یکی از انواع معافیت های سربازی، معافیت ماده 6 بهزیستی است. در راستای حمایت از معلولان جامعه قانون معافیت ماده 6 بهزیستی در 24 خرداد سال 1402 تغییر کرد. این مقاله نیز بر اساس آخریین تغییرات اعلامی سازمان وظیفه عمومی فراجا به روز شده است.
مشمولان بسیاری هستند که خودشان یا از اعضای خانواده ایشان به عنوان مددجو تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. معافیت ماده ششم بهزیستی با توافق بین سازمان بهزیستی و ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفته است. در دواقع این معافیت به منظور حمایت از خانواده افراد تحت پوشش بهزیستی در نظر گرفته شده است.
در این مقاله قصد داریم در خصوص معافیت ماده 6 بهزیستی اطلاعات بیشتری را در اختیار مشمولان قرار دهیم.
چه کسانی مددجوی بهزیستی محسوب می شوند؟
چه کسانی می توانند از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کنند؟
آیا با وجود چند برادر در یک خانواده می توان از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کرد؟
مددجو به چه کسی می گویند؟
مددجوی بهزیستی کسی است که به واسطه معلولیت و یا نیاز به حمایت روحی و … تحت پوشش و حمایت سازمان بهزیستی قرار می گیرد. در سازمان بهزیستی معلولیت ها در 6 گروه اصلی دسته بندی می شوند. این گروه ها شرح زیر می باشد. هرکدام از این گروه ها خود نیز زیر شاخه هایی دارند که طیف وسیعی را شامل می شوند.
- معلولیت جسمی حرکتی
- معلولیت ذهنی
- معلولیت بینایی
- معلولیت شنوایی
- معلولیت گفتاری
- معلولیت بیماری روانی مزمن
معافیت ماده 6 بهزیستی چیست؟
در واقع معافیت ماده 6 به منظور حمایت از خانواده هایی است که یک یا دو نفر از اعضای آن خانواده تحت پوشش بهزیستی هستند. این معافیت طی تفاهم نامه ای با سازمان نظام وظیفه عمومی در دهه هشتاد منعقد شد.
در این نوع معافیت در صورتی که یک یا دو نفر از اعضای خانواده شما تحت پوشش بهزیستی باشد، می توانید به واسطه معافیت ماده 6 بهزیستی از معافیت کفالت استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید. در ادامه شرایط و قوانین این معافیت بهزیستی را بیان خواهیم نمود.
پنج قانون برای استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی
برای گرفتن معافیت مددجویی بهزیستی باید وضعیت خانوادگی شما در یکی از حالات زیر باشد:
- پدر یا مادرتان به دلیل معلولیت، تحت پوشش بهزیستی باشد.
- حداقل یک نفر از اعضای خانواده (خواهر و برادر) به واسطه معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشند. (سابقا دو نفر نیاز بود)
- شما متاهل باشید و همسرتان به خاطر معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
- فرزندتان به دلیل معلولیت تحت پوشش بهزیستی باشد.
- حتما لازم نیست مادرتان معلولیت داشته باشد. حتی در صورتی که مادرتان معلول هم نباشد و مادرتان تحت پوشش این سازمان باشد باز هم می توانید برای معافیت اقدام کنید.
در صورتی که شما در خانواده ای زندگی می کنید که شرایط فوق را دارد، می توانید به راحتی و بدون هیچ گونه نگرانی از معافیت ماده 6 استفاده کنید و از خدمت سربازی معاف شوید.
شرط اخذ معافیت ماده 6 بهزیستی
قوانین استفاده از معافیت ماده 6 را گفتیم. اکنون لازم است بدانید خود شما هم باید شرایط خاصی را داشته باشد تا بتواند از این معافیت استفاده کنید.
- شما نباید دارای غیبت سربازی باشید. یعنی در دوران غیبت قبل از تاریخ اعزام قرار نگرفته باشید.
- برای اخذ معافیت تعداد برادرها در یک خانواده مهم نیست. در صورت وجود یک یا چند برادر در خانواده ای یک یا دو نفر از اعضای آن تحت پوشش بهزیستی هستند، یکی از برادرها می تواند از معافیت ماده 6 بهزیستی استفاده کند.
آخرین تغییرات در معافیت کفالت ماده شش
سابقا باید پدر یا مادر به دلیل معلولیت شدید تحت پوشش بهزیستی می بودند. درصورت سالم بودم پدر و مادر، تنها در صورتی که دو نفر از اعضای خانواده یعنی خواهر یا برادر ها، تحت پوشش بودند مشمول شانس اولیه کفالت را پیدا می کرد. سرانجام سازمان وظیفه عمومی فراجا در تاریخ 24 خرداد 1402 شرایط جدید معافیت ماده 6 را اعلام کرد.
برای حمایت از خانواده های معلول تحت پوشش بهزیستی، شرط دو فرزندی معلول حذف شد. بدین ترتیب چناچه حتی یکی از اعضای خانواده دچار معلولیت شدید باشد مشمول شانس معافیت بهزیستی ماده 6 را پیدا می کند.
تفاوت معافیت های کفالت با معافیت بهزیستی
در معافیت های کفالت علاوه بر عدم وجود عیبت، باید تنها پسر سالم بالای 18 سال خانواده باشید. مزیت استفاده از معافیت ماده 6 بهزیستی تین است که در صورت وجود چندین پسر بالای 18 سال در خانواده باز هم یکی از آنها می تواند از خدمت سربازی استفاده کند.
آیا می دانستید مشمولان غایب هم تحت شرایطی می توانند از معافیت بهزیستی استفاده کنند.
مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی
با توجه به مطالب مذکور، در صورتی که شرایط معافیت سربازی از طریق ماده شش بهزیستی را دارید، به اداره مربوطه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نمایید. در مرحله دوم کمیسیون صحت ادعای شما را بررسی کرده و در صورت تایید با اخذ معرفی نامه به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنید.
در دفاتر پلیس + 10 درخواست معافیتتان را ثبت می کنید. چنانچه در انجام مراحل معافیت ماده 6 بهزیستی با سوالی مواجه شدید می توانید از مشاوره نظام وظیفه استفاده نمایید.
استشهاد محلی برای معافیت ماده شیش بهزیستی
معافیت مشمولان دارای مادر فاقد شوهر و یا فرزند معلول
بر اساس دستورالعملی که دفتر توانمندسازی خانواده منتشر کرده است، اگر مادر فاقد شوهر (همسر فوت کرده باشد یا طلاق رسمی گرفته باشد) و تحت پوشش بهزیستی باشد، یکی از فرزندانش از سربازی معاف می شود. همچنین مشمولانی که دارای حداقل یک فرزند معلول در خانواده باشند، می توانند بر اساس این توافق نامه از خدمت سربازی معاف شوند.
مهمترین نکته برای گرفتن معافیت از طریق بهزیستی
از سال ۱۳۸۲ بر اساس توافق نامه ای بین سازمان بهزیستی و سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا منعقد شد، فرزند سالم خانواده های دارای معلول می تواند از تسهیلات سربازی بهره مند شود. با توجه به اینکه هدف از این نوع معافیت تشویق خانواده به مراقبت از افراد معلول در منزل است، اگر معلول در مراکز شبانه روزی و خارج از محیط خانه نگهداری شود فرد مشمول نمی تواند از این معافیت استفاده کند.
همچنین بخوانید: مراحل اخذ معافیت کفالت مادر
مشاوره معافیت بهزیستی
با توجه به قوانین و تبصره های متعدد برای اخذ معافیت بهزیستی گاها مشمولان برای اخذ این معافیت سردرگم هستند. جالب است بدانید که هر نوع معلولیتی سبب اخذ معافیت از طریق بهزیستی نمی شود.
بر اساس تبصره ماده «1»قانون حمایت جامع از حقوق معلولان، معلولیت در سه حوزه جسمی، ذهنی و روانی دسته بندی شده است. منظور از معلولیت جسمی–حرکتی وجود معلولیت در حوزه های جسمی (ارتوپدی،جراحی مغز و اعصاب و …)بینایی ،شنوایی و گفتاری می شود.
معافیت بهزیستی به هر سه حوزه فوق تعلق نمی گیرد!!! از این رو اخذ مشاوره برای معافیت بهزیستی امری ضروری به نظر می رسد.
یکی دیگر از متداول ترین ابهامات کسانی که مادرشان تحت پوشش بهزیستی است این است که “آیا وضعیت جسمانی پدر در اخذ این معافیت تاثیرگذار است؟” یعنی “اگر پدر سالم باشد باز هم می توان از معافیت ماده 6 استفاده کرد؟”
برای اخذ پاسخ سوالات خود از باران مشاوره کمک بگیرید.
سلام وقتتون بخیر بنده برای کفالت پدر از طریق ماده 6 بهزیستی اقدام کردم و کمیسیون پزشکی نظام وظیفه هم تایید کرد و گفتن که بعد از دو هفته برید به حوزه کفالت. میخاستم بدونم حوزه کفالت یعنی چی و اینکه آیا بنده الان معاف شدم یا نه باز هم مرحله دیگه ای هست؟ خیلی ممنون
هنوز 100 درصد معاف نشده اید
سلام دوستان.
در اینجا میخوام تجربیات خودم رو در مسیر کسب معافیت کفالت (ماده 6 بهزیستی) خدمتتون عرض کنم، به امید اینکه به درد کسی بخوره.
خب من از قانونی استفاده کردم که حوالی تیر ماه 1402 تصویب شد. معافیت تنها فرزند سالم ذکور خانواده های دارای فرزند معلول با درجه شدید. قبلا این قانون برای خانواده هایی بود که حداقل دو فرزند معلول داشتند، اما در قانون جدید داشتن یک فرزند معلول شدید هم برای گرفتن معافیت تصویب شد.
به زبان ساده اگه خواهر یا برادری دارید که در بهزیستی پرونده داره و شدت معلولیتش توسط بهزیستی، درجه شدید یا خیلی شدید هست، شما به لحاظ قانونی امکان دریافت معافیت دارید. به دو شرط: 1- برادر دیگه ای نداشته باشید (نمی دونم این که برادر زیر 18 سال داشته باشید مانع میشه یا نه) 2- وارد غیبت نشده باشید (در این صورت باید غیبتتون رو توجیه کنید که نمی دونم فرآیندش چطوریه، باید از پلیس +10 یا نظام وظیفه بپرسید).
خب اگه خواهر یا برادر معلولتون درجه معلولیتش توسط بهزیستی شدید خورده و خودتون هم غیبت ندارید و برادر دیگه ای هم ندارید، پس شما شرایط دریافت معافیت دائم رو دارید. اگه شدت معلولیت توسط بهزیستی پایین تر از شدید هست امکان اعتراض هست، باید به بهزیستی محل سکونتتون درخواست بررسی مجدد بدید، کمیسیون تشکیل میدن دوباره بررسی میکنند، این که واقعاً جواب میده یا نه رو نمی دونم، ولی امتحانش که ضرری نداره.
خب در صورتی که خواهر یا برادرتون درجه معلولیتش شدید باشه، بهزیستی یه نامه به شما میده خطاب به یک بیمارستان نظامی شهرتون. مثلا تو تهران ارجاع میدن به بیمارستان امام سجاد. برای من اینطوری بود که اول رفتم اداره بهزیستی ای که برادرم اونجا پرونده داشت، گفتم برای معافیت نامه میخوام، دو سه روز طول کشید یه پرونده بهم دادند که ببرم بهزیستی استان تهران. زیر پل چوبی. بردم بهزیستی استان تهران، اونا هم یه نامه دادند برای بیمارستان امام سجاد. همون روز رفتم بیمارستان امام سجاد که پزشکان ناجا اونجان، یه کم معطلی داره، خلاصه برادرم توسط چند تا پزشک مختلف ویزیت شد. بعد که کارشون تموم شد به ما گفتند دو ماه دیگه از بهزیستی استان تهران پیگیری کنید. به ما نگفتند نتیجه ویزیت چی شد و اون دو ماه رو ما تو بلاتکلیفی بودیم. خلاصه بعد از دو ماه رفتیم بهزیستی. اینجا دو حالت داره، اگه بیمارستان امام سجاد تایید نکرده باشه یا مثلا نتیجه ویزیت اما و اگر داشته باشه، دوباره یکی دو تا کمیسیون دیگه تشکیل میشه برای بررسی بیشتر و دقیق تر. که من نمی دونم چقدر طول میکشه و فرآیندش چطوریه. اما اگه تایید کرده باشند بهزیستی هم ممکنه یه کمیسیون پزشکی تشکیل بده تا بعدش به شما یه نامه ای بده تحت عنوان نامه سه برگی. این نامه یعنی از نظر بهزیستی شما شرایط قانونی دریافت معافیت رو دارید و دیگه کارتون تو بهزیستی تموم شده و دیگه مراحل بعدی تو نظام وظیفه دنبال میشه. دادن نامه 3 برگی خودش دو هفته طول میکشه. بعد از این که شما این نامه رو گرفتید به همراه مدارکتون می برید پلیس +10 درخواست معافیت کفالت رو ثبت می کنید. بعد از اون حدودا یک ماه دیگه توسط پیامک دعوت میشید برای کمیسیون پزشکی داخل نظام وظیفه (به طور کلی از ابتدا تا انتها 3 تا 5 کمیسیون مختلف پزشکی ممکنه برید) اونجا 3 تا پزشک خیلی سریع (در حد چند دقیقه) پرونده و بیمار شما رو بررسی می کنند و اگه هر سه تایید کنند، دیگه تقریبا کار شما تمومه و میشه گفت معافید. خود نظام وظیفه بعد از این مرحله، از ثبت احوال استعلام میگیره اطلاعات شما و خانواده تون رو. حدوداً دو هفته بعد از کمسیون پزشکی دعوت میشید برای یه کمیسیون دیگه به اسم کمیسیون بدوی. اینجا اصلا با بیمار کاری ندارن و خیلی بابت این مرحله نگران نباشید، وقتی همه پزشکان تایید کردند، تو این کمیسیون فقط چک می کنند که مدارک شما صحیح و طبق استعلام از ثبت احوال باشه (سه چهار نفر نماینده از ارگان های مختلف هستند) اینجا هم کارتون چند دقیقه بیشتر طول نمیکشه. اگه مدارکتون درست باشه، معافیتتون تایید میشه و بسته به مدرک تحصیلی تون یه پولی ازتون می گیرند (از 300 هزار تومن تا 1 و خورده ای) و دیگه اینجا میرید تو مرحله صدور کارت. حدوداً دو هفته تا یک ماه بعد هم کارتتون دستتون میرسه. برای من از زمان گرفتن نامه سه برگی تا رسیدن کارتم توسط پستچی دو ماه طول کشید. امیدوارم براتون مفید بوده باشه.
با عرض سلام و خسته نباشید برادرم دچار بیماری اسکیزوفرنی هست و ۲ساله که تحت نظر روان پزشک و بیمارستان هست یک بار هم بستری شده
تحت پوشش بهزیستی هست میگن باید پرونده ۳بار بستری داشته باشی و یکبار قبول نیست تا بتونی از ماده۶ استفاده کنی آیا این یک قانونه یا سنگ انداختن جلو پاس
سلام راجع به سوالتون باید دقیق تر بررسی بشه می تونید با مشاوران ما تلفنی تماس بگیرید
سلام خسته نباشید من خواهرم دارای معلولیت شدیده خودمم تنها پسر خانواده هستم برای معافیت اقدام کردم تمام مراحل هم پشت سر گذاشتم کمیسون رفتم معافیتم تایید شد فقط گفتن زنگ میزنن که برم اداره کفالت الان 10 روزه خبری نشده الان سربازم و کسی نیست که کمک خواهرم کنه میخواستم بدونم اگه این چند روز تا وقتی ک زنگ بزنن سر خدمتم نرم غیبت کنم این غیبت ها ممکنه تاثیر بزاره روی معافیتم یا نه؟ قبل خدمت هم اصلا غیبت نداشتم. ممنون
با سلام
خوشبختانه با معافیت ماده شش بهزیستی کفالت مادرم موافقت شد
کارت معافیت کفالت چقدر طول میکشه به دستم برسه ممنون از پاسخگویی تون
با سلام پدر بزرگ مادری من معلولیت قطع عضو بهزیستی دارند و سرپرستیشونم با مادرم هست دایی هایم سربازی رفتن و ازدواج کردند ایا من میتونم از کفالت بهزیستی برای پدربزرگم استفاده کنم ؟
به شما کفالت تعلق نمی گیرذ
سلام کمیسیون پزشکی برای کفالت معافیت دائم داده الان یه ماه برای کمیسیون بدوی خبری نشده میشه راهنمایی بفرمایید.مادرم معلولیت شدید داره از طریق ماده شش اقدام کردم
ممنون از راهنمایی تون
باید از خود وظیفه عمومی پیگیری کنین
سلام بنده برادرم تحت پوشش بهزیستی هستش و درجه شدت بیماریش شدید هستش درخواست معافیت ماده ۹ دادم اما ۱سال ونیم غیبت دارم اگه غیبتمو موجه کنم میتونه معافیت بگیرم؟؟؟
اگه توجیه کنی شانس داری