معافیت ماده 6 بهزیستی

مراحل اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

416 38,415

یکی از انواع معافیت های سربازی، معافیت ماده 6 بهزیستی است. در راستای حمایت از معلولان جامعه قانون معافیت ماده 6 بهزیستی در 24 خرداد سال 1402 تغییر کرد. این مقاله نیز بر اساس آخریین تغییرات اعلامی سازمان وظیفه عمومی فراجا به روز شده است.

مشمولان بسیاری هستند که خودشان یا از اعضای خانواده ایشان به عنوان مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. معافیت ماده ششم بهزیستی با توافق بین سازمان بهزیستی و ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفته است. در دواقع این معافیت به منظور حمایت از خانواده افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفته شده است.

در این مقاله قصد داریم در خصوص معافیت ماده 6 بهزیستی اطلاعات بیشتری را در اختیار مشمولان قرار دهیم.

مددجو به چه کسی می گویند؟

مددجوی بهزیستی کسی است که به واسطه معلولیت و یا نیاز به حمایت روحی و … تحت پوشش و حمایت سازمان بهزیستی قرار می گیرد. در سازمان بهزیستی معلولیت ها در 6 گروه اصلی دسته بندی می شوند. این گروه ها شرح زیر می باشد. هرکدام از این گروه ها خود نیز زیر شاخه هایی دارند که طیف وسیعی را شامل می شوند.

معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

در واقع معافیت ماده 6 به منظور حمایت از خانواده هایی است که یک یا دو نفر از اعضای آن خانواده تحت پوشش بهزیستی هستند. این معافیت طی تفاهم نامه ای با سازمان نظام وظیفه عمومی در دهه هشتاد منعقد شد.

در این نوع معافیت در صورتی که یک یا دو نفر از اعضای خانواده شما تحت پوشش بهزیستی باشد، می توانید به واسطه معافیت ماده 6 بهزیستی از معافیت کفالت استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید. در ادامه شرایط و قوانین این معافیت بهزیستی را بیان خواهیم نمود.

پنج قانون برای استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی

برای گرفتن معافیت مددجویی بهزیستی باید وضعیت خانوادگی شما در یکی از حالات زیر باشد:

  1. پدر یا مادرتان به دلیل معلولیت، تحت پوشش بهزیستی باشد.
  2. حداقل یک نفر از اعضای خانواده (خواهر و برادر) به واسطه معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشند. (سابقا دو نفر نیاز بود)
  3. شما متاهل باشید و همسرتان به خاطر معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  4. فرزندتان به دلیل معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  5. حتما لازم نیست مادرتان معلولیت داشته باشد. حتی در صورتی که مادرتان معلول هم نباشد و مادرتان تحت پوشش این سازمان باشد باز هم می توانید برای معافیت اقدام کنید.

در صورتی که شما در خانواده ای زندگی می کنید که شرایط فوق را دارد، می توانید به راحتی و بدون هیچ گونه نگرانی از معافیت ماده 6 استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید.

شرایط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی | مشاوره تفنی 70703025 021

شرط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی

قوانین استفاده از معافیت ماده 6 را گفتیم. اکنون لازم است بدانید خود شما هم باید شرایط خاصی را داشته باشد تا بتواند از این معافیت استفاده کنید.

  • شما نباید دارای غیبت سربازی باشید. یعنی در دوران غیبت قبل از تاریخ اعزام قرار نگرفته باشید.
  • برای اخذ معافیت تعداد برادرها در یک خانواده مهم نیست. در صورت وجود یک یا چند برادر در خانواده ای یک یا دو نفر از اعضای آن تحت پوشش بهزیستی هستند، یکی از برادرها می تواند از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کند.

آخرین تغییرات در معافیت کفالت ماده شش

سابقا باید پدر یا مادر به دلیل معلولیت شدید تحت پوشش بهزیستی می بودند. درصورت سالم بودم پدر و مادر، تنها در صورتی که دو نفر از اعضای خانواده یعنی خواهر یا برادر ها، تحت پوشش بودند مشمول شانس اولیه کفالت را پیدا می کرد. سرانجام سازمان وظیفه عمومی فراجا در تاریخ 24 خرداد 1402 شرایط جدید معافیت ماده 6 را اعلام کرد.

برای حمایت از خانواده های معلول تحت پوشش بهزیستی، شرط دو فرزندی معلول حذف شد. بدین ترتیب چناچه حتی یکی از اعضای خانواده دچار معلولیت شدید باشد مشمول شانس معافیت بهزیستی ماده 6 را پیدا می کند.

تفاوت معافیت های کفالت با معافیت بهزیستی

در معافیت های کفالت علاوه بر عدم وجود عیبت، باید تنها پسر سالم بالای 18 سال خانواده باشید. مزیت استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی تین است که در صورت وجود چندین پسر بالای 18 سال در خانواده باز هم یکی از آنها می تواند از خدمت سربازی استفاده کند.

آیا می دانستید مشمولان غایب هم تحت شرایطی می توانند از معافیت بهزیستی استفاده کنند.

مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی

با توجه به مطالب مذکور، در صورتی که شرایط معافیت سربازی از طریق ماده شش بهزیستی را دارید، به اداره مربوطه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نمایید. در مرحله دوم کمیسیون صحت ادعای شما را بررسی کرده و در صورت تایید با اخذ معرفی نامه به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنید.

در دفاتر پلیس + 10 درخواست معافیتتان را ثبت می کنید. چنانچه در انجام مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی با سوالی مواجه شدید می توانید از مشاوره نظام وظیفه استفاده نمایید.

استشهاد محلی برای معافیت ماده شیش بهزیستی

معافیت ماده 6 جز معافیت های کفالت سربازی به حساب می آید. یکی از مراحل اصلی برخی از معافیت های کفالت، انجام استشهاد محلی معافیت کفالت سربازی و پر کردن فرم تحقیقات محلی است.
در این مرحله باید فرم های دریافتی از پلیس + 10 را پر کنید. برای انجام استشهاد محلی شما باید شرح حال خود را در برگه ای تهیه کرده و به امضای شاهدان خود برسانید. باید توجه داشته باشید که اگر اطلاعات غلطی بدهید معافیت شما ابطال می گردد.
[ultimate_fancytext strings_textspeed=”35″ strings_backspeed=”0″ fancytext_strings=”برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد معافیت ماده 6 بهزیستی همین حالا با مرکز مشاوره تلفنی باران به شماره 70703025 021 تماس حاصل نمایید.” ex_class=”fancyText_Sarbazi”]

معافیت مشمولان دارای مادر فاقد شوهر و یا فرزند معلول

بر اساس دستورالعملی که دفتر توانمندسازی خانواده منتشر کرده است، اگر مادر فاقد شوهر (همسر فوت کرده باشد یا طلاق رسمی گرفته باشد) و تحت پوشش بهزیستی باشد، یکی از فرزندانش از سربازی معاف می شود. همچنین مشمولانی که دارای حداقل یک فرزند معلول در خانواده باشند، می توانند بر اساس این توافق نامه از خدمت سربازی معاف شوند.

مهمترین نکته برای گرفتن معافیت از طریق بهزیستی

از سال ۱۳۸۲ بر اساس توافق نامه ای بین سازمان بهزیستی و سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا منعقد شد، فرزند سالم خانواده های دارای معلول می تواند از تسهیلات سربازی بهره مند شود. با توجه به اینکه هدف از این نوع معافیت تشویق خانواده به مراقبت از افراد معلول در منزل است، اگر معلول در مراکز شبانه روزی و خارج از محیط خانه نگهداری شود فرد مشمول نمی تواند از این معافیت استفاده کند.

مشاوره معافیت بهزیستی

با توجه به قوانین و تبصره های متعدد برای اخذ معافیت بهزیستی گاها مشمولان برای اخذ این معافیت سردرگم هستند. جالب است بدانید که هر نوع معلولیتی سبب اخذ معافیت از طریق بهزیستی نمی شود.

بر اساس تبصره ماده «1»قانون حمایت جامع از حقوق معلولان، معلولیت در سه حوزه جسمی، ذهنی و روانی دسته بندی شده است. منظور از معلولیت جسمی–حرکتی وجود معلولیت در حوزه های جسمی (ارتوپدی،جراحی مغز و اعصاب و …)بینایی ،شنوایی و گفتاری می شود.

معافیت بهزیستی به هر سه حوزه فوق تعلق نمی گیرد!!! از این رو اخذ مشاوره برای معافیت بهزیستی امری ضروری به نظر می رسد.

یکی دیگر از متداول ترین ابهامات کسانی که مادرشان تحت پوشش بهزیستی است این است که “آیا وضعیت جسمانی پدر در اخذ این معافیت تاثیرگذار است؟” یعنی “اگر پدر سالم باشد باز هم می توان از معافیت ماده 6 استفاده کرد؟”

برای اخذ پاسخ سوالات خود از باران مشاوره کمک بگیرید.

با سابقه ترین مرکز مشاوره تلفنی

70703025 021

همین حالا با برترین مشاورین نظام وظیفه تماس بگیر

مرکز مشاوره تلفنی باران 70703025 021

تعداد دیدگاه ها 416 تا
  1. نعیم :

    سلام من سال 91 حدود 10 ماه خدمت کردم و بدلیل پدرم که معلول شد نرفتم و اقدام به معافیت کردم کل کمیثیونا رو هم رای معافیت دادن ولی چون خلا تو خدمتم هست معاف میتونم شم

    1. باران مشاوره :

      نعیم جان باید مجددا پیگیری کنید. در صورتی که قبلا رای صادر شده باشد، مانعی وجود ندارد.

  2. مرتضی :

    سلام خسته نباشيد پدرم 75سالشه مشکل بینایی داره یکی چشمانش آب آورده
    ومادرم بیماری قلبی فراموش داره چطور میتونم معافیت دائم بگیرم چون همه کاره خونه خودمم هیچ دریافت ندارد پدرم

    1. باران مشاوره :

      با خطوط مشاوره تماس بگیرید تا مراحل و اقدامات لازم را برایتان شرح دهیم.

  3. محمد :

    باسلام واحترام …

    من پدرومادرم فوت شدن اکنون یک خواهر مجرد داردم که به علت داشتن بیماری صرع تحت پوشش بهزیستی هستند،یک برادر بزرگترهم داریم مجرد وساکن شهر دیگه ای هست ایا با این وضعیت من میتونم کفالت خواهرم ازطریق بهزیستی بگیرم؟

    1. باران مشاوره :

      به دلیل داشتن برادر نمی توانید معافیت کفالت خواهر را بگیرید.

  4. فاطیما :

    سلام ببخشید من مادر شوهر ناخن های یک دستشو از بند دوم قطع کردن و تحت پوشش کمیته امداد است ایا شوهر من میتونه از این طریق معاف بشه و اینکه مادر شوهر و پدر شوهرم از هم جدا شدن

    1. باران مشاوره :

      خانم اکبری در صورتی که همسر شما غیبت نداشته باشد می تواند برای معافیت اقدام کند.

  5. رويا :

    سلام و وقت بخير
    چشم چپ من مادر زاد نابيناست و چشم راستم ٣ شماره ضعيف هست كه البته باعينك ميبينم و مشكلي وجود نداره، ميخواستم ببينم من معلول به حساب ميام و همسرم ميتونه از اين بابت معافي از خدمت بگيره؟ سپاس

    1. باران مشاوره :

      رویا خانم خیر، معافیت نمی تواند بگیرد.

  6. سینا :

    سلام خسته نباشید من پدرم دیسک کمرشدید داشته درحدی ک گفتن اگه عمل نشه باید پای چپش روقطع کنیم عمل انجام داده ولی الان همچنان کمر و پاش دردمیکنه اگه 10دیقه بیشترروی پاهاش بایسته پای چپش سرمیشه و کمرش دردمیکنه.مادرم هم دیسک شدید داره و دکتر نوشته واسه عمل ولی هنوز عمل نکرده منم تک فرزندم و هیچ خواهروبرادری ندارم وخرج خانواده رو هم خودم میدم خاستم ببینم راهی هست ک معافیت رو بگیرم؟باتشکر

    1. باران مشاوره :

      آقا سینا در صورتی که پدرتان نیازمند به مراقبت باشد و ناتوان محسوب شود می توانید برای معافیت کفالت اقدام کنید.

      1. سینا :

        والا من رفتم همه این شرایطو گفتم اونام همین چیز شماروگفتن ولی پدر من طبق کمیسیون پزشکی کمیته 7درصد از کار افتادگی گرفته

        1. باران مشاوره :

          ملاک کمیسیون نظام وظیفه است.

  7. مبین :

    سلام
    برای معافیت کفالت مادری که همسرش فوت شده و تحت پوشش بهزیستی است باید مدت مشخصی از زمانیکه مادر تحت پوشش قرار گرفته بگذرد؟یا میتوان بلافاصله اقدام کرد

    1. باران مشاوره :

      مبین جان بله، حداقل باید یک الی دو سال از تحت پوشش بهزیستی یا کمیته گذشته باشد.

  8. محمد :

    سلام،
    من پدرم یکی از پاهاش از مچ قطع شده و چند سالی هست تحت پوشش کمیته هست، خودمم الان دو ماهه خدمتم و غیبت هم ندارم، آیا الان که در حین خدمت هستم و با این وضعیت پدرم امکان استفاده از این امکان را دارم یا خیر؟

    1. باران مشاوره :

      محمد جان در صورتی که تک پسر بالای 18 سال باشید و پدرتان نیازمند به مراقبت محسوب شود، این معافیت شامل شما می شود.

      1. مهدی :

        با سلام و خسته نباشید …
        من پدرم ۸۰ سالشه و نابیناست و عضو بهزیستی …
        برادرم قبلا بخاطر اینکه پدرم بالای ۷۰ سال بود معافیت گرفت ( یعنی از امتیاز بهزیستی استفاده نکرد) صرفا بخاطر سن بالای ۷۰ پدرم معافیت بهش دادن … الان من میتونم بخاطر تحت پوشش بهزیستی بودن پدر معافیت بگیرم ؟ با توجه به اینکه پدرم نابینای مطلق …

        1. باران مشاوره :

          خیر، هر خانواده یک کفیل دارد. به شما تعلق نمی گیرد.

  9. مهدی :

    سلام پدر من 8سال هست که در بهزیستی پرونده دارند و من پسر دوم ایشون هستم برادر بزرگترم سربازی رفتن و متاهل شدن و فقط من در خانه پدری هستم و خرجشون میدم امکان معاف شدنم هست؟

    1. باران مشاوره :

      در صورتی که پدرتان از کار افتاده و ناتوان محسوب شوند و غیبت نداشته باشید، می توانید برای معافیت اقدام کنید.

  10. زهرا :

    با سلام و خسته نباشید . من مشکل شنوایی شدید دارم و از دستگاه کاشت حلزون استفاده میکنم . همسرم سلامت کامل جسمانی داره و میخوام بدونم که میشه با توجه به شرایط من، برای ایشون معافیت کفالت گرفت یا خیر؟ ممنون

    1. باران مشاوره :

      زهرا خانم فقط در صورتی همسر شما معاف می شوند که غیبت نداشته باشند و شدت عارضه شما توسط بهزیستی شدید تشخیص داده شود.

    2. سامی :

      سلام پدرم به علت معلولیت چشمی تحت پوشش بهزیستی هست و به خاطر معلولیت بینایی زودتر از موعد بازنشسته شدند و من خلا دارم میتونم معاف بشم

      1. باران مشاوره :

        اگر غیبت نداشته باشید و معلولیت ایشان شدید تشخصی داده شود بله می توانید.

  11. مسعود :

    پدر من ۷۵ ساله و الان ۳ ساله که تحت پوشش بهزیستی هستند و دچار بیماری آلزایمر ، که شدت بیماری رو متوسط اعلام کردن
    آیا امکان معافیت وجود داره؟

    1. باران مشاوره :

      آقا مسعود چون سنشون بالا است، احتمالا معافیت ماده 6 شامل شما نشود. از طریق بهزیستی پیگیری کنید.

  12. محمود :

    سلام وقت بخیر
    آیا میتوان برای معافیت کفالت مادری که شوهر آن معلول و نیاز به مراقبت می باشد اقدام کرد ؟
    (در ضمن شوهر مادر خود پدر مشمول باشد و مشمول چند تا بردار ناتنی بالا ۲۰ سال دارد )

    1. باران مشاوره :

      خیر نمی توانید. مادر شوهر دارد و سرپرست ایشان شوهرش است.

    2. مهدی :

      سلام من دو برادر و یه خواهر دارم که هر سه شون تحت پوشش بهزیستی هستن و معلولیتشون شدید و متوسط و خفیف هست میخواستم بدونم میتونم بر این اساس معاف شم؟

      1. باران مشاوره :

        آقا مهدی در صورتی که معلولیت دو تن از آنها شدید باشد، می توانید برای معافیت ماده 6 اقدامکنید.

  13. ابی :

    سلام
    ببخشید من پدرم نابینا هست میخاستم بدونم میتونم کفالت پدر رو بگیرم و هم چنین سه برادر بزرگ تر دارم ک مشمول خدمت نیستن یعنی حدمت کردن . دوتا شون تربیت معلم هستن ک معاف شدن و یکی خدمت کردت
    میخاستم بدونم میتونم کفالت بگیرم و معاف شوم

    1. باران مشاوره :

      در صورتی که پدر شما تحت پوشش بهزیستی باشند، می توانید برای معافیت کفالت درخواست دهید.

  14. حسن :

    سلام وقت بخیر
    پدر من ۷۷ سالشه و معلول جسمی_ حرکتی می باشند و دارای ۳ برادر ناتنی بالای ۲۰ سال هستم. آیا میتوان برای معافیت کفالت مادر که من تک فرزند پسر آن هستم اقدام کنم ؟

    1. باران مشاوره :

      حسن آقا برادران ناتنی شما فرزندان تنی پدرتان هستند. پس نمی توانید معافیت بگیرید.

      1. حسن :

        معافیت پدر نه
        منظورم معافیت کفالت مادر بود؟!

        1. باران مشاوره :

          مگر می شود وقتی پدرتان همسر مادرتان هستند شما سرپرست مادر شوید؟ خیر نمی شود.

          1. میلاد :

            مطمینید شما؟چون رفتم سازمان بهزیستی شهر مربوطه گفت بیا پرونده تشکیل بده؟دلیلتون چیه ک میگید شما نمیتونید؟

          2. باران مشاوره :

            میلاد جان بهتر است از خطوط مشاوره استفاده کنید.

      2. میلاد :

        سلام . من پدرم معلوله و جزو سازمان بهزیستیه و بواسطه اون برادر بزرگم چند سال پیش معاف شد.الانم دوتا خواهر معلول تو خوانوادمون داریم ک یکیشون بیناییه اون یکی شنوایی. بعدشم من دوتا برادر بزرگتر از خودم دارم ک خدمت نکردن و درواقع مشمول غایبن .خودم فرزند آخر خانواده ام آیا معافیتی بخاطر معلولیت خواهرام ب من تعلق میگیره؟

        1. باران مشاوره :

          آقا میلادمعافیت به شما تعلق نمی گیرد.

  15. یعقوب :

    سلام با عرض خسته نباشید.

    من یک پدربزرگ بالای ۹۰ سال دارم که تحت پوشش بهزیستی هستند و در یک خانه زندگی میکنیم.

    پدر من و همچنین تمام عمو هایم فوت کردند.
    یک برادر بزرگ دارم که متاهل هستند و از طریق ایثارگری پدرم که قبل فوت ۱۵ درصد بود ولی الان ۲۵ درصد شده و همچنین ۲۱ ماه سابقه حضور در جبهه معاف شدند.

    خودم هم امسال دوره کارشناسی را تمام میکنم.
    میتونم برای معافیت اقدام بکنم؟

    1. باران مشاوره :

      آقا یعقوب خیر، معافیت شامل شما نمی شود. چون شما تنها نوه پسر بالای 18 سال نیستید.

      1. یعقوب :

        ممنون از پاسخویی شما
        ولی در متن بالا نوشته « در معافیت های کفالت علاوه بر عدم وجود عیبت، باید تنها پسر سالم بالای ۱۸ سال خانواده باشید. مزیت استفاده از معافیت ماده ۶ بهزیستی تین است که در صورت وجود چندین پسر بالای ۱۸ سال در خانواده باز هم یکی از آنها می تواند از خدمت سربازی استفاده کند.»
        و یک سوال دیگر اینکه ایا اصلا در ماده ۶ بهزیستی سرپرستی جد ابی بدون فرزند قابل استفاده است?

        1. یعقوب :

          البته لازم به ذکر است که جد ابی بنده فقط فاقد فرزند ذکور هستند و فرزند اناث دارند همچنین نوه ذکور بزرگتر از بنده

        2. باران مشاوره :

          به دلیل سن بالا به احتمال زیاد ماده 6 شامل نشود.

          1. یعقوب :

            ممنون بابت پاسخویی و سایت خوبتون

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: