگ در جبهه بوده اند نیز تحت لوای این قانون کسری خدمت می گیرند.
بدین ترتیب آن مدتی که پدر شما به عنوان سرباز در جبهه بوده به عنوان حضور داوطلبانه در نظر گرفته می شود.
خدمت سربازی در مناطق درگیر در زمان جنگ ممکن است تحت قانون امتیازات ایثارگری مربوط به خدمت داوطلبان در جبهه قرار بگیرد
آیا تفاوت می کند پدرمان از طریق کدام نهاد به سربازی در جبهه اعزام شده؟
در قانون ارگانی که پدر شما را به خدمت اعزام کرده مهم نیست. “امتیازات ایثارگری مربوط به خدمت داوطلبان در جبهه” به سربازانی که از طریق سپاه، وزارت سپاه، ارتش، وزارت دفاع و جهاد سازندگی، کمیته، شهربانی، ژاندارمری در مناطق عملیاتی حاضر شدند داده می شود.
کسری ایثارگری فرزندان سربازان در زمان جنگ چگونه محاسبه می شود؟
همانطور که ذکر کردیم مبنای محاسبه کسری ایثارگری امتیاز ایثارگر است. امتیاز دهی به داوطلبان جبهه با سایر ایثارگران تفاوتی ندارد اما سابقه خدمت داوطلب ها به طور دیگری محاسبه می شود. بر اساس قانون، سه چهارم سابقه حضور فردی که در زمان جنگ به عنوان سرباز در جبهه بوده به عنوان سابقه ایثارگری محاسبه می شود و مبنای امتیاز دهی قرار گرفته می شود.
به عنوان مثال اگر پدر شما 20 ماه از سربازیش را در جبهه سپری کرده باشد 15 ماه آن به عنوان سابقه ایثارگری در نظر گرفته می شود.
نحوه گرفتن کسری ایثارگری جبهه سربازان
زمانی باید برای گرفتن کسری ایثارگری سربازان جبهه اقدام کنید که در حین خدمت باشید. اگر امتیاز ایثارگری پدر شما بالاست در همان دوره آموزشی درخواست گواهی اشتغال به خدمت بدهید. اگر امتیاز ایثارگری شما بالا نیست پس از اتمام دوره آموزشی و تقسیم سربازی خود، برای اخذ گواهی اشتغال به خدمت اقدام کنید.
پس از ارائه گواهی اشتغال به خدمت شما به پدرتان و رجوع ایشان به یگان خدمتی اش و … نامه کسری شما زده می شود و این نامه به یگان شما ابلاغ می شود.
حتما بخوانید: آیا با استفاده از تجمیع می توانم معافیت ایثارگری بگیرم؟
توصیه مهم برای کسری ایثارگری جبهه سربازی پدر
برای استفاده از “امتیازات ایثارگری مربوط به خدمت داوطلبان در جبهه” توصیه می کنیم قبل از اینکه به خدمت سربازی اعزام شوید پدرتان پیگیر امور مربوط به خودش باشد. گاها ممکن است مشکلاتی در سوابق ایثارگری پدر شما وجود داشته باشد و همین امر سبب کاهش امتیاز ایثارگری پدرتان شود.
بررسی سوابق ایثارگری ممکن است زمان بر باشد برای همین قبل از خدمت به فکر سوابق ایثارگری پدرتان باشید. این توصیه برای کسری خدمت بسیج و … هم صدق می کند.
مشکلات موجود برای اخذ کسری ایثارگری سربازان جبهه
متاسفانه در اجرای این قانون مشکلاتی ایجاد شده است. در ادامه به جزئیات این مسئله می پردازیم.
در پی شکایت یکی از متقاضییان استفاده از قانون کسری سه چهارم (کسری خدمت داوطلبانه سربازان جبهه) و درخواست ابطال نامه رئیس یکی از ادارات که او را از امتیازات این قانون محروم کرده بود، هیئت عمومی دیوان عدالت اداری به این موضوع ورود پیدا کرد.
