معافیت ماده 6 بهزیستی

مراحل اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

416 38,414

یکی از انواع معافیت های سربازی، معافیت ماده 6 بهزیستی است. در راستای حمایت از معلولان جامعه قانون معافیت ماده 6 بهزیستی در 24 خرداد سال 1402 تغییر کرد. این مقاله نیز بر اساس آخریین تغییرات اعلامی سازمان وظیفه عمومی فراجا به روز شده است.

مشمولان بسیاری هستند که خودشان یا از اعضای خانواده ایشان به عنوان مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. معافیت ماده ششم بهزیستی با توافق بین سازمان بهزیستی و ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفته است. در دواقع این معافیت به منظور حمایت از خانواده افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفته شده است.

در این مقاله قصد داریم در خصوص معافیت ماده 6 بهزیستی اطلاعات بیشتری را در اختیار مشمولان قرار دهیم.

مددجو به چه کسی می گویند؟

مددجوی بهزیستی کسی است که به واسطه معلولیت و یا نیاز به حمایت روحی و … تحت پوشش و حمایت سازمان بهزیستی قرار می گیرد. در سازمان بهزیستی معلولیت ها در 6 گروه اصلی دسته بندی می شوند. این گروه ها شرح زیر می باشد. هرکدام از این گروه ها خود نیز زیر شاخه هایی دارند که طیف وسیعی را شامل می شوند.

معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟

در واقع معافیت ماده 6 به منظور حمایت از خانواده هایی است که یک یا دو نفر از اعضای آن خانواده تحت پوشش بهزیستی هستند. این معافیت طی تفاهم نامه ای با سازمان نظام وظیفه عمومی در دهه هشتاد منعقد شد.

در این نوع معافیت در صورتی که یک یا دو نفر از اعضای خانواده شما تحت پوشش بهزیستی باشد، می توانید به واسطه معافیت ماده 6 بهزیستی از معافیت کفالت استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید. در ادامه شرایط و قوانین این معافیت بهزیستی را بیان خواهیم نمود.

پنج قانون برای استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی

برای گرفتن معافیت مددجویی بهزیستی باید وضعیت خانوادگی شما در یکی از حالات زیر باشد:

  1. پدر یا مادرتان به دلیل معلولیت، تحت پوشش بهزیستی باشد.
  2. حداقل یک نفر از اعضای خانواده (خواهر و برادر) به واسطه معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشند. (سابقا دو نفر نیاز بود)
  3. شما متاهل باشید و همسرتان به خاطر معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  4. فرزندتان به دلیل معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
  5. حتما لازم نیست مادرتان معلولیت داشته باشد. حتی در صورتی که مادرتان معلول هم نباشد و مادرتان تحت پوشش این سازمان باشد باز هم می توانید برای معافیت اقدام کنید.

در صورتی که شما در خانواده ای زندگی می کنید که شرایط فوق را دارد، می توانید به راحتی و بدون هیچ گونه نگرانی از معافیت ماده 6 استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید.

شرایط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی | مشاوره تفنی 70703025 021

شرط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی

قوانین استفاده از معافیت ماده 6 را گفتیم. اکنون لازم است بدانید خود شما هم باید شرایط خاصی را داشته باشد تا بتواند از این معافیت استفاده کنید.

  • شما نباید دارای غیبت سربازی باشید. یعنی در دوران غیبت قبل از تاریخ اعزام قرار نگرفته باشید.
  • برای اخذ معافیت تعداد برادرها در یک خانواده مهم نیست. در صورت وجود یک یا چند برادر در خانواده ای یک یا دو نفر از اعضای آن تحت پوشش بهزیستی هستند، یکی از برادرها می تواند از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کند.

آخرین تغییرات در معافیت کفالت ماده شش

سابقا باید پدر یا مادر به دلیل معلولیت شدید تحت پوشش بهزیستی می بودند. درصورت سالم بودم پدر و مادر، تنها در صورتی که دو نفر از اعضای خانواده یعنی خواهر یا برادر ها، تحت پوشش بودند مشمول شانس اولیه کفالت را پیدا می کرد. سرانجام سازمان وظیفه عمومی فراجا در تاریخ 24 خرداد 1402 شرایط جدید معافیت ماده 6 را اعلام کرد.

برای حمایت از خانواده های معلول تحت پوشش بهزیستی، شرط دو فرزندی معلول حذف شد. بدین ترتیب چناچه حتی یکی از اعضای خانواده دچار معلولیت شدید باشد مشمول شانس معافیت بهزیستی ماده 6 را پیدا می کند.

تفاوت معافیت های کفالت با معافیت بهزیستی

در معافیت های کفالت علاوه بر عدم وجود عیبت، باید تنها پسر سالم بالای 18 سال خانواده باشید. مزیت استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی تین است که در صورت وجود چندین پسر بالای 18 سال در خانواده باز هم یکی از آنها می تواند از خدمت سربازی استفاده کند.

آیا می دانستید مشمولان غایب هم تحت شرایطی می توانند از معافیت بهزیستی استفاده کنند.

مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی

با توجه به مطالب مذکور، در صورتی که شرایط معافیت سربازی از طریق ماده شش بهزیستی را دارید، به اداره مربوطه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نمایید. در مرحله دوم کمیسیون صحت ادعای شما را بررسی کرده و در صورت تایید با اخذ معرفی نامه به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنید.

در دفاتر پلیس + 10 درخواست معافیتتان را ثبت می کنید. چنانچه در انجام مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی با سوالی مواجه شدید می توانید از مشاوره نظام وظیفه استفاده نمایید.

استشهاد محلی برای معافیت ماده شیش بهزیستی

معافیت ماده 6 جز معافیت های کفالت سربازی به حساب می آید. یکی از مراحل اصلی برخی از معافیت های کفالت، انجام استشهاد محلی معافیت کفالت سربازی و پر کردن فرم تحقیقات محلی است.
در این مرحله باید فرم های دریافتی از پلیس + 10 را پر کنید. برای انجام استشهاد محلی شما باید شرح حال خود را در برگه ای تهیه کرده و به امضای شاهدان خود برسانید. باید توجه داشته باشید که اگر اطلاعات غلطی بدهید معافیت شما ابطال می گردد.
[ultimate_fancytext strings_textspeed=”35″ strings_backspeed=”0″ fancytext_strings=”برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد معافیت ماده 6 بهزیستی همین حالا با مرکز مشاوره تلفنی باران به شماره 70703025 021 تماس حاصل نمایید.” ex_class=”fancyText_Sarbazi”]

معافیت مشمولان دارای مادر فاقد شوهر و یا فرزند معلول

بر اساس دستورالعملی که دفتر توانمندسازی خانواده منتشر کرده است، اگر مادر فاقد شوهر (همسر فوت کرده باشد یا طلاق رسمی گرفته باشد) و تحت پوشش بهزیستی باشد، یکی از فرزندانش از سربازی معاف می شود. همچنین مشمولانی که دارای حداقل یک فرزند معلول در خانواده باشند، می توانند بر اساس این توافق نامه از خدمت سربازی معاف شوند.

مهمترین نکته برای گرفتن معافیت از طریق بهزیستی

از سال ۱۳۸۲ بر اساس توافق نامه ای بین سازمان بهزیستی و سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا منعقد شد، فرزند سالم خانواده های دارای معلول می تواند از تسهیلات سربازی بهره مند شود. با توجه به اینکه هدف از این نوع معافیت تشویق خانواده به مراقبت از افراد معلول در منزل است، اگر معلول در مراکز شبانه روزی و خارج از محیط خانه نگهداری شود فرد مشمول نمی تواند از این معافیت استفاده کند.

مشاوره معافیت بهزیستی

با توجه به قوانین و تبصره های متعدد برای اخذ معافیت بهزیستی گاها مشمولان برای اخذ این معافیت سردرگم هستند. جالب است بدانید که هر نوع معلولیتی سبب اخذ معافیت از طریق بهزیستی نمی شود.

بر اساس تبصره ماده «1»قانون حمایت جامع از حقوق معلولان، معلولیت در سه حوزه جسمی، ذهنی و روانی دسته بندی شده است. منظور از معلولیت جسمی–حرکتی وجود معلولیت در حوزه های جسمی (ارتوپدی،جراحی مغز و اعصاب و …)بینایی ،شنوایی و گفتاری می شود.

معافیت بهزیستی به هر سه حوزه فوق تعلق نمی گیرد!!! از این رو اخذ مشاوره برای معافیت بهزیستی امری ضروری به نظر می رسد.