رای دیوان عدالت اداری برای کسری خدمت سربازان جبهه
دیوان عدالت اداری پس از بررسی مستندات پرونده رای به بی حقی ایشان داد و اعلام کرد “بر اساس قانون نظام وظیفه عمومی مصوب 1363 و اصلاحات بعدی آن خدمت کارکنان وظیفه جنبه تکلیفی داشته و داوطلبانه محسوب نمی شود.
همانطور که می دانید رای دیوان عدالت اداری برای تمام ادارات، نهاد ها، موسسات دولتی و … لازم الاجراست است. پس در حال حاضر هیچ یک از کسانی که سربازی شان را در زمان جنگ و در مناطق درگیر عملیاتی گذرانده اند، نمی توانند از کسری ایثارگری استفاده کنند.
بالاخره تکلیف کسری ایثارگری جبهه پدر چه می شود؟
آقای حسن نوروزی از اعضای مجلس و عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در ارتباط با رای دیوان با رئیس قوه قضاییه مکاتباتی داشته است. آقای نوروزی در مکاتبات خود درخواست ابطال رای دیوان عدالت اداری را از رئیس قوه قضاییه خواستار شده است.
تعیین تکلیف نهایی سهمیه ایثارگران
پس از کش و قوس های فراوان و اعتراضات مقامات نیروهای مسلح کشور و نمایندگاه مجلس شورای اسلامی جلسه ای با مسوولین دیوان برگزار شد. سرانجام قرار شد تا کل این مصوبه به حالت اول خود برگردد تا در حق رزمندگان و ایثارگران عزیز اجحافی صورت نگیرد.
همچنین معاونت نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح امروز بخشنامه جدیدی با نام «رفع ابهام» از بخشنامه قبلی صادر کرد. این بخشنامه جدید تایید ارائه گواهی داوطلبی به ازای سه چهارم خدمت وظیفه است و بخشنامه قبلی را تایید می کند.
تعیین تکلیف نهایی سابقه جبهه کارکنان و سربازان
بر اساس قانون نظام وظیفه عمومی مصوب سال 1363 و اصلاحات بعدی آن مدت زمان خدمت کارکنان نیروهای مسلح و سربازان جزء وظایف شغلی آنها بوده و خدمت داوطلبانه محسوب نمی شود.
از طرفی یکی از تبصره های همین قانون اشاره می کند، کارکنانی می توانند از امتیازات جبهه خود استفاده کنند که داوطلبانه و به اختبار خود به ماموریت اعزام شده اند. لذا طبق این قانون سابقه جبهه کارمندان و سربازان داوطلبانه نیت و امتیازی به آن تعلق نمی گیرد.
خبر خوب برای سربازان و کارکنان نیروهای مسلح
بند سه آییننامه اجرایی نحوه تعیین فوقالعاده ایثارگری، نشانها و خدمات اداری در مناطق جنگ زده که مربوط به دوران دفاع مقدس است و به تایید رهبر نیز رسیده به روشنی بیان می کند:
از آنجا که این بند به تایید رهبر رسیده است و اختیارات رهبر بعنوان فرمانده کل قوا با قانون محدود نمی شود، لذا رای دیوان عدالت اداری در باطل کردن امتیاز کارکنان و سربازان وظیفه دارای ایراد و در تناقض با فرمان رهبری است. بنابر این این رای لغو شده و سربازان و کارکنان وظیفه مانند سابق می توانند از امتیاز سابقه جبهه خود استفاده نمایند.
کسری ایثارگری برای کارکنان دستگاه های اجرایی در زمان جنگ
کارکنان دستگاه های اجرایی اعم از شاغل و بازنشسته که در زمان جنگ خدمت وظیفه عمومی خود را انجام داده اند نیز از امتیازات ایثارگری (کسری ایثارگی و یا معافیت سربازی) مربوط به خدمت داوطلبانه برخوردار می شوند.
بنابراین این افراد نیز از شامل قانون “امتیازات ایثارگری مربوط به خدمت داوطلبان در جبهه” می شوند و سه چهارم سابقه حضور پدرشان در جبهه به عنوان امتیاز ایثارگری محسوب می شود.
مشاوره کسری خدمت سربازان جبهه
همانطور که خواندید شرایط استفاده از کسر خدمت برای فرزندان سربازان زمان جنگ اندکی پیچیده شده است. به همین دلیل توصیه می کنم قبل از اعزام به خدمت با مشاورین آگاه نظام وظیفه صحبت کرده تا با اطلاع از آخرین قوانین اقدامات صحیح را انجام دهید. شاید شما هم فرصت استفاده از کسری خدمت را داشته باشید.
سلام پدر من 18 ماه منطقه عملیاتی سرباز بوده روی کارت ایثارش هم 18 ماه درج شده، میخوام بدونم همین 18 ماه ملاک کسری من میشه یا سه چهارمش؟
تشخیص این موضوع با نیرو است معمولا 18 ماه حساب می شود.
سلام ، وقتتون بخیر، پدر بنده سال 61تا63 ژاندارمری بوده و مدت ده ماه مرز غلامان بوده ، زیر نظر هنگ بجنورد ، آیا برای اون زمانی که مرز بوده کسری تعلق میگیره؟
صرف مرز بودن کسری نداره باید جنگی باشه
ببخشید پدر بنده سال 71تا 73یه مدت ۲۰ ماه در ارتش لشکر 81تیپ ۲زرهی خدمت کرده است در سرپلذهاب و سومار نپشه آیا کسری به من تعلق میگیرد
بعد از جانگ باید منطقه رزمی شغل شما رزمی و یگان رزمی عملیاتی باشه
پدر من کارت ۸ ماه اعتیاد داری یعنی کسری داره
سوالتون واضح نیست
سلام
پدر من در موقع جنگ ۲۸ ماه خدمت کرده ایا به فرزند خود کسری خدمت تعلق میگیره یا نه و این که در منطقه عملیاتی نبود کسری تعلق میگیرد.
اگه سابقه ایثارگری رو کارتش خورده باشه محسوب میشه
سلام پر من از شصت و چهار به مدت دوسال جبهه بود اما میگن چون پادگان عملیاتی بود نمیگیرین من موندم میگیرم یا نه اخه پادگان هم تو منطقه بود
اگه کارت ایثار داره بهش تعلق مبگیره
سلام خسته نباشید پدر من ۲۴ماه جنگ بوده کسری خدمت شامل حال میشه یا نه ممنون
اگر کارت ایثار داشته باشند بله
سلام پدر من زمان جنگ اصفهان خدمت سربازی بوده ده ماه از خدمتش رفت کردستان جبهه حالا میخوام بدونم کل خدمتش کسری بهم تعلق میگیره یا فقط ده ماهه جبهه بودنش
برای ماه هایی که سابقه ایثارگری درج شده کسری تعلق می گیره
سلام من پدرم ۱۵ درصد جانبازی بعلاوه ۹ ماه جبهه داوطلب داشته و بعد از قطع نامه یکسال مناطق جنگی سال ۶۷ تا۶۸ خدمت کرده ایا برای هر ۳ کسری برای من تعلق میگیرد؟
اگه سایقه ایثارگریش تایید بشه بهتون تعلق میگیره
سلام پدر من ۲۶ ماه جبهه بودند بخاطر همین ۴ ماه که کم هست تا ۳۰ ماه امکان معافیت یکی از فرزندان وجود نداره؟
به شما کسری تعلق می گیره
سلام
پدر من در زمان جنگ سرباز کهگلویه و بویراحمر بوده
من دیرتر رفتم خدمت اما اضاف پشت دفترچم بخشیده شده کامل و بهم کسری متاهلی تعلق گرفته ایا میتونم از طریق پدرم هم بگیرم؟
خیر