یکی دیگر از متداول ترین ابهامات کسانی که مادرشان تحت پوشش بهزیستی است این است که “آیا وضعیت جسمانی پدر در اخذ این معافیت تاثیرگذار است؟” یعنی “اگر پدر سالم باشد باز هم می توان از معافیت ماده 6 استفاده کرد؟”

برای اخذ پاسخ سوالات خود از باران مشاوره کمک بگیرید.

با سابقه ترین مرکز مشاوره تلفنی

70703025 021

همین حالا با برترین مشاورین نظام وظیفه تماس بگیر

مرکز مشاوره تلفنی باران 70703025 021

تعداد دیدگاه ها 416 تا
  1. مسعود :

    سلام وقت بخیر ببخشید پدر من ناشنوایی داره و تحت پوشش بهزیستی هست اگه من غیبت داشته باشم در چه صورت میتونم معاف بشم روی کفالت طبق ماده ۶ قانون بهزیستی؟

    1. باران مشاوره :

      اگر غیبت داشته باشید باید سعی کنید غیبت را توجیه کنید. همچنین اگر ثابت شود قبل از غیبت نیز شرایط معافیت را داشته اید ممکن است شانس داشته باشید.

  2. محمد رضا :

    سلام اگر مادر رو تحت پوشش بهزیستی قرار بدیم کافیه برای گرفتن کفالت؟ بعدا برای کمیسیون پزشکی فرستاده میشیم یا نه؟

    1. باران مشاوره :

      محمدرضا در معافیت سربازی جداگانه هم بهزیستی و نظام وظیفه این موضوع را بررسی می کنند.

  3. سالار :

    با سلام
    پدر‌بنده ۶۰ ساله هست و بازنشسته، در‌ کارت بهزیستی ایشان درجه شدت شدید حرکتی نوشته شده است و چند سال پیش اقدام کردم که متاسفانه کمیسیون بهزیستی رد کرد، به نظر‌شما ایا دوباره اقدام کنم !؟ و ایا پیشنهادی به بنده دارین !؟

    1. باران مشاوره :

      مجدد اقدام کنید ولی ظاهرا قوانین بهزیستی سخت تر هم شده است.

  4. علی :

    با عرض سلام.
    بنده تک پسر هستم و دو خواهر دارم که یکی از آنها دارای معلولیت خیلی شدید جسمی و حرکتیه و کارت معلولیت بهزیستی داره و سن پدرم ۶۰ ساله و مشکل قلبی و شنوایی داره ولی پدرم کارت معلولیت بهزیستی نداره.
    آیا با توجه به توضیحات و شرایطی که دارم معافیت ماده ششم بهزیستی یا کفالت شامل حال من میشه ؟؟؟

    1. باران مشاوره :

      علی آقا برای معافیت بهزیستی دو شکل وجود دارد.
      1) تحت پوشش بهزیستی بودن مادر یا پدر
      2) بیش از یکی از خواهر برادر ها تحت پوشش بهزیستی باشند.

      پس شما معاف بهزیستی نمی شوید و نهایتا بتوانید از تسهیلاتی همچون سربازی در شهر خود بهره مند شوید.
      برای معافیت کفالت پدر نیازمند مراقبت هم می توانید اقدام کنید و شرط آن از کار افتادگی کامل پدر از دید کمیسیون کفالت می باشد.

    2. Hamed :

      با عرض سلام
      مادر من بعلت ناراحتی اعصاب زیر نظر بهزیستی هستش
      منم چون بچه اخری بودم مجبور بودم که بهشون برسم از سال ۹۵ به اینور غیبت خوردم میخواستم ببینم میتونم از معافیت ماده ۶ استفاده کنم یا نه ؟؟

      1. باران مشاوره :

        حامد جان اگر غیبت شما یک سال پس از عضویت مادرتان در بهزیستی باشد ممکن است شانس داشته باشید.

  5. نوبخت :

    یه زمانی با بخاطر عنایت رهبری و تشویق خانواده های داری معلول یک فرزند سالم هم معاف میگردید تا خانواده رو برای نگهداری معلول تشویق شود منظورم بازم همچین قانونی هست

    1. باران مشاوره :

      آقای نوبخت در حال حاضر دو تن از خواهر برادرها باید تحت پوشش بهزیستی باشند.

  6. ارسلان :

    سلام خسته نباشيد
    من پدرم بيمار اعصاب و روان هستش و در دو مرحله ي كوميسيون بهزيستي شديد تشخيص داده شده و رفتم پليس +١٠ درخواست ثبت كردم
    خواستم بدونم بعد از اين دو مرحله بازم كوميسيون هست؟؟
    اگر هست امكان داره رد كنن؟؟؟
    من پدرم ٢ بار و به مدت ٦٥ روز بستري شده و شوك هم دريافت كرده
    ممنون ميشم راهنماييم كنيد

    1. باران مشاوره :

      برای معافیت بهزیستی هم بهزیسیتی هم وظیفه عمومی جداگانه کمیسیون برگزار می کنند. شانس معافیت شما بسیار زیاد است.

      1. ارسلان :

        ممنون لطف كردين
        ما يه بار قبل كميسيون دوم رفتيم درمانگاه فدك و دكتر تشخيصش اسچيزوفرنى مزمن بود خواستم بدونم دوباره براى معاينه قبل كميسيون نظام وظيفه ميفرستن امام سجاد تهران؟؟؟
        يا ماده ٦ با معافيت خودِ نظام وظيفه فرق ميكنه

  7. مهسا :

    سلام. ببخشید برادر من سال 95 از دانشگاه فارغ التحصیل شده و به خدمت نرفت و الان نزدیک چهار سال هست که غیبت داره و مادرم دو سال هست که تحت پوشش بهزیستی هست. پدرمون هم بیشتر از 10 سال هست که فوت کرده.الان مادرم تمام شرایط رو داره که برای برادرم معافیت از طریق بهزیستی بگیره و تنها مشکلمون غیبت برادرم هست. چیکار کنیم؟ خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید.

    1. باران مشاوره :

      چون بعد از غیبت شرایط معافیت را پیدا کرده است معاف نمی شود. شاید بتاند از سایر تسهیلات همچون بخشش اضافه خدمت، خدمت سربازی در شهر محل سکونت و … بهره مند شود.

    2. مهسا :

      مادرم که از 5 الی 6 سال قبل دچار مشکلات جسمی بوده است و پرونده پزشکی از 5 سال قبل هم داره و از اون موقع تحت پوشش نبودندو دوسال تحت پوشش قرار گرفتند( شرایطشو برای تحت پوشش قرار گرفتنو از 5 سال قبل هم داشتند ) اینها باز تاثیری روی معافیت نداره؟ هیچ راهی نداره؟

      1. باران مشاوره :

        درخواست معافیت بدهد و اسناد و مدارک ارائه کنید منتها بعید می دانم معاف کنند.

  8. ارمین :

    پدرم تحت پوشش بهزیستی هست و من یه برادر هم دارم .رفت بهزیستی مثل اینکه بهش گفتن درجه معلولیتت معمولی یا شدید هست(دقیقا نمیدونم)و معافیت فرزند فقط به درجه خیلی شدید تعلق میگیره.درسته؟؟

    1. باران مشاوره :

      آرمین جان معافیت معمولا به معلولیت شدید می شود.

      1. ارمین :

        پس چون شدید نیست نمیشه هیچکاری کرد؟بیخیال بشم؟

        1. باران مشاوره :

          آرمین جان شما اقدام کنید ولی شانس تان کم است. به نظرم باز هم اقدام کنید.

  9. پوریا :

    سلام عمه من دارای معلولیت میباشد و تحت پوشش بهزیستی و کفالت ایشان بامن میباشد عمه مجرد میباشد و دارای برادر و خواهر نیز هست که متاهل اند پدر و بزرگ و مادربزرگ هم تحت پوشش بهزیستی میباشند میتوانم معافیت بگیرم؟

    1. باران مشاوره :

      پوریا با کفالت عمه معافیت نمی دهند. برای کفالت جد نیز آن ها باید فاقد فرزند باشند.

  10. صادقی زاده :

    با سلام،
    من دانشجویی ارشد ترم آخر هستم، و غیبت سربازی ندارم، با توجه به اینکه پدرم از کار افتاده است و انگشت بزرگ پاش قطع شده و در راه رفتن مشکل دارد و نیز برادرم بزرگم در تصادف شدید هم از کار افتاده شد، و مادرم هم چشماش ضعیف است ، و اون برادرم هم سربازی رفته و تموم کرده و رفته خونه زندگیش و جدا شده، آیا میتونم معاف شوم ؟؟؟
    در ضمن ما الان زیر نظر سازمان بهزیستی نیستیم نه پدرم و نه مادرم و نه هیچکس.
    عمر پدرم بالای 60 سال می باشد، الان من با پدرم و مادرم و یک خواهر و یک فرزند خواهر دیگر هستم که من دارم کاراشون انجام میدم.
    آیا امکان معافیت اینجانب وجود داره ؟؟؟
    لطفا راهنمایی نمایید.
    ممنون

    1. باران مشاوره :

      آقای صادقی آن برادر شما که متاهل هست مانع از کفالت شما می شود.

  11. محمد :

    سلام من پدر و مادرم فوت شدن و تنها هستم و تحت پوشش بهزیستی سرپرستم هم پدر بزرگمه که نمیتونه راه بره پسر هاش و دختراش هم هستن آیا من میتونم معافیت بگیرم

    1. باران مشاوره :

      محمد جان شما فقط ممکن است ئر شهر خودتان بیفتید.

  12. امیر :

    باسلام. من یک برادر بزرگ معلول جسمی و ذهنی تحت پوشش بهزیستی دارم و پدرم ۷۰ ساله است. و سه برادر دیگر و دو خواهر دارم که برادرانم همگی به خدمت رفته اند. آیا شرایط معافیت دارم؟

    1. باران مشاوره :

      امیر جان به هیچ وجه شرایط معافیت کفالت را ندارید.

  13. محمدرخشانی :

    سلام من 18سال سن دارم برادر کوچکم تحت بهزیستی ضایع نخاعی و معلولیت شدید هستش و نگهداری برای مادرم خیلی سخت هستش که من با مادرم کمک میکنم در نگهداری برادرم آیا من میتوانم معافیت بشم لطفاً راهنمایی کنید

    1. باران مشاوره :

      آقای درخشانی معافیت به شما نمی دهند اما شانس خدمت سربازی در شهر خود را دارید.

  14. احمد :

    باسلام خدمت شما من خودم تحت پوشش بهزیستی هستم مشکل اعصاب وروان شدیددارم وچهار فرزنددارم وپدرمم فوت کرده ومن سرپرست خانواده مان هستم ایا میتونم اقدام کنم برای معافیت

    1. باران مشاوره :

      با این تفاسیر شانس معافیت شما بسیار زیاد است.

      1. احمد :

        معلولیتم شدیده ولی غیبت دارم متولد۱۳۶۰هستم ایابا شرایطی که گفتم ایا معاف میشم

        1. باران مشاوره :

          غیبت سربازی نمی تواند مانع از معافیت پزشکی شود. اگر معلولیت شما شدید باشد شانس معافیت تان خیلی زیاد است.

      2. مهدی :

        سلام وقت بخیر بنده تک پسر هستم پدرم دارای معلولیت عصاب رو روان شدید هست و سابقه بستری داره و کارت براشون صادر شده دارای بیمارس قندانسولینی هم هست ۱۴ ساله
        خونه ام هم مستاجر هستیم دارای غیبت موجه هستم چون خودم دارای بیماری هستم
        میشه معاف بشم

        1. باران مشاوره :

          اگر پدرتان تحت پوشش بهزیستی باشد و وضعیت شان شدید اعلام شود ممکن است معاف شوید.

  15. امیر محمد :

    با سلام . من اسفند ماه ۹۵ معافیت تحصیلی گرفتم و تا تاریخ اسفند ۹۸ وقت داره . فارغ التحصیلم تیر ماه ۹۷ بوده اما مدرک رو دی ماه ۹۸ گرفتم در دانشگاه ونظام وظیفه شهرمون گفتن وقت داری . منم خودم رو برای سرباز معلم آماده کرده بودم که یکی از شروط های لصلی نداشتن غیبت بود . اما یه طوری خواستم دفترچه پست کنم که تاریخ اعزام بخوره تیر ۹۹ .
    فروردین ۹۹ رفتم نظام وظیفه خدمت همون شخصی که گفتن وقت داری . اما حرفشون عوض شد و گفتن ۹ ماه غیبت خوردی . واقعا من رو فریب دادن روز های اول گفتن تا پایان معافیت تحصیلی حتی ۱ سال بعدشم وقت داری اما بعد چند ماه حرفشون عوض شد . آیا میشه به این اعتراض کرد که بخشوده شم . وضعیت بنده هم متاهل هستم واقعا خیله که اضافه بخورم

    1. باران مشاوره :

      امیر محمد نظام وظیفه استدلال شما را نمی پذیرد و متاسفانه 6 ماه اضافه دارید و نمی توانید امریه شوید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: